Skip to content
Politică Video

Dan Tudorache dezvăluie ce va face dacă va ajunge primar în Sectorul 1: „Nu s-a tras niciun leu pe fonduri europene!” EXCLUSIV (VIDEO)

" "

Deputatul PSD Dan Tudorache (candidatul PSD la Primăria Sectorului 1) a fost invitatul celei mai recente ediţii a interviurilor video PSnews.ro.

Candidatul a dezvăluit ce va face dacă va ajunge primar în Sectorul 1, punând accent pe remedierea principalelor probleme ale zonei.

" "
" "

În acelaşi timp, politicianul a arătat cum îl influenţează moştenirea lui Andrei Chiliman, edilul suspendat al Sectorului 1.

Nu în ultimul rând, Dan Tudorache a explicat cum depind şansele lui privind succesul în alegeri de cele ale Gabrielei Firea (cea care candidează din partea PSD pentru Primăria Generală).

Dan Bucura: Vă mărturisesc că m-am uitat în această perioadă pe programul dv. electoral, pe proiecte, pe ceea ce promiteți că veți face pentru locuitorii Sectorului 1. M-a ineresat în mod special, pentru că este un sector în care și eu locuiesc. Am văzut un aspect: vorbiți despre reabilitarea termină și pentru case, nu doar pentru blocuri.

Dan Tudorache: Da.

Dan Bucura: Aș vrea să detaliem puțin această poveste, să-mi spuneți pe ce bani credeți că se poate face această reabilitare și pentru case? Cum vedeți, numai din fondurile Primăriei, atrageți fonduri europene, există o axă care să sprijine aceste demersuri? Și cam de ce fonduri credeți că este nevoie pentru reabilitarea la case?

Dan Tudorache: De ce este propritar pentru mine începerea reabilitării termice la case? Pentru că, în 2012, deci atunci când era USL-ul și eu mergeam în campanie din partea PSD-ului, cu Andrei Chiliman pe stradă. Țin minte și acum promisiunea, principala promisiune a noastră, a USL-ului era începerea reabilitării termice la case. Lucru care nu s-a făcut. Nu s-a reabilitat o casă în acest mandat și eu am o obligație morală față de cetățenii cu care eu am vorbit în 2012, împreună cu Chiliman. Trebuie să fac. E, totuși, un an de dreptate. Și de ce? Chiar de atunci, reabilitând blocurile, cetățenii de la case veneau și ne spuneau: “dom’le, dar de ce îi avantajați doar pe cetățenii de la blocuri și pe noi, la case, nu?”. Totu;i, banii cu care sunt reabilitate blocurile sunt banii tututor și ai celor de la case. Mă refer la taxe și impozite și trebuie această nedreptate să dispară și eu mă simt obligat. Trebuie să încep. E adevărat, n-au fost normele de aplicare ale legii – proiectul de reabilitare termică la case abia acuma există normele de aplicare. Eu, pilot, voi face primele reabilitări la case. Adică, eu însumi, în sensul că eu mă voi implica personal, ca primar. Și care ar fi problema? Și vă spun de ce nu s-a făcut până acuma, și este puțin mai dificil, dar, încercând și, punând umărul, cu siguranță voi demara acest proiect. Ca să poți rabilita niște case, trebuie ei să se organizeze în asociații de locatari pe stradă. E adevărat, o să iau pilot, o stradă mai mică, o să îi ajut să-și facă o asociație de proprietari și o să mă implic, eu ca primărie, să demarez acest proiect. După ce îl demarez, o să ia exemplul și celelalte străzi, să se constituie o asociație de locatari și să demarăm acest proiect. E adevărat, în Primăria Sectorului 1, nu s-a tras niciun leu pe fonduri europene, ceea ce e grav, ca să spun așa. E adevărat, mulți bani are, mă refer la buget, Primăria Setorului 1, undeva la 340 milioane de euro și, din cauza asta, au preferat să facă împrumuturi externe decât să acceseze bani europeni. E adevărat, nefăcându-se demersurile, prima parte a reabilitării de case va fi cu banii din bugetul local al Sectorului 1, dar când voi ajunge în Primărie există posibilitatea să accesez bani pentru reabilitarea termică la case și acest serviciu care, e adevărat, e doar cu forma în Primăria Sectorului 1, de atragere de fonduri europene, mai mult e doar de formă, așa, o să-l fac să poată accesa fonduri europene și o să îl demarez.

Dan Bucura: Aveți o viziune cuantificabilă, să spun așa, cam ce sumă ar trebui pentru proiectul ăsta?

Dan Tudorache: Vă dați seama, la blocuri se putea face o sumă pentru că blocurile erau tip. În momentul de față mai sunt 15% blocuri de reabilitat în Sectorul 1, undeva la 190 de blocuri mai sunt de reabilitat. E mai greu să faci  o proiecție, mă refer la cheltuieli, dar în primul an, eu voi aluca cel puțin 30 de milioane euro pentru demararea reabilitării termice la case. După care, sper ca colegii pe care îi voi aduce în Primărie pentru atragerea de fonduri euroene să vină în sprijinul acestui proiect și cu fonduri europene.

Dan Bucura: Înțeleg. O altă problemă a Sectorului este cea a locurilor de parcare. Sectorul 1 are și această particularitate în sensul că foarte mulți oameni vin, migrează din alte părți pentru că aici lucrează, sunt cele mai multe firme, companii, în acest sector, motiv pentru care, cel puțin pentru un anumit interval orar, sunteți supraaglomerați. Terenurile sunt foarte scumpe, este foarte greu să găsești spațiu viran unde să amplasezi parcări de genul ăsta. Am văzut că aveți o viziune în acest sens.

Dan Tudorache: Sunt două tipuri de proiecte la care eu m-am gândit, eu lucrând și zece ani la Metrorex, ca inginer de secție. În primul rând, trebuie organizate parcări în jurul stațiilor de metrou,, în interiorul Bucureștiului, oamenii să se deplaseze cu metroul ca să fie mult mai eficient. Eu vă spun: dacă am lucrat, știu foarte, foarte bine – e foarte lejer iarna, atâta timp cât nu poți circula în București când sunt străzile foarte aglomerate din cauza zăpezilor, cu metroul circuli foarte bine și mai ales vara când este foarte cald afară, e mai simplu să circuli cu metroul.Deci, contruirea de parcări pe lângă gurile de metrou și deplasarea, pe cât e posibil, cu metroul, la locul de muncă sau acolo unde ai nevoie și crearea de parcări – eu zic supraterane, de domiciliu. E adevărat, sunt foarte scumpe, ajung undeva la zece mii de euro locul de parcare, dar vor fi construite de Primărie și închiriate la o sumă relativ modestă.

Dan Bucura: Sună frumos asta cu parcările lângă metrou și oamenii, eu știu, să devină conștienți că pot să își lase mașina acolo, dar numai dacă încerc să mi-o imaginez, ca zone, ca locuri, nu știu unde mai găsești astăzi teren viran pentru a face aceste parcări. Aurel Vlaicu, o zonă strândă, aglomerată, nu poți face parcare…

Dan Tudorache: E adevărat, lângă gura de metrou sunt niște locuri virane și dacă pot aunge la Primărie…

Dan Bucura: Adică aveți o evidență a acelor terenuri?

Dan Tudorache: Am o evidență. În luna de precampanie și în această lună, tot mergând la pas prin tot sectorul, am identificat unde ar putea fi construite parcări supraterane. E mai simplu de construit o parcare supraterană, e adevărat, mai scumpă, dar e mai simplu. Și când voi ajunge la Primărie, văd ale cui sunt terenurile și, în perioada imediat următoare, dacă pot ajunge la acele terenuri la Primăria Sectorului 1, voi demara construirea de parcări în locurile care sunt virane în momentul ăsta.

Dan Bucura: Nu v-am întrebat degeaba despre povestea asta cu parcările și cu tranzitul celor care lucrează în zona ….

Dan Tudorache: Eu, spre exemplu, stau în zona de nord, în Sisești, și e o adevărată nebunie dimineața.

Dan Bucura: Înseamnă că suntem vecini, ieșim prin același loc unde n-ai decât două variante: ori să intri în Jandarmeriei,ori să o iei înainte…

Dan Tudorache: Și prinzi un semafor, stai 5 ore.

Dan Bucura: Nu v-am întrebat degeaba, pentru că eu am sesizat un anumit fenomen. Nu tiu dacă vi-l  asumați sau nu, dar se întâmplă în Sectorul 1. Poliția Comunitară face un fel de, eu știu, vânătoare a celor care opresc chiar și două minute să-și ia ceva. Și dau nilte amenzi. E adevărat, poate e firesc. Pe de altă parte, însă, tot în Sectorul 1, au apărut celebrii parcagii, să le spunem așa. Care stau și te asistă să-ți parchezi mașina, bineînțeles luându-ți o sumă de bani. Din punctul meu de vedere, sigur –repet, Poliția comunitară trebuie să pună ordine și în domeniul ăsta mai util ar fi să vadă de ce această categorie pe care eu am numit-o parcagii face în continuare bani serioși ăn Sectorul 1, și cât de normal și corect este și să lase mai puțina această vânătoare de contravenienți, atâta vreme cât nu ai alternativă, dacă exista o alternativă, dacă era o parcare unde puteai să te duci să plătești orice sumă și n-o făceai, atunci erai mai mult decât de acuzat.

Dan Tudorache: Deci, aveți dreptate. M-am lovit și eu de acest fenomen, și ajungi să le dai acestor parcagii banii, de frică să nu-ți zgârie mașina dacă nu-i dai. E adevărat, Poliția locală trebuie să-și facă treaba și să-i amendeze, să îi îndepărteze pe acești parcagii, nu știu de nu a făcut-o în momentul acesta, dar v-o spun: după ce voi ajunge primar, sper ca acest fenomen să fie eliminat, chiar dacă nu, măcar să…

Dan Bucura: Actualul șef al Poliției Comunitare este o reminiscență de pe vremea domnului Chiliman, este pus recent, cine e?

Dan Tudorache: Nu, deci toți directorii sunt de pe timpul domnului Chiliman.

Dan Bucura: Deci nu se poate spune că avețti vrea implicare…

Dan Tudorache: Nu, nu am niciun fel de implicare în povestea asta. De-asta v-am și spus, am renunțat la postul de primar interimar, pentru că toți directorii erau de pe timpul lui Chiliman și majoritatea, în Consiliu, erau ai PNL-ului. Da, asta e, dar numai noi o știm, cetățenii nu știu asta, dar toți directorii sunt de pe timpul domnului Chiliman.

Dan Bucura: Pe finalul interviului, v-aș întreba o chestiune legată de viziunea post-câștigarea alegerilor. Avem o situație pe care dv. ați expus-o: un primar interimar, care nu poate face nimic pentru că are un Consiliu ostil și pentru că are o perioadă limitată. Dacă veți ajunge primar, în momentul de față sondajele – sigur, ele sunt diferite și relative, în funcție de cine le comandă, este puțin probabil ca partidul dv. să aibă o majoritate în Consiliu, din prima. Și-atunci va trebui să faceți ceva, o alianță, să faceți o ..

Dan Tudorache: Alianța este făcută, înainte de alegeri…

Dan Bucura: Dar credeți că formula actuală a alianței pe care o are PSD-ul va asigura în Consiliul local al Sectorului  majoritatea conforabilă pentru un vot?

Dan Tudorache: Da, jumătate plus unu. Vom avea și această alianță, ea este făcută înainte să înceapă campania electorală. Avem alianță PSD-UNPR și ALDE.

Dan Bucura: Credeți că aceste partide vor avea 50%+1?

Dan Tudorache: Vom avea cu siguranță majoritatea, nu voi avea nicio problemă eu, ca primar al Sectorului 1. De ce au fost probleme în momentul actual, în ultimele zece luni? Pentru că – una este să fii primar ales într-o funcție și alta este să fii primar sau viceprimar interimar. Deci, clar, toată lumea se aștepta și vă și spun, actualul primar Chiliman nu avea voie să intre în Primărie pentru că era sub control judiciar și controlul judiciar se prelungea din două în două luni. Toată lumea zicea: vine Chiliman! Când trecea termenul și iar îi prelungea și iar nu vine. Din cauza asta, nici primarul interimar al PSD-ului (mă refer la viceprimarul Vasile Moțoc) nu avea puterea respectivă pentru că el, din două în două luni, aștepta: ba vine primarul, ba nu vine. Și automat nu avea nici majoritatea în Consiliu și nici direcotrii nu erau de partea lui.

Dan Bucura: Și o ultimă întrebare. Mergând pe un scenariu pe care probabil veți spune că nu aveți timp să vă gândiți, dar poate fi un scenariu. Presupunem că ajungeți primarul Sectorului 1, dar la Capitală, doamna Gabriela Firea pierde și atunci veți avea un primar de la un partid cu care nu puteți face alianță. Poate fi acesta un impediment în ceea ce privește derularea proiectelor din programul dv. electoral sau veți face ceea ce se poate, chiar și fără susținerea Capitalei, să spunem așa?

Dan Tudorache: Eu nu cred că se va întâmpla acest lucru, dar eu zic că un primar care nu poate să se descurce nu e bun de primar.

Dan Bucura: Deci se poate și fără..

Dan Tudorache: Eu, cu siguranță, mă voi descurca în oricare situație, dar vă spun că Gabriela Firea va fi primar general…

Dan Bucura: Am spus că mă așteptat la ceea ce o să îmi răspundeți, dar mergem și prin…

Dan Tudorache: …și voi face un tandem Primăria Sectorului 1 și Primăria Capitalei perfect.

Dan Bucura: Vă doresc succes, domnule Tudorache, și vă aștept aici în studioul PSnews, șă facem și radiografia primelor luni de mandat, atunci când veți câștiga

Dan Tudorache: Vă mulțumesc. Cu siguranță ne vom întâlni în calitatea mea de primar.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *