Skip to content
Puterea Știrilor Video

Dan Suciu (BNR) desființează inițiativa lui Daniel Zamfir: Trebuie să primească acordul celor 28 de state europene și al BCE!

youtube.com

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a fost invitat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, moderată de redactorul-șef PSNews.ro, Marinela Angheluș.

Una din temele abordate în cadrul interviului a ținut de anunțul făcut de senatorul ALDE, Daniel Zamfir, care a declarat marți că alianța aflată la guvernare intenționează să propună un act normativ prin care șefii de instituții publice care refuză să participe la ședințele comisiilor parlamentare, atunci când au fost chemați, să poată fi sancționați pe cale administrativă, mergând până la demiterea lor.

Inițiativa legislativă anunțată de senatorul ALDE îl are în vizor cu precădere pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a refuzat până acum invitațiile extrem de insistente ale lui Daniel Zamfir, de a participa la ședințele comisiei economice a Senatului.

În legătură cu această controversă, purtătorul de cuvânt al BNR a declarat:

Această chestiune nu cred că poate viza foarte mult Banca Națională.

Domnul Zamfir poate să facă ce dorește, are inițiativă liberă, îl ajută domnul Piperea să facă orice lege dorește, dacă nu i le chiar scrie.

Dar Banca Națională nu este instituție bugetară și funcționează după altă legislație.

BNR este instituție publică, dar nu bugetară, deci nu este subordonată altei instituții.

Regimul de funcționare al BNR e bine descris, și în Legea de funcționare a Băncii Naționale, și în Tratatul de aderare, care ne interzice să primim ordine din partea oricărei alte instituții.

Iar o modificare în Legea Băncii Naționale trebuie să fie acceptată inclusiv în statele partenere din Uniunea Europeană.

Deci, dacă vrem să repectăm legislația europeană, trebuie să ținem cont de asta.

În rest, sigur, se poate face orice modificare.

Un asemenea act normativ ar putea viza BNR-ul dacă primește acordul tuturor celor 28 de state europene și acordul Băncii

Centrale Europene și dacă ar păstra criteriile de integrare în Uniunea Europeană, pe care s-a bazat Legea de funcționare a BNR.

Atunci, da, se poate face orice”.

Puteți viziona ma jos această declarație, începând de la momentul 18:10.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *