Dan Grecu, expert militar, despre fragmentele de dronă găsite: autoritățile române trebuie să afle ce tip de dronă este

(General) Dan Grecu, expert militar, a declarat, în emisiunea Puterea Știrilor, că există o suspiciune rezonabilă că o dronă, sau fragmente dintr-o dronă au căzut pe teritorul nostru. El a vorbit, totodată, și despre variantele „misiunii” dronei.

„Autoritățile ne-au comunicat că nu a fost vorba absolut de nicio dronă, că nu a explodat, că nu a existat, și probabil cineva a vrut să pluseze. Au zis că nici măcar fragmente nu ar fi existat pe teritoriul național pentru ca după 48 de ore să vedem totuși că au existat niște fragmente, despre care nu știm, la acest moment, detalii. Dacă este o dronă de luptă, deci cea care produce pagube în momentul în care lovește ținta, prin explozie, dacă este vorba despre o dronă de cercetare, cum am văzut alte variante apărute pe alte canale de știri. Realitatea este că există o suspiciune rezonabilă că o dronă, sau fragmente dintr-o dronă au căzut pe teritorul nostru, pe malul Dunării, probabil și în Dunăre. Nu știm, acum, despre ce tip de dronă este vorba și nu știm care a fost cauza”, a spus Grecu.

Expertul a vorbit și despre cele mai plauzibile variante în acest caz.

„O cauză foarte simplă este că, drept urmare a acțiunii apărării antiaeriene ucrainene, respectiva dronă a fost lovită sau deturnată de pe traiectorie și părți din ea au căzut pe teritoriul României. O altă variantă ar fi că este vorba de o dronă de recunoaștere, al cărui control a fost probabil pierdut, sau pur și simplu, a dat în copacii de pe malul Dunării, în zona împădurită”, mai spune acesta.

Ambele situații sunt plauzibile, arată expertul, care spune că este vital ca autoritățile române să afle ce tip de dronă este.

Despre reacția oficialilor români (președintele și premierul care au spus că nu s-a găsit nimic), specialistul militar spune că acestea s-au grăbit să dea asigurări fără să știe mai multe amănunte.

„Dacă primul răspuns ar fi fost „deocamdată nu avem încă cercetări, date, dar când vom avea o soluție, vă vom comunica. Așa ar fi fost liniște și pace. Dar astfel, au căzut într-o poziție neplăcută ministrul Apărării, președintele Iohannis chiar și mai mult, pentru că domnia sa a reluat aceste date și până la urmă, au făcut și ucrainenii ironii la adresa noastră”.

Ucrainenii încearcă să arate pericolul ridicat de ruși țărilor vecine, inclusiv țări membre NATO, dar sigur nu aveau date în plus despre dronă, explică Grecu.

Este clar că România nu a fost ținta, ținta rămâne porturile dunărene. Iar pagubele, tot acolo s-au produs, a mai punctat invitatul.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: