Skip to content
Politică Video

Dan Mihalache, despre România cu Dan Bucura EXCLUSIV

Redacția PSnews.ro deschide, marți, sezonul de toamnă al interviurilor video, avându-l ca invitat pe Excelența Sa Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra.

Cele mai importante teme abordate de către diplomatul român s-au referit la: evoluțiile de ultimă oră ale scandalului Sky News, situația românilor din Marea Britanie după Brexit, posibilitatea ca actualii guvernanți tehnocrați să intre în politică după alegerile parlamentare, precum și problemele electorale ale românilor din diaspora.

CITIȚI ȘI: Ambasadorul Dan Mihalache, anunț în premieră privind dosarul Sky News EXCLUSIV

Despre scandalul Sky News și implicațiile Brexitului asupra românilor din UK puteți citi accesând atât linkul de mai sus, cât și pe cel de mai jos.

CITIȚI ȘI: Brexit: Dan Mihalache îi avertizează pe români să-și pună ordine în acte EXCLUSIV

În plus, Dan Mihalache s-a arătat optimist privind ipoteza ca unii dintre tehnocrați să intre în politică după scrutinul legislativ, vorbind în termeni elogioși despre activitatea guvernamentală a acestora.

„Deocamdată, pe obiectivele asumate ca și un guvern de tranziție până la alegeri, n-am motive să nu cred în acest guvern. Pot să am, eventual, unele observații legate de comunicarea publică sau de o anumită ordine de priorități, dar astea sunt secundare. (…) Recepția Guvernului în diverse medii (eu vorbesc aici de Marea Britanie) – fie că e vorba de zona guvernamentală, fie că este vorba despre mediul de business – a fost și este extrem de pozitivă. Toate contactele care au existat între reprezentanții acestui Guvern și diverse medii din Marea Britanie au produs o percepție pozitivă, o percepție a faptului că lucrurile se mișcă într-o direcție bună. (…) În raport cu Guvernul anterior, existau niște sensibilități legate de teme pe care, probabil, le puteți intui. (…) Despre candidaturi nu știu, nu am o părere formată. Cred, însă, că, la fiecare ciclu electoral, e bine să asistăm la o anumită reîmprospătare (fie și parțială) a celor care intră în Senat și în Camera Deputaților”, a afirmat Mihalache.

În continuare, Dan Mihalache a vorbit despre culisele plecării sale de la Cotroceni, reclamând „tensiunea” și „agresiunea” din viața politică internă.

„Se fac tot felul de scenarii, lumea acceptând mai greu că, la un moment dat în viață, îți dorești să mai faci și altceva decât politică și să experimentezi și alte ocupații și, poate, uneori, să te degajezi un pic de tensiunea pe care o implică viața politică internă și, uneori, chiar de agresiunea la care ești supus în viața politică internă

Nu au fost și nu sunt tensionate relațiile cu președintele; altfel, nu cred că, la sfârșitul mandatului meu de Cotroceni, aș fi fost decorat de președinte cu Ordinul Național «Steaua României» și pentru activitatea mea în organizarea și funcționarea Administrației Prezidențiale”, a punctat Mihalache.

Fostul șef al Cancelariei Prezidențiale a explicat absența unui succesor în funcția menționată prin aceea că, într-o organigramă aprobată ulterior, acest post nu mai există.

În privința votului din diaspora, Dan Mihalache a remarcat, la nivel legislativ, „voință politică din partea partidelor”., dar a apreciat că „poate că votul prin corespondență nu e o formulă magică”.

În special, Mihalache a criticat „formula tehnică rezultată din lege”, arătându-se sceptic că ar fi cea mai bună și, în general, că ar exista vreo formulă ideală pentru scrutinul din străinătate. În plus, Dan Mihalache a atras atenția că în toate statele lumii care au o diasporă numeroasă există controverse asemănătoare cu cele din România.

Un aspect mai puțin îmbucurător semnalat de către diplomat este numărul mic de înregistrări la Ambasada României de la Londra (în jur de 300) pentru votul prin corespondență, în ciuda demersurilor făcute de această instituție – inclusiv prin inserarea unei aplicații pe pagina de Facebook care le permite alegătorilor să-și printeze direct de acolo formularele de înscriere pentru votul prin corespondență.

Conex, Dan Mihalache a avertizat că este foarte greu să fie extinsă reprezentarea diasporei în Parlament, prin creșterea numărului de aleși pentru românii din afara granițelor, această discuție urmând să fie purtată de către „o eventuală comisie de modificare a Constituției”.

Nu în ultimul rând, ambasadorul a lansat săgeți în direcția fostului prim-ministru Victor Ponta, mai ales prin prisma polemicilor dintre cei doi (pe vremea când Dan Mihalache era șeful Cancelariei Prezidențiale)

„Când se va scrie istoria ultimilor ani, poate că și arhivele vor devoala efectul domnului Ponta asupra imaginii externe a României (efectul nu în sens pozitiv)”, a încheiat Mihalache.

Interviul integral îl puteți urmări mai jos:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *