Skip to content
Politică

Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra: ”Șeful AEP descurajează votul prin corespondență”. Apel la Executivul Orban

Calea Europeana

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a declarat pentru PS News că preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, descurajează procedura votului prin corespondență. Dan Mihalache susține că i se pare „o prostie cât casa” decizia anunțată de șeful AEP, potrivit căreia votul prin corespondență se va finaliza prin „printarea buletinelor de vot de către cetățeni”. „Este o modalitate foarte incorectă de a descuraja procedura votului prin corespondență”, atrage atenția acesta.

Noi am desfășurat la nivelul ambasadelor României o muncă destul de intensă pentru a promova votul prin corespondență, o alternativă primordială – mai ales în această perioadă complicată. De aceea nu pot să înțeleg cum vine un domn, Mitulețu sau Buică, care să ne explice că, de fapt, cetățenii români care doresc să apeleze la votul prin corespondență trebuie să își printeze buletinele de vot acasă sau unde pot ei. Mi se pare o prostie cât casa, mai ales în condițiile în care, oricum, la procedura votului prin corespondență, cetățenii vor primi un sticker care să ateste acest vot.

Este o modalitate foarte incorectă de a descuraja procedura votului prin corespondență ceea ce propune domnul de la AEP. Noi vrem să încurajăm procedura votului prin corespondență sau să o descurajăm? Poate se mai gândesc domnii de la Autoritatea Electorală Permanentă și ne dau un răspuns”, a declarat Dan Mihalache pentru PS News.

Totodată, Ambasadorul României la Londra este de părere că „trebuie operate câteva modificări referitoare la exercitarea dreptului de vot al cetățenilor din străinătate” întrucât „unele prevederi legislative nu sunt armonizate cu actualul sistem de vot”. „Nu văd de ce cetățenii cu drept de vot din străinătate trebuie să facă o dovadă a reședinței lor în țara respectivă”, atrage atenția acesta.

Nu în ultimul rând, Mihalache susține că Guvernul ar trebui să spună foarte clar că se poate vota și cu documente de identitate care au expirat.

„În al doilea rând, cred că trebuie operate câteva modificări referitoare la exercitarea dreptului de vot al cetățenilor din străinătate. Unele prevederi legislative nu sunt armonizate cu actualul sistem de vot. De exemplu, nu văd de ce cetățenii cu drept de vot din străinătate trebuie să facă o dovadă a reședinței lor în țara respectivă. Vorbim despre cetățeni români!

Acum nu se mai votează pe circumscripții electorale, ci pe liste, ca atare ei nu votează pentru deputatul de diaspora, ci dau un vot politic național. Poate sunt cetățeni care, în această perioadă, se află în străinătate și doresc să își exercite dreptul constituțional de a alege. Ce se întâmplă cu acei cetățeni?

În altă ordine de idei, cred că Guvernul ar trebui să spună foarte clar că se poate vota și cu documente cu identitate care au expirat. În perioada pandemiei, capacitatea secțiilor consulare, dar și capacitatea cetățenilor de a circula în România a fost restrânsă. Până la urmă, un document de identitate înseamnă, în primul rând, codul numeric personal. Sunt întrebări pe care cetățenii români și le pun, iar Guvernul trebuie să dea un răspuns la aceste întrebări”, a mai susținut Dan Mihalache.

Facem precizarea că până în prezent, aproape 18.000 de români cu drept de vot din străinătate s-au înscris pentru a vota prin corespondenţă la scrutinul legislativ din decembrie. Termenul limită până la care o vor putea face este 22 octombrie.

1 comentariu la “Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra: ”Șeful AEP descurajează votul prin corespondență”. Apel la Executivul Orban

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *