Skip to content
Politică Video

Dan Tudorache, despre România cu Dan Bucura EXCLUSIV (VIDEO)

" "

Invitatul celei mai recente ediţii a interviurilor video PSnews.ro a fost deputatul Dan Tudorache, candidatul PSD la funcţia de primar al Sectorului 1.

Parlamentarul a vorbit despre principalul subiect care încinge spiritele în zonă la momentul actual: taxa pe gunoi. Concret, Dan Tudorache a făcut un bilanţ al activităţii primarului suspendat Andrei Chiliman, apreciind că măsurile aplicate de acesta erau în mare parte de stânga, precizând că „poate din cauza asta a fost iubit de locuitorii Sectorului 1…” Mai mult: Tudorache a asigurat cetățenii Sectorului 1 că nu va fi votată taxa pentru habitat, întrucât membrii PSD nu o să voteze niciodată împotriva unei măsuri de stânga, considerând demersul o minciună a unui contracandidat pentru a câștiga voturi.

" "
" "

CITIŢI ŞI: Taxa de gunoi din Sectorul 1 încă încinge spiritele. Dan Tudorache: „O minciună a unui contracandidat ca să câștige voturi” EXCLUSIV (VIDEO)

Totodată, Dan Tudorache a explicat în ce fel alegerile locale din acest an – într-un singur tur – avantajează partidul din care face parte. Totodată, Dan Tudorache a comentat incidentele din Sectorul 1, cu privire la listele de semnături pentru candidați. Mai mult, deputatul a adus în discuţie procesul de strângere a semnăturilor, subliniind că termenul de predare a listelor a fost foarte scurt, lucru ce a putut crea probleme.

CITIŢI ŞI: Dan Tudorache arată cum e avantajat PSD de votul într-un singur tur. Problema listelor electorale: Am făcut alianță…EXCLUSIV (VIDEO)

Nu în ultimul rând, Dan Tudorache a dezvăluit ce va face dacă va ajunge primar în Sectorul 1, punând accent pe remedierea principalelor probleme ale zonei. În acelaşi timp, politicianul a arătat cum îl influenţează moştenirea lui Andrei Chiliman, edilul suspendat al Sectorului 1.

CITIŢI ŞI: Dan Tudorache dezvăluie ce va face dacă va ajunge primar în Sectorul 1: „Nu s-a tras niciun leu pe fonduri europene!”EXCLUSIV (VIDEO)

 

Dan Bucura: Bună ziua, domnule Dan Tudorache! Bine ați revenit în studioul nostru, la PSnews.

Dan Tudorache: Bine v-am regăsit.

Dan Bucura: Ultima sută de metri a campaniei electorale – mai puțin de o săptămână până la momentul la care nu veți mai putea face nimic și veți aștepta decizia electoratului din Sectorul 1.

Dan Tudorache: Așa e.

Dan Bucura: Vreau să vă întreb dacă (acum știm sigur că alegerile vor fi dintr-un singur tur) veți câștiga aceste alegeri, credeți că această victorie se va datora și acestei schimbări de reguli în ceea ce privește votul? V-ar fi fost mult mai greu dacă erau două tururi sau ați fi câștigat oricum?

Dan Tudorache: Această schimbare a intervenit în 2011, deci au trecut mulți ani de atunci de când a fost făcută de Guvernul Boc. E adevărat, pentru PSD e un avantaj, cum de altfel e un avantaj pentru primarul în funcție, nefiind cazul la Sectorul 1, eu zic că pentru mine e un mic avantaj.

Dan Bucura: În perioada de pre-campanie, când se depuneau listele electorale, a existat un incident, ca să-i spunem așa, la Sectorul 1, după aceea văd că a luat amploare și aceeași poveste a explodat și în tabăra altora – am înțeles că o parte din listele electorale ale PSD-ului depuse pentru candidature au fost luate la puricat de Poliție.
Dan Tudorache: Vă referiți la semnături.

Dan Bucura: La semnături, da.

Dan Tudorache: Din informațiile pe care le am și eu, da, au fost luate la puricat listele colegului de la liberali în urma unei plângeri la DNA a unui fost coleg de partid, din câte îmi aduc aminte.

Dan Bucura: Înțeleg că și la PSD totuși a fost un caz. A fost o știre pe care am văzut-o personal înaintea acesteia.

Dan Tudorache: Au fost verificate. Au fost verificate un număr de parcă 25 de semnături, așa a dispus președintele electoral al Sectorului 1… Biroul Electoral al Sectorului 1.

Dan Bucura: Dar de ce credeți că s-a ajuns la lucrurile acestea? Vă întreb acest lucru pentru că mie din exterior cel puțin mi se pare că a fost extrem de simplu. Câteva mii de semnături pentru un candidat la o Primărie de Sector nu este ceva imposibil de strâns real, pe bune.

Dan Tudorache: Da, dacă de exemplu acele 1000, dau 2000 câte au fost la Sectorul 1 le strângeai într-o lună de zile era floare la ureche, ca să spun așa. Eu vă spun, 2000 de semnături, când eu am 8000 de membri de partid la Sectorul 1, e… Dacă stăm să ne gândim la toate partidele, chiar și la noi… Noi am făcut alianța cu UNPR-ul cu 7,8 zile înainte de termenul limită și automat noi trebuia… Eu de exemplu am strâns semnături pentru mine prima data de pe PSD, și după aceea pe PSD plus UNPR. Deci, semnăturile strânse de mine de pe PSD nu mai aveam ce să fac cu ele. Și vă dați seama că te încurcă. Dacă noi am fi depus listele cu PSD aveam de mult semnăturile și sunt convins că la fel s-a întâmplat și la celelalte partide – au stabilit candidatul în ultimul moment, sau chestii de genul acesta – și din cauza aceasta, termenul de strângere a semnăturilor a fost foarte scurt, e vorba despre câteva zile, și asta chiar ți-a creat o anumită problemă.

Dan Bucura: Vorbeam chiar și înainte să intrăm în interviu și eu aș denumi fenomenul Chiliman – e o particularitate în Sectorul 1. Îmi spuneați că Sectorul 1 nu este totuși un sector de dreapta și că ar fi mai mult de stânga – vorbesc din punct de vedere al viziunii cetățenilor.

Dan Tudorache: Eu vă dau exemplu: e adevărat, mulți colegi de-ai mei spuneau – e un sector liberal. Eu pot demonstra cu rezultatele alegerilor 2009 – 2012 și înainte de 2008, deci PSD-ul a luat un scor mai mare la votul politic decât PNL-ul. E adevărat, Chiliman a sărit mult peste scorul PNL-ului, deci putem spune că Chiliman a fost un personaj îndrăgit în Sectorul 1, dar nu PNL-ul. PNL-ul era sub PSD ca procent.
Și vreau să continui… de ce spun? E adevărat, o parte din măsurile aplicate de Andrei Chiliman atâta timp cât a fost primar al Sectorului 1, în mare parte erau măsuri de stânga. Un primar liberal să aplice măsuri de stânga? Și poate din cauza asta a fost iubit de locuitorii Sectorului 1…

Dan Bucura: Asta și vroiam să vă întreb. Cum se vede activitatea…?

Dan Tudorache: … și vă dau două exemple care sunt pregnante și care sensibilizează opinia publică din Sectorul 1: în 2008 a fost introdusă taxa zero pe gunoi – vă dați seama că a prins la public și din cauza asta a fost foarte îndrăgit. Și începerea reabilitării termice la blocuri. Vă dați seama, e tot o măsură de stânga. Deci … atâta timp cât vii în întâmpinarea cetățeanului și îi oferi ceva gratis (sună frumos) din partea Primăriei – mă refer la ridicarea gunoiului menajer, și la reabilitarea termică –, omul te dorește în continuare să îl reprezinți în conducerea Primăriei. Vorbeam de taxa zero. A fost, acum câteva zile, o temă de campanie a unui contracandidat.

Dan Bucura: Încă îmi anticipați întrebările, că asta vroiam… chiar asta vroiam să vă întreb! Ce este povestea asta cu taxa de gunoi?

Dan Tudorache: Nu există așa ceva. E o temă de campanie…

Dan Bucura: Eu am să vă citesc, pentru că m-am uitat și eu pe știre. Vorbim despre o taxă de habitat aprobată de Consiliul local Sector 1.

Dan Tudorache: Nu e aprobată. Deci, ca să fie aprobată o hotărâre de Consiliu, trebuie votată în primul rând.

Dan Bucura: Există proiect.

Dan Tudorache: Este un proiect pentru că așa trebuia – din patru în patru ani trebuie să vii cu acest regulament. Dar acolo nu specifică că trebuie să ia o taxă de la populație pentru ridicarea gunoiului menajer. E adevărat, e o ședință de Consiliu marți, dar nu se va vota așa ceva. Contracandidatul meu a văzut o hotărâre de Consiliu care era în dezbatere publică, e normal să discuți hotărâri de Consiliu cu cetățenii și după aceea să ajungi la vot. Deci, votul e marți. Dar cu siguranță membrii PSD nu o să voteze niciodată pentru o măsură de stânga. Deci, ar fi să ne contrazicem noi pe noi.

Dan Bucura: Și este, dacă vreți, așa… un fenomen și atipic, așa cum ne-am obișnuit în campania electorală…

Dan Tudorache: A încercat să sensibilizeze, dar printr-o minciună, ceea ce este grav! Să minți 250.000 de locuitori, cu o măsură pe care nici nu aveam în cap să o introducem, doar ca să câștige puncte electorale… adică eu consider că și-a bătut joc de locuitorii Sectorului 1 cu această minciună, că eu așa o caracterizez – o minciună ca să câștige voturi. Nu e adevărat, nu se va întâmpla așa ceva la Sectorul 1 și mai ales pentru că Sectorul 1 este unul dintre cele mai bogate sectoare, mă refer la buget – un buget foarte mare, e al doilea buget după Primăria Capitalei. Nu se va întâmpla așa ceva. Și în plus, atunci când vom veni noi la putere, mă refer PSD-ul, nu se va întâmpla acest lucru.

Dan Bucura: Povestea asta, și cu noua taxă de gunoi, a fost oarecum creată pentru că în momentul de față Primăria Sectorului 1 este condusă de PSD. Nu total…

Dan Tudorache: Vă spun, ca să iei o măsură, trebuie să o votezi în Consiliu. Nu contează primarul. Primarul, dacă nu ai Consiliul în spate, nu poate să ia nicio decizie. Și dacă stăm și ne uităm pe lista de Consiliu local la Sectorul 1, majoritatea este la PNL.

Dan Bucura: Au fost și primari care s-au luptat cu un Consiliu ostil și au creat ceva, nu mă refer neapărat la Traian Băsescu.

Dan Tudorache: Să te lupți pentru binele cetățenilor … dar aici era în detrimentul cetățenilor. Nu poți deja… E campanie electorală și eu îmi cer scuze cetățenilor pentru că au fost dezinformați. Îmi cer scuze în numele contracandidatului mei. Nu se va întâmpla și vă spun limpede și deschis: indiferent de cine va veni primar la Sectorului 1, nu va introduce vreo taxă pe gunoiul menajer. Deci, indiferent! Pentru că nu se poate așa ceva la Sectorul 1.

Dan Bucura: Chiar dacă nu total, totuși Primăria a fost preluată de un viceprimar PSD, odată cu retragerea lui…

Dan Tudorache: Deci, eu, neavând majoritate… eu eram președinte la Sectorul 1 la PSD… neavând majoritatea în Consiliu – având 9 consilieri PSD, 14 sunt de la liberali dintr-un total de 27, deci ei aveau jumătate plus unu – eu am vorbit cu liderii lor de la acel moment, undeva în luna octombrie, văzând că intră într-un blocaj Primăria: ai un viceprimar interimar pe partea stângă, Vasile Moțoc, și toți directorii și majoritatea în Consiliu era pe partea dreaptă. Și eu m-am dus – vă dau și numele și persoanele care o pot confirma: domnul Bușoi și cu domnul Atanasiu, deci am avut o întrevedere. Eu venisem cu Codrin Ștefănescu la discuții și am spus: domnule, vă dau postul pentru că e normal ca Primăria să meargă mai departe. Nu trebuie să ne batem, să ne creem șicane și cetățenii să sufere din cauza aceasta. Și au suferit. Le-am spus: vă dau postul de viceprimar interimar, primar interimar, și ei n-au vrut pentru că ei nu știau pe cine să pună. Și mi-au spus la un moment dat: domnule, când stabilim pe cine să punem dintre cei 14 vă spunem. N-au venit nici până în ziua de astăzi, și acum îmi dau seama că ei nu au vrut să vină ca să încerce să dea vina pe PSD. E un lucru mârșav, ca să zic așa. I-au făcut pe cetățenii Sectorului 1 să sufere doar pentru un simplu joc politic.

Dan Bucura: Chiar și pe fondul acesta al unor condiții atipice, am să vă rog să-mi spuneți două măsuri pe care această pseudo-administrație PSD cu un viceprimar ajuns primar interimar, le-a luat de când s-a retras, sau de când a făcut acest pas înapoi Andrei Chiliman.

Dan Tudorache: Nu pot să vă spun, adică…

Dan Bucura: Ce s-a întâmplat la Primărie?

Dan Tudorache: A fost un blocaj total.

Dan Bucura: Și nu s-a făcut nimic? Nu s-a luat … nu știu …

Dan Tudorache: De exemplu, nu s-au făcut licitații. Pentru că, vă dau un exemplu acum: la 1 iunie o să plece secretarul Primăriei (și-a anunțat demisia), arhitectul-șef al Primăriei, directorul de la juridic… multă lume pleacă în momentul de față, nu știu dacă din cauza DNA-ului… știți foarte bine că acum zece luni de zile DNA Ploiești a venit în forță și a controlat Primăria Sectorului 1 și a făcut un rechizitoriu din câte îmi aduc aminte și a pus patru persoane sub control judiciar. Mă refer la Andrei Chiliman și la alți trei consilieri ai primarului. De atunci, efectiv s-a blocat. Și eu asta v-am spus mai devreme: m-am dus, am vorbit cu liderii de la PNL și am spus: eu mă retrag voluntar, doar ca să meargă Primăria. N-au vrut, pentru că ei nu se înțelegeau. Știți foarte bine că în momentul de față sunt două tabere la Sectorul 1: vechii pedeliști și peneliștii. E o luptă internă, și vă și spun: nu au vrut la acel moment pentru că nu știau pe cine să pună primar interimar. Erau găștile din PNL și automat… cine a suferit? Au suferit cetățenii și nu era normal să se ajungă în situația asta.

Dan Bucura: E interesantă situația și o pot înțelege, dar atunci vă pun următoarea întrebare: dacă ați văzut că cei care au majoritate în Consiliu nu vor să preia acest lucru, și v-ați asumat să aveți un primar interimar…

Dan Tudorache: Nu ne-am asumat, așa…

Dan Bucura: … așa a picat. De ce nu l-ați convins pe primarul interimar să facă și el același lucru?

Dan Tudorache: Intra Primăria într-un blocaj și mai mare.

Dan Bucura: Da, dar era un blocaj pe care îl putea folosi electoratul.

Dan Tudorache: Nu am vrut. Am vrut măcar să nu fie atât de rău. Deci, era și mai rău.

Dan Bucura: S-a întâmplat acest lucru și la Primăria Capitalei. Ne amintim că după ce a fost săltat Sorin Oprescu…
Dan Tudorache: … și este bine? Nu e bine. E și mai rău. Deci, eu, dintre două rele, am preferat să accept răul cel mai mic – deci, îl țin până ei se hotărăsc să vină cu un candidat care ar fi avut majoritatea în PNL și să preia Primăria Sector 1, dar nu au vrut. Ei au vrut să folosească toată această situație în interes politic și electoral. Eu nu am vrut asta și am zis: chiar dacă am să pierd … pentru că știam că urmează să dea în mine, spunând că este un viceprimar de la PSD, dar am zis decât să sufere cetățenii, prefer să pierd unu-două procente eu ca și partid. Deci, m-am pus pe mine în dificultate, decât să pun cetățenii Sectorului 1 în dificultate.

Dan Bucura: Vă mărturisesc că m-am uitat în această perioadă pe programul dv. electoral, pe proiecte, pe ceea ce promiteți că veți face pentru locuitorii Sectorului 1. M-a ineresat în mod special, pentru că este un sector în care și eu locuiesc. Am văzut un aspect: vorbiți despre reabilitarea termină și pentru case, nu doar pentru blocuri.

Dan Tudorache: Da.

Dan Bucura: Aș vrea să detaliem puțin această poveste, să-mi spuneți pe ce bani credeți că se poate face această reabilitare și pentru case? Cum vedeți, numai din fondurile Primăriei, atrageți fonduri europene, există o axă care să sprijine aceste demersuri? Și cam de ce fonduri credeți că este nevoie pentru reabilitarea la case?

Dan Tudorache: De ce este propritar pentru mine începerea reabilitării termice la case? Pentru că, în 2012, deci atunci când era USL-ul și eu mergeam în campanie din partea PSD-ului, cu Andrei Chiliman pe stradă. Țin minte și acum promisiunea, principala promisiune a noastră, a USL-ului era începerea reabilitării termice la case. Lucru care nu s-a făcut. Nu s-a reabilitat o casă în acest mandat și eu am o obligație morală față de cetățenii cu care eu am vorbit în 2012, împreună cu Chiliman. Trebuie să fac. E, totuși, un an de dreptate. Și de ce? Chiar de atunci, reabilitând blocurile, cetățenii de la case veneau și ne spuneau: “dom’le, dar de ce îi avantajați doar pe cetățenii de la blocuri și pe noi, la case, nu?”. Totu;i, banii cu care sunt reabilitate blocurile sunt banii tututor și ai celor de la case. Mă refer la taxe și impozite și trebuie această nedreptate să dispară și eu mă simt obligat. Trebuie să încep. E adevărat, n-au fost normele de aplicare ale legii – proiectul de reabilitare termică la case abia acuma există normele de aplicare. Eu, pilot, voi face primele reabilitări la case. Adică, eu însumi, în sensul că eu mă voi implica personal, ca primar. Și care ar fi problema? Și vă spun de ce nu s-a făcut până acuma, și este puțin mai dificil, dar, încercând și, punând umărul, cu siguranță voi demara acest proiect. Ca să poți rabilita niște case, trebuie ei să se organizeze în asociații de locatari pe stradă. E adevărat, o să iau pilot, o stradă mai mică, o să îi ajut să-și facă o asociație de proprietari și o să mă implic, eu ca primărie, să demarez acest proiect. După ce îl demarez, o să ia exemplul și celelalte străzi, să se constituie o asociație de locatari și să demarăm acest proiect. E adevărat, în Primăria Sectorului 1, nu s-a tras niciun leu pe fonduri europene, ceea ce e grav, ca să spun așa. E adevărat, mulți bani are, mă refer la buget, Primăria Setorului 1, undeva la 340 milioane de euro și, din cauza asta, au preferat să facă împrumuturi externe decât să acceseze bani europeni. E adevărat, nefăcându-se demersurile, prima parte a reabilitării de case va fi cu banii din bugetul local al Sectorului 1, dar când voi ajunge în Primărie există posibilitatea să accesez bani pentru reabilitarea termică la case și acest serviciu care, e adevărat, e doar cu forma în Primăria Sectorului 1, de atragere de fonduri europene, mai mult e doar de formă, așa, o să-l fac să poată accesa fonduri europene și o să îl demarez.

Dan Bucura: Aveți o viziune cuantificabilă, să spun așa, cam ce sumă ar trebui pentru proiectul ăsta?

Dan Tudorache: Vă dați seama, la blocuri se putea face o sumă pentru că blocurile erau tip. În momentul de față mai sunt 15% blocuri de reabilitat în Sectorul 1, undeva la 190 de blocuri mai sunt de reabilitat. E mai greu să faci  o proiecție, mă refer la cheltuieli, dar în primul an, eu voi aluca cel puțin 30 de milioane euro pentru demararea reabilitării termice la case. După care, sper ca colegii pe care îi voi aduce în Primărie pentru atragerea de fonduri euroene să vină în sprijinul acestui proiect și cu fonduri europene.

Dan Bucura: Înțeleg. O altă problemă a Sectorului este cea a locurilor de parcare. Sectorul 1 are și această particularitate în sensul că foarte mulți oameni vin, migrează din alte părți pentru că aici lucrează, sunt cele mai multe firme, companii, în acest sector, motiv pentru care, cel puțin pentru un anumit interval orar, sunteți supraaglomerați. Terenurile sunt foarte scumpe, este foarte greu să găsești spațiu viran unde să amplasezi parcări de genul ăsta. Am văzut că aveți o viziune în acest sens.

Dan Tudorache: Sunt două tipuri de proiecte la care eu m-am gândit, eu lucrând și zece ani la Metrorex, ca inginer de secție. În primul rând, trebuie organizate parcări în jurul stațiilor de metrou,, în interiorul Bucureștiului, oamenii să se deplaseze cu metroul ca să fie mult mai eficient. Eu vă spun: dacă am lucrat, știu foarte, foarte bine – e foarte lejer iarna, atâta timp cât nu poți circula în București când sunt străzile foarte aglomerate din cauza zăpezilor, cu metroul circuli foarte bine și mai ales vara când este foarte cald afară, e mai simplu să circuli cu metroul.Deci, contruirea de parcări pe lângă gurile de metrou și deplasarea, pe cât e posibil, cu metroul, la locul de muncă sau acolo unde ai nevoie și crearea de parcări – eu zic supraterane, de domiciliu. E adevărat, sunt foarte scumpe, ajung undeva la zece mii de euro locul de parcare, dar vor fi construite de Primărie și închiriate la o sumă relativ modestă.

Dan Bucura: Sună frumos asta cu parcările lângă metrou și oamenii, eu știu, să devină conștienți că pot să își lase mașina acolo, dar numai dacă încerc să mi-o imaginez, ca zone, ca locuri, nu știu unde mai găsești astăzi teren viran pentru a face aceste parcări. Aurel Vlaicu, o zonă strândă, aglomerată, nu poți face parcare…

Dan Tudorache: E adevărat, lângă gura de metrou sunt niște locuri virane și dacă pot aunge la Primărie…

Dan Bucura: Adică aveți o evidență a acelor terenuri?

Dan Tudorache: Am o evidență. În luna de precampanie și în această lună, tot mergând la pas prin tot sectorul, am identificat unde ar putea fi construite parcări supraterane. E mai simplu de construit o parcare supraterană, e adevărat, mai scumpă, dar e mai simplu. Și când voi ajunge la Primărie, văd ale cui sunt terenurile și, în perioada imediat următoare, dacă pot ajunge la acele terenuri la Primăria Sectorului 1, voi demara construirea de parcări în locurile care sunt virane în momentul ăsta.

Dan Bucura: Nu v-am întrebat degeaba despre povestea asta cu parcările și cu tranzitul celor care lucrează în zona ….

Dan Tudorache: Eu, spre exemplu, stau în zona de nord, în Sisești, și e o adevărată nebunie dimineața.

Dan Bucura: Înseamnă că suntem vecini, ieșim prin același loc unde n-ai decât două variante: ori să intri în Jandarmeriei,ori să o iei înainte…

Dan Tudorache: Și prinzi un semafor, stai 5 ore.

Dan Bucura: Nu v-am întrebat degeaba, pentru că eu am sesizat un anumit fenomen. Nu tiu dacă vi-l  asumați sau nu, dar se întâmplă în Sectorul 1. Poliția Comunitară face un fel de, eu știu, vânătoare a celor care opresc chiar și două minute să-și ia ceva. Și dau nilte amenzi. E adevărat, poate e firesc. Pe de altă parte, însă, tot în Sectorul 1, au apărut celebrii parcagii, să le spunem așa. Care stau și te asistă să-ți parchezi mașina, bineînțeles luându-ți o sumă de bani. Din punctul meu de vedere, sigur –repet, Poliția comunitară trebuie să pună ordine și în domeniul ăsta mai util ar fi să vadă de ce această categorie pe care eu am numit-o parcagii face în continuare bani serioși ăn Sectorul 1, și cât de normal și corect este și să lase mai puțina această vânătoare de contravenienți, atâta vreme cât nu ai alternativă, dacă exista o alternativă, dacă era o parcare unde puteai să te duci să plătești orice sumă și n-o făceai, atunci erai mai mult decât de acuzat.

Dan Tudorache: Deci, aveți dreptate. M-am lovit și eu de acest fenomen, și ajungi să le dai acestor parcagii banii, de frică să nu-ți zgârie mașina dacă nu-i dai. E adevărat, Poliția locală trebuie să-și facă treaba și să-i amendeze, să îi îndepărteze pe acești parcagii, nu știu de nu a făcut-o în momentul acesta, dar v-o spun: după ce voi ajunge primar, sper ca acest fenomen să fie eliminat, chiar dacă nu, măcar să…

Dan Bucura: Actualul șef al Poliției Comunitare este o reminiscență de pe vremea domnului Chiliman, este pus recent, cine e?

Dan Tudorache: Nu, deci toți directorii sunt de pe timpul domnului Chiliman.

Dan Bucura: Deci nu se poate spune că avețti vrea implicare…

Dan Tudorache: Nu, nu am niciun fel de implicare în povestea asta. De-asta v-am și spus, am renunțat la postul de primar interimar, pentru că toți directorii erau de pe timpul lui Chiliman și majoritatea, în Consiliu, erau ai PNL-ului. Da, asta e, dar numai noi o știm, cetățenii nu știu asta, dar toți directorii sunt de pe timpul domnului Chiliman.

Dan Bucura: Pe finalul interviului, v-aș întreba o chestiune legată de viziunea post-câștigarea alegerilor. Avem o situație pe care dv. ați expus-o: un primar interimar, care nu poate face nimic pentru că are un Consiliu ostil și pentru că are o perioadă limitată. Dacă veți ajunge primar, în momentul de față sondajele – sigur, ele sunt diferite și relative, în funcție de cine le comandă, este puțin probabil ca partidul dv. să aibă o majoritate în Consiliu, din prima. Și-atunci va trebui să faceți ceva, o alianță, să faceți o ..

Dan Tudorache: Alianța este făcută, înainte de alegeri…

Dan Bucura: Dar credeți că formula actuală a alianței pe care o are PSD-ul va asigura în Consiliul local al Sectorului  majoritatea conforabilă pentru un vot?

Dan Tudorache: Da, jumătate plus unu. Vom avea și această alianță, ea este făcută înainte să înceapă campania electorală. Avem alianță PSD-UNPR și ALDE.

Dan Bucura: Credeți că aceste partide vor avea 50%+1?

Dan Tudorache: Vom avea cu siguranță majoritatea, nu voi avea nicio problemă eu, ca primar al Sectorului 1. De ce au fost probleme în momentul actual, în ultimele zece luni? Pentru că – una este să fii primar ales într-o funcție și alta este să fii primar sau viceprimar interimar. Deci, clar, toată lumea se aștepta și vă și spun, actualul primar Chiliman nu avea voie să intre în Primărie pentru că era sub control judiciar și controlul judiciar se prelungea din două în două luni. Toată lumea zicea: vine Chiliman! Când trecea termenul și iar îi prelungea și iar nu vine. Din cauza asta, nici primarul interimar al PSD-ului (mă refer la viceprimarul Vasile Moțoc) nu avea puterea respectivă pentru că el, din două în două luni, aștepta: ba vine primarul, ba nu vine. Și automat nu avea nici majoritatea în Consiliu și nici direcotrii nu erau de partea lui.

Dan Bucura: Și o ultimă întrebare. Mergând pe un scenariu pe care probabil veți spune că nu aveți timp să vă gândiți, dar poate fi un scenariu. Presupunem că ajungeți primarul Sectorului 1, dar la Capitală, doamna Gabriela Firea pierde și atunci veți avea un primar de la un partid cu care nu puteți face alianță. Poate fi acesta un impediment în ceea ce privește derularea proiectelor din programul dv. electoral sau veți face ceea ce se poate, chiar și fără susținerea Capitalei, să spunem așa?

Dan Tudorache: Eu nu cred că se va întâmpla acest lucru, dar eu zic că un primar care nu poate să se descurce nu e bun de primar.

Dan Bucura: Deci se poate și fără..

Dan Tudorache: Eu, cu siguranță, mă voi descurca în oricare situație, dar vă spun că Gabriela Firea va fi primar general…

Dan Bucura: Am spus că mă așteptat la ceea ce o să îmi răspundeți, dar mergem și prin…

Dan Tudorache: …și voi face un tandem Primăria Sectorului 1 și Primăria Capitalei perfect.

Dan Bucura: Vă doresc succes, domnule Tudorache, și vă aștept aici în studioul PSnews, șă facem și radiografia primelor luni de mandat, atunci când veți câștiga

Dan Tudorache: Vă mulțumesc. Cu siguranță ne vom întâlni în calitatea mea de primar.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *