Skip to content
Politică

Dan Mihalache, mesaj de ULTIMĂ ORĂ: „Ar trebui să ne gândim serios la…”

Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, transmite un mesaj de ultimă oră, joi, cu prilejul lansării documentului de politici publice „Reconectarea Europei cu cetăţenii săi – rolul fundaţiilor politice”.

Mihalache a declarat, joi, că, după viitoarele alegeri, partidele politice ar trebui să găsească un consens pentru a elabora un proiect legislativ care să vizeze finanţarea de la stat a fundaţiilor politice, potrivit evz.ro.

„După alegeri, ar trebui să ne gândim serios la construirea unei coaliţii, în aşa fel încât o lege referitoare la finanţarea fundaţiilor politice să treacă prin Parlament. (…) Democraţia costă, iar fundaţiile politice au un rol în întărirea sistemului democratic, fie că e vorba de diseminarea valorilor democratice, de pregătirea procesului electoral, a cetăţenilor pentru procesul electoral, fie că e vorba de pregătirea viitorilor politicieni. Dacă vrem să folosim acest instrument, atunci statul trebuie să-l ajute”, a afirmat Mihalache.

În același timp, Mihalache a menţionat că fundaţiile politice din Germania sunt finanţate de către stat, iar în Statele Unite ale Americii sunt, de asemenea, susţinute institutele republican şi democrat.

Potrivit lui Mihalache, în domeniul finanţării fundaţiilor politice, ca şi în materia legislaţiei electorale sau a finanţării partidelor „trebuie să existe un consens”, fiindcă, în lipsa acestuia, „vor exista întotdeauna actori care vor prelua tema şi o vor distruge, spunând că cheltuim bani pentru politicieni”.

Şeful Cancelariei Prezidenţiale a precizat că ideea finanţării fundaţiilor politice de către stat a existat şi în trecut, însă „ea s-a blocat din raţiuni populiste”.

„Ştiu că la un moment dat a mai existat o asemenea idee, dar ea s-a blocat aşa cum se blochează toate ideile la noi, din raţiuni populiste. Poate că într-o zi vom abandona şi populismul ăsta. Ar putea să fie o finanţare prin intermediul unei instituţii. De pildă, în Germania există o chestie care se cheamă Centrala Federală pentru Cultură Politică. Se pot găsi anumite formule, nu este o chestiune strict financiară, ci este o chestiune şi de a-i da un rol prin legislaţie, de a le recunoaşte inclusiv prin legislaţie”, a întărit Mihalache.

2 comentarii la “Dan Mihalache, mesaj de ULTIMĂ ORĂ: „Ar trebui să ne gândim serios la…”

  1. După ce statul român va asigura financiar educaţia şi serviciile sanitare precum în Germania, după aceea şi doar atunci ne putem gândi la susţinerea fundaţiilor invocate de domnul Mihalache. Domnul ‘’prim consilier’’ crede/spune că dacă nu facem precum gândeşte dumnealui,se cheamă că este populism . Eu cred că , de câte ori dânsul pomeneşte de populism se cheamă că este abureală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *