Skip to content
Economie

Dan Vîlceanu, despre PNRR: Se poate ajunge și la rezilierea contractului în momentul în care vezi că nu se întâmplă nimic cu o investiție

Facebook/Dan Vîlceanu

Cea mai drastică sancțiune pentru nerealizarea unei investiții din PNRR este rezilierea contractului, a precizat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, vineri, la capătul ședinței în care Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență pentru stabilirea cadrului instituțional și financiar de gestionare a fondurilor europene în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.

OUG adoptată vineri de Guvern este una foarte importantă”, spune oficialul. „Este un text foarte tehnic, care se referă la instituțiile statului român implicate în PNRR și modul în care circulă, practic, financiar, banii între aceste instituții. Ce este de reținut este faptul că această ordonanță este și un jalon în cadrul celor 21 de jaloane pe care avem să le îndeplinim până la finalul anului și, practic, este al șaselea jalon pe care acum îl avem deja îndeplinit. Este o ordonanță care specifică foarte clar modul în care banii vor circula, așa cum vă spuneam.

Este diferit circuitul față de fondurile europene clasice, aici avem de-a face cu un circuit prin buget, cu prevederi bugetare care sunt cuprinse și în legile bugetare, și ulterior raportări din trei în trei luni ale nevoilor și ale sumelor cheltuite.

Coordonatorul de reformă raportează la MIPE și la Ministerul de Finanțe din trei în trei luni și sumele de care are nevoie, dar și sumele pe care le-a cheltuit. MIPE este cel care monitorizează, verifică, controlează tot acest circuit și comunică Comisiei mai departe toate aceste date. Ca un element de noutate, anumite investiții vor fi efectuate prin Agențiile de Dezvoltare Regională, aici mă refer la câteva investiții din cadrul componentelor social, sănătate și educație”, a explicat ministrul.

Întrebat ce măsuri ar putea lua comitetul interministerial de resort atunci când se înregistrează întârzieri în derularea investițiilor din PNRR, Dan Vîlceanu a explicat că nu poate da „o soluție general valabilă”. „Există un comitet interministerial al cărui președinte este premierul. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene este vicepreședintele acestui comitet. Este la nivel de ministru, toți ceilalți miniștri implicați în PNRR participă. În cadrul acestor discuții, bineînțeles că sunt dispuse măsurile necesare atunci când există întârzieri, dar acestea sunt chestiuni pe care le vom discuta individual pentru fiecare întârziere în parte, pentru că în momentul de față n-aș putea să vă dau o soluție general valabilă. Fiecare minister, fiecare coordonator de reforme poate să aibă o problemă specifică”, a spus liberalul.

Întrebat dacă ministerele care nu implementează proiectele ar putea fi sancționate, el a adăugat: „Sancțiunea cea mai drastică atunci când o investiție nu este realizată este rezilierea contractului, se poate ajunge și la rezilierea contractului în momentul în care vezi că nu se întâmplă nimic cu o investiție, dar nu ne dorim asta, evident”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *