Skip to content
Politică

Dan Vîlceanu neagă zvonurile privind eliminarea TVA-ului la alimentele de bază: „Este o măsură care ar încălca Directiva UE”

Inquam Photos / George Călin

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat că nu s-a discutat în Guvern eliminarea TVA-ului pentru alimentele de bază. Acesta a precizat că o astfel de măsură ar însemna declanșarea procedurilor de infringement, pentru că încalcă directivele UE:

„Nu am avut o discuție în Guvern legată de TVA zero la alimentele de bază. Este o măsură care, cel puțin la momentul ăsta, contravine Directivei privind TVA. O să putem discuta orice, dar să ai o reglementare care contravine unei directive, asta înseamnă infringement.

Există oricând instrumentul de a plafona prețul și de a interveni în piață la modul acesta, ceea ce nu e tomai ideea unei piețe libere ceea ce ar duce în condițiile de piață actuale,  cu prețuri crescute la energie la dispariția unor produse de pe raft.În momentul în care prețul cu care produci este mai mare decât prețul cu care poți să vinzi, evident nu vei mai avea niciun feld e motivație să produci produsul respectiv”,  a spus joi ministrul.

Potrivit Antena 3, Guvernul României urmărește să implementeze o măsură economică pentru împiedicarea inflației galopante, aplicată deja în Polonia. Mai precis, executivul are în vedere reducerea TVA-ului la ZERO pentru alimente de bază,

Carnea, uleiul, făina, laptele și ouăle ar urma să se numere printre produsele alimentare vizate de proiectul Guvernului. Marea provocare ar urma să fie reprezentată de verdictul Comisiei Europene.

În prezent, cota TVA pentru alimentele de bază în România este de 9%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *