Skip to content
Politică

Dana Gîrbovan pune degetul pe rană în problema protocoalelor. Atac voalat la Raluca Prună

cluj-am.ro

Judecătorul Dana Gîrbovan pune degetul pe rană în problema protocoalelor și lansează un atac voalat la fostul ministru al Justiției Raluca Prună.

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) a scris luni seară pe Facebook că toate protocoalele secrete încheiate de către Serviciul Român de Informații (SRI) cu diverse instituții „au fost bombe cu ceas puse la temelia justiției și a statului român”.

Totodată, judecătoarea de la Curtea de Apel Cluj a subliniat că Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) trebuie să spună nu doar că a semnat protocoale cu SRI, ci și dacă acestea au fost denunțate.

În încheierea postării, Gîrbovan face aluzie la celebra formulă a ex-ministrei Prună, potrivit căreia „discuția despre drepturi e un lux teoretic”.

Redăm mesajul integral al Danei Gîrbovan:

„Vrem democratie si stat de drept sau neo-comunism in Romania?

Din 2015 am atras atentia ca in numele unui ideal nobil, a unui scop legitim si absolut necesar, cum e „lupta impotriva coruptiei”, nu poti trece peste lege ori comite abuzuri pentru ca toate acestea vor avea efect de bumerang, ce va discredita intreaga justitie. Recunosc insa ca ceea ce vad azi e dincolo de orice scenariu sumbru pe care mi l-as fi putut imagina in 2015.

Toate aceste protocoale secrete, intre diverse institutii din justitie si Serviciul Roman de Informatii, au fost bombe cu ceas puse la temelia justitiei si a statului roman.

Stirea ca Inalta Curte de Casatie si Justitie, adica instanta suprema din Romania, are nu unul, ci doua protocoale clasificate incheiate cu Serviciul Roman de Informatii depaseste orice imaginatie.

Aceste protocoale trebuie declasificate urgent.

Mai mult, cata vreme din declaratiile publice date de presedintele ICCJ, doamna judecator Cristina Tarcea, rezulta ca unul dintre aceste protocoale ar avea legatura cu autorizarea mandatelor pe siguranta nationala, se pune intrebarea legitima daca instanta suprema a avut incheiate protocoale si cu alte servicii de informatii. ICCJ trebuie sa raspunda acestei intrebari.

De asemenea, ICCJ trebuie sa informeze concret publicul cu privire la situatia prezenta a acestor protocoale, iar daca au fost denuntate, trebuie sa precizeze actul prin care au fost denuntate si data denuntarii.

Ani de zile s-au inchis ochii la aceste abuzuri, anomalii si devieri de la democratie, doar pentru ca ambasadele si institutiile europene „ne aplaudau” si ne dadeau exemplu „de bune practici” pentru altii, in timp ce in Romania se incalcau drepturile omului, se compromitea democratia si insasi ideea de stat de drept.

Ma intreb ce stat european, fidel principiilor pe care s-a fondat Uniunea Europeana – domnia legii, democratie, drepturile omului –, ar fi de acord sa implementeze aceasta inginerie neo-comunista care s-a facut in Romania in toti acesti ani, unde justitia a fost administrata prin acte secrete.

Toate, dar absolut toate protocoalele si hotararile CSAT ce vizeaza sau afecteaza justitia trebuie publicate de indata.

Este absolut inadmisibil ca de atatia ani justitia din Romania sa se fi administrat dupa acte secrete, asa cum se facea in perioada comunista.

Cei din fruntea Romaniei, clasa politica in intregime, justitia, toti trebuie sa se decida odata: vor democratie si stat de drept, unde justitia se face dupa acte normative publice, sau vor neo-comunism, unde justitia se face dupa acte secrete, iar drepturile si libertatile romanilor „sunt un lux”?”

1 comentariu la “Dana Gîrbovan pune degetul pe rană în problema protocoalelor. Atac voalat la Raluca Prună

  1. Daca voi judecatorii, v-ati fi facut datoria pentru care primiti niste salarii imense, n-am fi avut nevoie de tot felul de protocoale intre institutiipentru respectarea legilor. Neaplicarea legilor de catre judecatori ne-a bagat intr-o fundatura in care e posibil orice, dar mai ales miscarea spagilor de milioane catre sistemul judecatoresc. Cum e posibil ca dvs. sa girati masacrarea legilor justitiei de catre infractorii din parlament? Cum puteti gira de mai bine de un an lupta pentru confortul puscariasilor in timp ce avem probleme mult mai grave in sanatate, in infrastructura, si in multe alte domenii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *