De Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, europarlamentarul Dan Motreanu pledează pentru implicarea instituțiilor UE în eliminarea disparităților dintre statele membre și garantarea accesului egal la tratamente de calitate în rândul pacienților. De asemenea, deputatul european susține că este necesară creșterea fondurilor în noul Cadru Financiar Multianual pentru pentru prevenirea, diagnosticarea precoce, tratarea și cercetarea cancerului.
„Atunci când vorbim despre această boală cumplită, nu mai trebuie să acceptăm că este o bătălie pierdută din start. Trebuie să facem tot ceea ce este omenește posibil să creștem șansele pacienților care suferă de cancer de a câștiga bătălia pentru viață. […] În calitate de membru al Comisiei pentru Sănătate Publică din Parlamentul European, voi acționa pentru ca în noul Cadrul Financiar Multianual să fie alocate resurse suficiente pentru prevenirea, diagnosticarea precoce, tratarea și cercetarea cancerului. Trebuie să reducem disparitățile dintre statele membre și să garantăm acces egal la tratamente de calitate”, a scris deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Reamintim că legislatură trecută a Parlamentului European, eurodeputatului Dan Motreanu a votat, în 2022, raportul care conține recomandările Comitetului special BECA (Beating Cancer – Să învingem cancerul): m„A cerut Comisiei Europene să abordeze inegalitățile dintre statele membre în ceea ce privește accesul la asistență medicală și să facă din investițiile în infrastructura de sănătate o prioritate a fondurilor politicii de coeziune.”
De asemenea, împreună cu colegii din echipa PNL Giurgiu, au fost obținute fonduri UE pentru construirea unei secții moderne de oncologie în județul Giurgiu: „Contractul pentru construirea secțiilor de oncologie și neurologie din cadrul noului Spital Județean de Urgență Giurgiu a fost semnat recent de președintele CJ Giurgiu, Toma Petcu”, mai infomrează Dan Motreanu.
În bugetul pentru 2025 sunt prefigurate fonduri suplimentare pentru implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului, plan care se bazează pe direcțiile europene din Planul European de Combatere a Cancerului.
Reamintim că țara noastră are cele mai scăzute cheltuieli pentru îngrijirea pacienților oncologici, rata de supraviețuire la cinci ani este cea mai mică din UE la toate formele frecvente de cancer. De asemenea înregistrăm cele mai scăzute rate de participare la screeningurile de cancer.
De această dată, România nu a întârziat să își asume elaborarea unui nou Plan Național updatat noului context european. Astfel, în aprilie 2021, Parlamentul României a decis constituirea unui grup de lucru pentru realizarea unui Plan Național de Combatere a Cancerului, care să corespundă cu adevărat nevoilor pacienților oncologici din țara noastră și care să îmbunătățească poziționarea României în clasamentele UE privind mortalitatea, programele de screening sau accesul la medicație inovativă. În România, ultimul Plan Național de Control al Cancerului a fost realizat în 2016, iar statisticile actuale au indicat nevoia urgentă de actualizare a documentului și includerea Oncologiei, ca domeniu prioritar, în Strategia Națională de Sănătate 2021- 2027.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News