Skip to content
Alegeri Politică

Dan Jurcan, director IRES, analizează datele votului de astăzi: Vedem o mobilizare mai bună în Muntenia și un suport slab în Moldova pentru PSD

Captură DIGI 24 TV
" "

Dan Jurcan, director de cercetare la Institutul Roman de Evaluare si Strategie IRES, a realizat o analiză pentru PSNews.ro a datelor privind alegerile prezidențiale de astăzi. În opinia acestuia, există un tipar de mobilizare similar cu cel din 2014 până în prezent. Totodată, acesta a precizat că se observă o mobilizare mai bună în Muntenia, în timp ce în Moldova nu se observă un vot masiv pentru candidatul PSD, așa cum se întâmpla de regulă.

“Prezența este ușor mai scăzută în țară acum, în turul 2 (ora 13 -22%),  față de turul 2 din 2014 (ora 13 – 27%). Asta nu înseamnă neapărat că nu vom avea o prezență peste 50%. Să nu uităm că în turul 2 în 2014 am avut 62%. E drept că există multă emoție generată de faptul că diaspora era umilită prin numărul mult prea mic de secții de votare. Acum nu e cazul, vedem o mobilizare exemplară în diaspora și, în acest ritm, ne putem aștepta să depășim 750.000 – 800.000 de voturi. Dar dincolo de cifre, mesajul este cel care contează. Mergi la vot pentru că acum îți poți decide soarta!

" "

În rest, în țară avem aproximativ același pattern de comportament ca în 2014. Cu o mobilizare mai mare a vârstei a III-a și cu o mobilizare mai scăzută a tinerilor în prima parte a zilei. Și chiar dacă amendăm graficele BEC cu structura de vârstă în populație, tot avem o mobilizare mai scăzută a tinerilor. Dacă vă uitați la profilul prezenței în funcție de vârstă în diaspora, veți vedea valori aproximativ egale pe grupe de vârstă (tineri, adulți, vârstnici). Prin urmare, ne putem aștepta la o creștere a prezenței tinerilor în orele care vor urma și automat la modificarea cifrelor din prezent, pentru că știm deja că unul dintre candidați are un electorat format preponderent din pensionari, în timp ce celălalt atrage și pensionari, dar este preferat mult mai mult în rândul tinerilor, chiar dacă ponderea lor în populație este mai mică decât a celor peste 45 sau 65 de ani.

Ce se mai remarcă pana la ora 14.00 este o mobilizare mai bună a județelor din Muntenia, care au dat rezultate relativ bune pentru candidatul PSD în turul I (Olt, Argeș, Teleorman. Giurgiu etc.). La fel ca în turul I, în Moldova nu se vede o mobilizare exemplară pentru candidatul PSD, ceea ce poate deveni un fapt confirmat că fiefuri tradiționale au fost pierdute.

De asemenea, ne așteptăm la o mobilizare mai bună în județele din Transilvania unde PNL a probat și în turul I că a fost în stare să mobilizeze lumea la vot. Ori până la această oră vedem că Arad, Bihor, Alba nu stau foarte bine la prezența în turul 2. Cluj, Brașov și Sibiu confirmă încă o dată un comportament de vot mult mai bun față de media pe țară. Poate că ideea indusă în opinia publică că acel candidat care are mai multe șanse câștigă oricum a dus la o oarecare demobilizare, dar e evident că nimeni nu poate câștiga dacă cetățenii nu pun ștampila pe buletinul de vot. În ultimă instanță, votul nu e numai o oportunitate de a premia sau pedepsi politicienii, ci și un gest de responsabilitate”, a precizat Dan Jurcan pentru PSNews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *