Skip to content
Politică

Dan Voiculescu, mesaj tulburător din închisoare legat de funcţionarea justiţiei

Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, trimite, din închisoare, un mesaj tulburător legat de funcţionarea justiţiei.

Fostul preşedinte al PC a scris, sâmbătă, pe blog, un material intitulat „Sindromul puterii”, în care reflectează la relaţia dintre judecător şi inculpat.

„Mă întreb: de ce oamenii vor să aibă putere? Şi, mai apoi, cum folosesc această putere? În primul rând trebuie definită puterea: ce înseamnă să ai putere? Am pornit de la realitatea că cei care au putere au un anumit tip de comportament”, punctează Voiculescu.

Printre exemplele oferite, se numără cel al unui elev care, dacă învaţă bine, dar jigneşte profesorul de matematică, primeşte o notă mai mică decât merită pentru că ”aşa vrea profesorul”.

„Oare de ce vrea să-l pedepsească cu o notă mai mică la matematică când ar putea, dacă ar vrea, să-i scadă notă la purtare la şcoală, să-i anuleze bursă pe o lună la facultate etc.? Răspunsul este în faptul că elevul depinde de profesor”, comentează fostul politician.

Similar, analizând relaţia judecător – inculpat, Dan Voiculescu opinează că „judecătorul poate să-l trimită pe inculpat la închisoare 2-3 ani în plus pentru că a avut o atitudine sfidătoare, şi nu pentru că probele din dosar impuneau această soluţie”.

„La fel şi la procurori: dacă eşti mai cumsecade, nu te trimite în judecată. Tot pentru că aşa vrea el. La fel şi la funcţionarul de la ghişeu pentru plata impozitelor. Am ajuns la relaţia medic – pacient: şi aici este la fel, cu deosebirea că un bolnav adus în urgenţă pentru operaţie nu contează cum se comportă. Va fi operat! În toate cazurile apare: «aşa vreau eu!» şi «depinzi de mine în rezolvarea problemei tale!». Dacă într-o lume ideatică în care am putea rezolva acest urât «depinzi de mine», ce ne facem cu «aşa vreau eu»?” se întreabă Voiculescu.

Astfel, el propune o dezbatere publică „cu psihologi, cu oameni de ştiinţă, cu cetăţeni simpli, cu tineri, cu bătrâni, cu femei şi bărbaţi”.

„Propun să invităm la dezbatere şi ambasadori să aflăm dacă şi în ţările pe care le reprezintă , în societăţile din care ei provin, este la fel. Cu mai mult timp în urmă am organizat o dezbatere intitulată «Anatomia Invidiei». Acum propun o altă «Sindromul puterii», cu întrebarea centrală: de ce ne schimbă pe noi, oamenii puterea ori, chiar şi, iluzia puterii?”, încheie Dan Voiculescu.

1 comentariu la “Dan Voiculescu, mesaj tulburător din închisoare legat de funcţionarea justiţiei

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *