Profesorul universitar Dan Dungaciu a fost invitatul ediției video ”Puterea Știrilor”, în cadrul căreia s-a discutat inclusiv despre retragerea Angelei Merkel din cursa pentru un nou mandat de cancelar al Germaniei și care sunt consecințele pentru Europa.
Concret, întrebat dacă în contextul în care Angela Merkel și-a anunțat retragerea, Macron va prelua rolul pe care cancelarul german l-a avut pentru proiectul european, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române a atras atenția că Franța nu poate duce pe umerii săi Europa. Mai mult, profesorul universitar a precizat că este foarte important ce orientare politică va avea viitorul pretendent creștin-democrat pentru poziția de cancelar al Germaniei, adică dacă va prelua din discursul celor de la AFD pentru a-i pune în umbră pe cei care sunt catalogați ca fiind de extremă dreaptă și sunt în acest moment a doua forță politică germană.
„Nu cred că este vreun francez lucid, inclusiv domnul președinte Macon, care să creadă că Franța poate să ducă pe umerii ei Europa. Europa este prea grea pentru umerii francezi. Așadar, este nevoie de umeri mai mulți și mai solizi, evident că și umărul german. Problema umărului german acum este că nu știm în ce poziție se va așeza. După plecarea doamnei Merkel se șubrezește enorm proiectul european sau cel puțin îl întârzie. Noi nu știm ce se întâmplă acum în Germania. Este clar că surpriza politică germană a fost când clasa politică de mainstream a neglijat învățătura primordială pe care au transmis-o cei care urmăreau spațiul politic german după cel de-al Doilea Război Mondial: nu lăsați niciodată extrema dreaptă liberă, ocupați tot spațiul politic. (…) Ei, iată că Germania nu a mai reușit să ocupe acea dreaptă și a apărut AFD, care este un partid anti-maintream și care a ajuns astăzi să fie al doilea partid din Germania. Când ai un partid din acesta în Germania lucrurile se complică. Cum vei răspunde unei asemenea provocări când ești creștin-democrat?
Răspunsul la populism are 2 forme. Ori se crează un nou partid, ori partidul de mainstream preia mesajele populiste în bagajul lui propriu cum face Viktor Orban în Ungaria. Domnul Viktor Orban este un populist care preia toate mesajele ca să nu crească Jobbik mai mare. De fapt Viktor Orban este un soi de Jobbik, dar cu o pălărie mai europeană. Ei, în Germania doamna Merkel nu a vrut să preia niciunul din aceste mesaje. Atunci, a apărut AFD. Acum ce vor face creștin-democrații pentru a lupta cu AFD? Vor prelua mesajele AFD sau vor rămâne în discursul și agenda doamnei Merkel? Pentru că în funcție de asta vom vedea cum ca arăta liderul creștin-democraților. Dacă va arăta într-o formă mai dură ca să se lupte cu AFD, cum ar fi logic, deci va îmbrățișa valori mult mai tradiționale, mai mai comunitare, atunci sigur că Germania va arăta altfel. Nu știm cu cine va discuta domnul Macron până la urmă. Deocamdată domnul Macron discută cu doamna Merkel a spus că va fi cancelar până în 2021, dar nu este sigur că va mai fi cancelar până atunci.
Noi nu știm cum va arăta establishment-ul politic german și nici domnul Macron nu știe. Că domnul Macron acoperă prin discurs un gol care a fost lăsat liber în mod fatal de doamna Angela Merkel este adevărat, dar asta nu înseamnă că poate să țină în mâini și pe umerii Franței toată Europa”, a menționat analistul de politică externă.
Totodată, chestionat dacă este de părere că Macron dorește să fie principalul exponent de putere în UE, Dan Dungaciu a transmis că președintele Franței tinde spre o asemenea poziție, dar este totuși conștient că nu poate ajunge acolo. De altfel, profesorul universitar a evidențiat că Germania se va concentra acum mai mult pe paradigma politicii interne, iar astfel proiectul european va lua o mică pauză.
„Eu sunt absolut convins că își dorește, dar nu cred că nici domnia sa crede că ar putea să facă, mai ales că acum domnul Macron a stârnit foarte multe așteptări și în Franța și în afara Franței. Deocamdată nu este sigur că le-a dus la îndeplinire nici măcar în Franța. Așadar, sunt convins că domnul Macron vrea, dar sunt convins că este conștient că nu poate. Sunt convins că de aceea discută cu germania, dar deocamdată nueste clar cu ce Germanie vorbește și cum va arăta Germania de aici înainte pentru că statul al cărui cancelar este Merkel devine fatal introvertă. Acum se concentrează mult la bătălia internă. Cine va fi viitorul cancelar? Este o chestie fundamentală. (…). De aceea cred că proiectul european va lua o mică pauză, chiar dacă vom mai auzi din când în când discursuri despre nevoia de unitate europeană. Vom vedea și ceea ce se va întâmpla la alegeri. Vom vedea dacă domnul Macron va reuși să pună En Marche să mărșăluiască pe toată Europa. Deocamdată nu poate să facă asta. Circumstanțele în care ne mișcăm nu sunt favorabile unui proiect european în termeni de unitate sau, mai mult, o idee de federalism european”, a conchis Dan Dungaciu.
Vedeți mai jos materialul video de la 26:40 până la momentul 31:55