Skip to content
Politică

Dan Vîlceanu insistă cu proiectul reducerii contribuţiilor la sănătate şi pentru salariile mari: Taxe mai mici pentru toată lumea, dar plătite de toată lumea

antena3.ro

Ministrul interimar al Finanţelor, Dan Vîlceanu, îşi reafirmă susţinerea pentru principiul potrivit căruia toată lumea trebuie să plătească taxe, dar doreşte ca acestea să fie mai mici pentru toţi contribuabilii. ”Trebuie să existe echitate şi la salarii mici, şi la salarii mari”, afirmă Vîlceanu.

Principiul pe care l-am enunţat de fiecare dată este: Taxe mai mici pentru toată lumea, dar plătite de toată lumea. Trebuie să existe echitate şi la salarii mici, şi la salarii mari”, a scris, luni, pe Facebook, Dan Vîlceanu.

Acesta le răspunde ”celor care spun acum că acest principiu subfinanţează sistemul de sănătate”: ”Le aduc aminte că, atunci când anumite categorii au fost scutite, nu au spus absolut nimic despre posibila subfinanţare a sistemului.

În plus, cei care declară că această măsură ar duce la subfinanţarea sistemului de sănătate propun taxe 0 până la plafonul de 2.300 de lei. N-ar fi rău să calculeze impactul celor două măsuri asupra bugetului sănătăţii înainte să vorbească”.

Ministrul de Finanţe a mai precizat că şi acum există plafon la sănătate pentru anumite categorii de venituri. ”Plafonul la contribuţiile de sănătate a existat până în 2017, când PSDragnea l-a desfiinţat. Asta a condus la migrarea contractelor de muncă spre microîntreprinderi. Nu vom lua nicio decizie înainte să avem o discuţie cu toţi factorii implicaţi. Plafonarea contribuţiei la sănătate vine la pachet cu alte măsuri, pe un orizont mai lung de timp”, a mai afirmat Vîlceanu.

Premierul interimar Florin Cîţu a afirmat, luni, că se are în vedere o plafonare a contribuţiilor salariaţilor la bugetul de stat, până în 2024, deşi varianta finală nu a fost stabilită.

Eliminarea excepţiilor la taxarea muncii, cum sunt scutirile acordate angajaţilor din IT şi construcţii, trebuie discutată la pachet cu o diminuare treptată a poverii fiscale pe muncă, spune ministrul demis al Finanţelor, Dan Vîlceanu, la Profit.ro, explicând că trebuie analizată cu atenţie inclusiv situaţia contribuţiei la sănătate. ”E incorect ca cineva cu salariu mare să plătească 10%, iar altul cu salariu mic o sumă mult mai mică, dar cu aceleaşi servicii”, argumentează ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *