Skip to content
Politică

Dan Dungaciu: Republica Moldova face ceea ce nu au făcut nici Rusia, nici Belarus

http://www.realitatea.net/

Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale, „Ion I.C. Brătianu”, Dan Dungaciu într-o amplă analiză publicată pe adevărul .ro, lansează câteva concluzii referitoare la situația cu care se confuntă Republica Moldova.

Concret, este vorba despre situația alegerilor pentru Primăria Chișinău al cărui rezultat a fost invalidat pe motivul că cel care a câștigat alegerile Andrei Năstase a îndemnat cetățenii cu drept de vot din Chișinău să iasă la vot in ziua alegerilor.

CITIȚI ȘI: Schimbare de ultimă oră! Alegerile pentru Chişinău, invalidate

În acest context, Dan Dungaciu spune despre Republica Moldova  „face ceea ce nu au făcut nici Rusia, nici Belarus”.

Acesta precizează  „ce s-a petrecut acolo este fără precedent inclusiv pentru spaţiul fost sovietic”, acolo strategia fiind „să opreşti candidaţii potenţial periculoşi înainte de a întră în alegeri” și în niciun caz după ce aceştia au câştigat”.

Analistul de politică externă vorbește și despre jocuri favorabile Rusiei si miza politica de a ţine „binomul Plahotniuc-Dodon” la putere care este „de fapt, geopolitică”: „invalidarea alegerii primarului de Chişinău şi menţinerea unei stări de beligeranţă cu UE din partea Chişinăului nu face decât să confirme ceea ce Larics a spus-o de multă vreme. Sarcinile ultime ale Binomului sunt geopolitice, respectiv „soluţionarea“ chestiunii transnistrene care astăzi nu se poate face decât în favoarea Federaţiei Ruse. Adică transnistrizarea, care se pregăteşte, treptat, sub ochii noştri: cedările masive de suveranitate ale RM în raport cu Transnistria, validarea prezenţei armatei ruse în RM prin recentă rezoluţie votată la ONU prin care, de fapt, se legalizează trupele ruse din RM (respectiv aşa zişi pacificatori consfinţiţi în Acordul din 1992, chestiune la care vom reveni într-un material separat) etc. etc. Dar transnistrizarea, care se numeşte la Chişinău „reintegrării ţării“ se poate face – şi Moscova ştie bine asta – doar cu o majoritate consistentă la Chişinău (majoritate constituţională), capabilă să modifice legislaţia deja votată şi să impună una nouă”.

Puteți citi AICI analiza politică a lui Dan Dungaciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *