Skip to content
Politică Video

Dan Tudorache, despre neregulile din Sectorul 1 şi tandemul pe care l-ar face cu primarul Capitalei EXCLUSIV (VIDEO)

" "

Invitatul ultimei ediţii  a interviurilor video PSnews.ro este deputatul Daniel Tudorache, candidatul PSD la Primăria Sectorului 1.

Parlamentarul a vorbit despre neregulile din Primăria lui Chiliman, despre viziunea sa cu privire la Parcul Herăstrău şi tandemul pe care l-ar face cu primarul Capitalei în scopul realizării unor proiecte.

" "
" "

(minutele 10:58 – 18:15)

 

Dan Bucura: Spuneţi-mi: Sectorul 1 are o particularitate – în sensul că, pe lângă populaţia sa de bază, în fiecare zi, acolo migrează un număr foarte mare de persoane (către locul de muncă, în special). Asta înseamnă că, pe perioada de lucru (de la ora 9 dimineaţa până spre după-masă), există o problemă reală, din punct de vedere al aglomeraţiei, al locurilor de parcare şi aşa mai departe. Cum vedeţi rezolvată această problemă? În viziunea dumneavoastră.

Daniel Tudorache: Pot să vă spun în viziunea mea. Eu, de exemplu, am mers foarte mult, în ultima perioadă, pe teren, m-am întâlnit cu preşedinţii asociaţiilor de locatari şi am identificat anumite zone unde s-ar construi aceste parcări. Eu zic că cele mai fiabile, în momentul ăsta (sau mai uşor de realizat), sunt parcările supraterane. Deci dacă acele spaţii sau terenuri sunt ale primăriei sau Primăriei Capitalei, cu siguranţă acolo vor fi construite parcări supraterane. Singurul primar care a realizat – din câte ştiu eu – în ultima perioadă sau… în Sectorul 6, s-au realizat unele parcări supraterane şi, chiar dacă sunt scumpe, ele sunt utile în momentul ăsta. Chiar spuneaţi: numărul maşinilor în ultimii ani a tot crescut şi locurile de parcare sunt insuficiente. Există anumite probleme – chiar spuneaţi cum văd cetăţenii ultimul mandat al lui Chiliman. Şi acum mi-am adus aminte, în timp ce vorbeam: mergând prin zona Bucureştii Noi-Chitila-Dămăroaia, acolo s-au construit blocuri între case. Principala problemă sunt locurile de parcare. Şi nu numai că s-au construit blocuri între case. Ştiţi că, atunci când se dă o autorizaţie de construcţie pentru un bloc, trebuie să aibă şi un număr de locuri de parcare aferente la subsolul acelui imobil. Ce au făcut? (Bine, cu acceptul angajaţilor primăriei.) Au desfiinţat parcările de la subsolul blocurilor şi au făcut tot locuinţe. Şi gândiţi-vă: la un bloc care are o deschidere de 40 de metri la stradă sau 30 de metri la stradă n-are niciun loc de parcare subteran şi nu ştiu dacă sunt 15 familii în acel imobil – trebuie să-şi parcheze maşina pe o distanţă de 30 de metri, ceea ce…

Dan Bucura: Cine a dat autorizaţiile astea, până la urmă? Primăria de sector?

Daniel Tudorache: De sector. Majoritatea, de sector. Deci asta este o bilă neagră a ultimului mandat al lui Andrei Chiliman.

Dan Bucura: Apropo de interferenţa asta…

Daniel Tudorache: Şi nu de asta – nu autorizaţia. Că, de fapt, de exemplu, s-au dat autorizaţii P+2 (privind regimul de înălţime al clădirilor – n.r.), dar, de fapt, acel imobil au mai răsărit încă două etaje peste. Problema: cum s-au legalizat acele două etaje peste. Deci au fost nişte abuzuri din partea celor care s-au aflat în spatele lui Andrei Chiliman în ulimul mandat.

Dan Bucura: Apropo de interferenţa asta, de suprapunerea responsabilităţilor, mă gândeam, tot legat de activitatea fostului primar: în Sectorul 1, aveţi mai multe parcuri, dar inclusiv cel mai mare parc al Capitalei – mă refer la Parcul Herăstrău.

Daniel Tudorache: Care nu aparţine de…

Dan Bucura: Nu aparţine de dumneavoastră; este al Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement de la Primăria Capitalei, însă mi-amintesc scandalul teraselor şi al construcţiilor de acolo. Cred că era, dacă nu ultimul, sau să fi fost celălalt mandat la primarului Chiliman: a fost un scandal legat de faptul că o parte dintre acele pontoane şi terase primiseră autorizaţie de construcţie şi de extindere tocmai de la Primăria Sectorului  1. Deci nu mă refer la parc în sine şi la gestionarea parcului, ci la construcţiile din parc. Asta vă spun.

Daniel Tudorache: Exact. Nu aparţine primăriei de sector, dar autorizaţiile au fost date… Sau avizele respective…

Dan Bucura: Avizele.

Daniel Tudorache: Nu toate din…

Dan Bucura: Nu toate.

Daniel Tudorache: Nu toate construcţiile aveau autorizaţie de construcţie. Avizele erau luate de la primăria de sector şi ţin minte: mulţi ani în urmă, ca să fie şi angajaţii primăriei în legalitate, veneau la o anumită perioadă de timp, le dădeau amendă şi câteva luni puteau să stea liniştiţi până primeau următoarea amendă.

Dan Bucura: Situaţia asta mai există în momentul de faţă, din punct de vedere legislativ? Tot aşa este procedura?

Daniel Tudorache: Da, da. Tot aşa e.

Dan Bucura: Şi, practic, dacă veţi ajunge primar, va trebui să…

Daniel Tudorache: Deci normal. Mie mi s-ar părea normal: un parc dacă aparţine de Primăria Capitalei, ar trebui ca toate autorizaţiile să fie date de Primăria Capitalei, să-şi asume cap-coadă…

Dan Bucura: Asta-nseamnă că, dacă ajungeţi primar, va trebui să gestionaţi şi acest caz.

Daniel Tudorache: Cu siguranţă şi sper să am un dialog. Dacă primarul general… şi sper ca primarul general să fie de la PSD…

Dan Bucura: Voiam să vă întreb şi chestiunea asta.

Daniel Tudorache: …de la PSD, în persoana doamnei Firea, cu siguranţă că această suprapunere să dispară. Vă spun eu: aceeaşi problemă există şi pe lângă Parcul Bazilescu, din Bucureştii Noi, pentru că există o zonă protejată şi autorizaţiile trebuie date de Primăria Capitalei. Adică o stradă o dă Primăria Capitalei, o stradă o dă primăria de sector… E ceva care…

Dan Bucura: Care e viziunea dumneavoastră, scurt, cu privire la Parcul Herăstrău astăzi? Vi se pare prea populat de terase, restaurante, pontoane sau trebuie să-şi găsească şi ele locul acolo, atâtea câte sunt în momentul de faţă? Cum o vedeţi dumneavoastră?

Daniel Tudorache: Eu zic că, dacă este o terasă care să fie amplasată legal (deci dacă legea îi permite), îşi are locul. Dacă legea nu-i permite… Deci noi trebuie, de fapt, să umblăm la lege, la acele hotărâri de Consiliu General şi consiliu de sector, să vedem: le permite sau nu le permite? Deci nu ştiu acuma: dacă vorbesc cu un cetăţean, poate să spună: „Domn’e, vreau să vin în parc, nu vreau să fie terase. Dacă vorbeşti cu altul, o să spună: vreau terase, pentru că n-am unde să stau. Dar, până la urmă, trebuie să respectăm legea şi…

Dan Bucura: Aţi vorbit de, până la urmă, tandemul pe care l-aţi face cu primarul Capitalei, dacă va fi de la PSD. Dar ce veţi face dacă dumneavoastră veţi câştiga la Sectorul 1, dar primarul general al Capitalei va fi de la alt partid (opoziţie) şi iarăşi e o problemă? Ar cântări mult asta în realizarea proiectelor dumneavoastră la sector?

Daniel Tudorache: E adevărat că ar crea un disconfort pentru orice coleg de la celelalte sectoare. E de preferat ca şi primarul general să fie de la acelaşi partid. Dacă nu, cu siguranţă va trebui să existe un dialog (şi la Sectorul 1 cu primarul general, şi la celelalte sectoare), pentru că, până la urmă, e adevărat: noi am venit ca reprezentanţi ai unui partid, dar, fiind votat de toţi cetăţenii, trebuie să muncim pentru toţi cetăţenii. Deci nu trebuie să creăm animozităţi, că unul e de la alt partid, eu sunt de la alt partid… Deci, până la urmă, trebuie să ne punem la masă şi să găsim soluţia corectă pentru locuitorii Sectorului 1.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *