Skip to content
Politică

Dan Nica, liderul Delegației PSD din PE, solicită Guvernului României transparentizarea de urgență a PNRR

Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul Delegației PSD din Parlamentul European, Dan Nica, atrage atenția că prin reformele și legile ascunse în PNRR, „Guvernul Cîțu ar putea pregăti adevărata austeritate pentru anul 2022, existând și riscul major de sistare a fondurilor europene după primele 6 luni de la semnarea documentului”, se arată în comunicatul oficial, remis CaleaEuropeană.ro.

Social-democratul solicită Guvernului României transparentizarea de urgență a Planului Național de Redresare și Reziliență, a tuturor observațiilor Comisiei Europene, a planului întocmit pentru primirea avansului solicitat din PNRR în acest an și strategia concretă pentru categoriile sociale din România, dar și pentru mediul privat.    

Fondurile europene alocate prin PNRR reprezintă o oportunitate majoră pentru economia României, care ar trebui să vizeze schimbarea în bine a vieții cetățenilor. Este însă inadmisibil ca nimeni să nu știe ce conține în mod concret PNRR-ul țării noastre. Ce știm de la fostul ministru al Fondurilor Europene este că Planul de Reziliență și Redresare cuprinde «zeci de legi, sute de reforme și de investiții», dar nu știm și ce conțin ele. În acest context, există riscul ca banii României să fie tăiați după primele 6 luni de zile dacă «Echipa Câștigătoare» nu va livra la timp promisiunilefăcute la Bruxelles. Niciun român nu ar trebui să intuiască ce are de gând Guvernul, mediul de afaceri nici atât, lipsa predictibilității fiind cel mai mare dușman al acestui sector», a explicat Dan Nica.  

Eurodeputatul a subliniat că, în aceste condiții, de secretomanie absolută, orice guvern care îi va urma luiFlorin Cîțu va trebui să respecte orbește reformele la care s-a angajat acest cabinet, pentru a nu pierde fondurile europene din PNRR, potrivit caleaeuropeana.

România ar fi avut nevoie urgentă de un plan economic de redresare care să răspundă nevoilor reale ale economiei și ale oamenilor. Dar nimeni nu știe la ce s-au angajat politicienii de dreapta din România, nimeni nu știe dacă sutele de legi și reforme chiar sunt realizabile. Dacă nu, înseamnă că avem în fața noastrăun plan eșuat, chiar criminal, banii europenii fiind deja în pericol, iar adevărata austeritate la numai un pas de buzunarele românilor. În procesul de recuperare si transformare economică românească, nu se poate pierde timpul. Lipsa transparenței va încetini procesul de implementare și absorbția, punând în pericol alocarea fondurilor, a mai spus eurodeputatul PSD.

În ceea ce privește România, premierul Florin Cîțu a declarat pe 24 august că Guvernul a încheiat discuțiile cu Comisia Europeană privind ultimele modificări din PNRR, acesta urmând să fie aprobat în ultima săptămână din septembrie.

Documentul transmis la 31 mai și publicat la 2 iunie cuprinde proiecte în valoare de 29,2 miliarde de euro, din banii alocaţi urmând a fi finanţate cu sume mari trei sectoare importante: Transporturi – 6,7 miliarde de euro, Educaţia – 3,6 miliarde de euro şi Sănătatea – 2,4 miliarde de euro.

Procedura prevede că, odată ce a fost prezentat un plan, Comisia are la dispoziție până la două luni pentru a-l evalua, cu excepția cazului în care se convine o amânare cu statul membru în cauză. Evaluare pozitivă este urmată de propuneri de CID pe care Consiliul ar trebui, de regulă, să le adopte în termen de patru săptămâni.

În urma adoptării CID-urilor, Comisia poate semna acorduri de grant și de împrumut cu statele membre, să angajeze resurse și să procedeze la plata prefinanțării (atunci când se solicită, în valoare de până la 13 % din totalul granturilor și împrumuturilor). Plățile urmează să fie executate în termen de două luni, în măsura în care este posibil.

Comisia utilizează resurse colectate pe piețele financiare. Plățile efectuate până în prezent au fost posibile după ce, recent, au fost implementate cu succes primele trei operațiuni de împrumut în cadrul NextGenerationEU, pentru care Comisia a mobilizat 45 miliarde de euro.

1 comentariu la “Dan Nica, liderul Delegației PSD din PE, solicită Guvernului României transparentizarea de urgență a PNRR

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *