Skip to content
Economie

Dan Motreanu: Cultivarea carbonului, un nou model de afaceri ecologic, va contribui la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în sectorul agricol

Cultivarea carbonului poate fi un nou model de afaceri ecologic în sectorul agricol care aduce beneficii atât agricultorilor, cât și mediului, susține vicepreședintele Comisiei pentru Mediu (ENVI) din Parlamentul European, eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, agricultorii sunt recompensați cu 30-40 euro pentru fiecare tonă de emisii de gaze cu efect de seră (GES), finanțare oferită fie din fondurile Politicii Agricole Comune (PAC), fie de la companiile private angrenate în lupta împotriva schimbărilor climatice.

„Cultivarea carbonului va contribui la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în sectorul agricol, prevăzut în revizuirea regulamentului LULUCF, pentru care sunt responsabil din partea grupului PPE în Parlamentul European. Practic, prin cultivarea carbonului se vor recompensa practicile agricole care, fie reduc emisiile de gaze cu efect de seră (GES), fie le captează în solurile agricole, precum: agrosilvicultura; perturbarea mecanică minimă a solului (reducerea aratului); culturi de acoperire a solului sau culturi secundare (ce pot fi valorificate); refacerea și reumidificarea turbăriilor; gestionarea carbonului din solul pajiștilor etc.

Estimările Comisiei Europene prevăd că, pentru fiecare tonă de GES redusă sau captată în sol, agricultorul primește 30-40 EUR. Acești bani vor veni fie din fondurile Politicii Agricole Comune (PAC) – pentru statele membre care includ cultivarea carbonului în eco-scheme, fie de pe piețele voluntare de carbon – adică de la companiile private care vor să compenseze impactul negativ asupra mediului generat de GES pe care le produc”, explică Dan Motreanu.

Vicepreședintele ENVI mai spune că practica cultivării carbonului generează efecte pozitive asupra climei și mediului împreună cu numeroase beneficii conexe pentru agricultori.

„Mai exact, o acumulare de carbon în sol sub formă organică îl face mai fertil, mai biodivers și mai rezilient, necesitând o cantitate mai redusă de îngrășăminte, apă, pesticide și energie și producând în final o recoltă mai bogată și mai sănătoasă.”

Potrivit lui Dan Motreanu, Comisia Europeană lucrează în prezent la o propunere legislativă pentru certificarea cultivării carbonului care va fi înaintată Parlamentului European și Consiliului până la sfârșitul acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *