Skip to content
Economie

Dan Suciu (BNR): Situația este volatilă, dar stabilitatea sistemului financiar bancar nu e afectată de conflict

Inquam Photos / Octav Ganea

Deși situația este una volatilă, stabilitatea sistemului financiar bancar din țara noastră nu este afectată de războiul din Ucraina, pentru că sistemul are o relație extrem de slabă cu spațiul rus și chiar și cu cel ucrainean, a explicat purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu, miercuri, pe B1 TV.

Dan Suciu (BNR): „Expunerile băncilor românești de zona rusă sunt extrem de mici, nu există capitaluri investite în sistemul bancar românesc, nu există credite furnizate pentru zona rusă”

„Evident că e o situație volatilă. Stabilitatea de care vorbeam se referea la două componente, să spunem așa, o dată la sistemul financiar bancar, care prin faptul că are o relație extrem de slabă cu spațiul rus, chiar și cu cel ucrainean, nu este deloc afectată în termeni de stabilitate de situația de conflict. Expunerile băncilor românești de zona rusă sunt extrem de mici, nu există capitaluri investite în sistemul bancar românesc, nu există credite furnizate pentru zona rusă. Există câteva depozite care sunt cu totul nesemnificative. Din punctul acesta de vedere, vorbim de o anumită stabilitate a sistemului bancar”, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR.

BNR mizează pe stabilitatea cursului în perioada aceasta, spune oficialul.

„Pe de altă parte, vorbeam de curs, pentru care Banca Națională mizează pe stabilitate în perioada aceasta pentru că ea poate conferi un element de reper într-o perioadă în care avem tot soiul de alte volatilități și alte elemente de nesiguranță (…). Suntem, cum spuneam, într-o relație extrem de slabă cu sistemul financiar bancar rus, iar băncile românești a căror „mamă” are legătură cu Rusia sunt bine capitalizate în zona românească, sunt independente din acest punct de vedere, deci nu vor fi afectate de eventuale volatilități pe piețele internaționale”, a mai afirmat Dan Suciu.

El a amintit și de episodul Sberbank și spune că decizia BNR de a-i respinge oferta pentru achiziția Volksbank a fost una înțeleaptă.

„Aș mai spune un lucru și aș vrea să vă amintiți episodul în care la un moment dat o bancă rusească, cea mai mare bancă rusească comercială, care are acum probleme semnificative financiare inclusiv pe sucursale din est, a dorit să cumpere o bancă din România, e vorba de Volksbank, acum 4-5 ani. Banca rusească era Sberbank, acum toată lumea știe aceste detalii. Vă reamintesc faptul că Banca Națională a României, prin Direcția de supraveghere, a respins oferta Sberbank și atunci au fost anumite voci oarecum critice legate de decizia Băncii Naționale, care nu a văzut cu ochi buni această achiziție. Iată acum se dovedește că a fost o decizie extrem de înțeleaptă”, a continuat purtătorul de cuvânt al BNR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *