Skip to content
Politică

Dana Gîrbovan, siderată de afirmațiile procurorului general. Mutare urgentă

timpolis.ro

Magistratul Dana Gîrbovan – președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) – este siderată din cauza afirmațiilor procurorului general, Augustin Lazăr, după porumbelul scos de acesta chiar marți.

Amintim că șeful PICCJ a dat de înțeles în conferința de presă de marți că DNA face presiuni asupra judecătorilor, prin dosarele în care aceștia sunt vizați. Declarația a fost făcută ca opoziție față de propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de înființarea a unei direcții în Parchetul General care să se ocupe exclusiv cu anchetarea magistraților, astfel încât să nu mai existe situații în care – de exemplu – un dosar DNA ajunge pe masa unui judecător care el însuși este anchetat de către parchetul Codruței Kovesi, în altă speță.

CITIȚI ȘI: UPDATE A. Lazăr, împotriva proiectului lui T. Toader: DNA rămâne fără obiectul activității!

La rândul său, judecătorul Dana Gîrbovan a scris marți după-amiază pe Facebook că a trimis o cerere de informații publice către DNA, astfel încât Direcția Națională Anticorupție să ofere detalii despre serviciul special creat în interiorul parchetului de pe Știrbei Vodă pentru anchetarea magistraților.

Redăm postarea integrală a judecătoarei de la Curtea de Apel Cluj:

„Procurorul general al Romaniei, domnul Augustin Lazar, a afirmat in conferinta de presa de azi, 29 august, ca, daca s-ar crea o structura distincta in cadrul Parchetului General care sa investigeheze magistrati, „DNA ramane fara obiectul activitatii sale”. Este prima data cand aud ca DNA are ca obiect de activitatea anchetarea magistratilor. Parca aceasta directie a fost creata pentru a ancheta fapte de coruptie.

Astazi am trimis din partea UNJR o cerere pe Legea 544/2001 la DNA pentru a ne comunica toate actele de infiintare, organizare si functionare a acelui serviciu creat special in DNA pentru a ancheta magistrati. Cand vom primi raspunsul il vom face public.

Referitor la propunerile de modificare a legilor justitiei, UNJR va remite ministerului justitiei un punct de vedere cu privire la propunerile principiale pe care le-a facut.

Asa cum am afirmat public, UNJR e de acord cu o parte din propunerile de modificare a legilor justitiei. Exista insa si propuneri care vor avea efecte contrare celor dorite, motiv pentru care vom veni cu solutii alternative sau de imbunatatire a acestora.

Pe langa propunerile facute de ministrul justitiei, UNJR va veni si cu propuneri noi de modificare a legilor justitiei in vederea atat a intaririi independentei judecatorilor, inclusiv in raport cu procurorii, cat si a unei mai bune protejari a drepturilor si libertatilor cetatenilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *