Skip to content
Economie

Dan Vîlceanu, despre pierderea a 2 miliarde de euro din PNRR: În 2021 am avut o creștere economică mult mai mare decât cea prognozată

Inquam Photos / George Călin

Ministrul investițiilor și proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a explicat luni seara în emisiunea „Bună, România”, moderată de Radu Buzaianu si Răzvan Zamfir că România nu pierde 2 miliarde de euro din PNRR, ci este vorba despre o recalculare care ilustrează, de fapt, performanța economică din perioada 2020-2021:

Nu e vehiculată, acea informație chiar eu am oferit-o presei, după ședința de Guvern de joi și este o recalculare a părții de granturi din PNRR care se va face până la 30 iunie 2022 și care este în Regulamentul privind PNRR. Această recalculare se aplică tuturor țărilor, nu doar României.

Când au fost semnate aceste planuri la nivel european, s-au folosit estimările Comisiei din toamna anului 2020. Deci, în toamna anului 2020, Comisia pentru a stabili care sunt sumele pentru fiecare stat în parte, a folosit previziunile din toamna anului 2020. Pe baza acestor previziuni, României i-au revenit acești 14,2 miliarde de euro granturi.

Noi nu am pierdut nimic. Nu poți pierde ce nu ai avut. Noi nu am avut estimările din toamna anului 2020.

În 2019, România a avut o scădere economică mult mai mică decât cea prognozată, iar în 2021 am avut o creștere economică mult mai mare decât cea prognozată. În recalculare sunt luate în considerare PIB-urile din 2020 și 2021. Nu există o recalculare în fiecare an”, a explicat Dan Vîlceanu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *