Skip to content
Politică

Dana Gîrbovan, uluită de protocol: Până și în comunism competența Securității era limitată!

youtube.com
" "

Judecătoarea Dana Gîrbovan a avut vineri o ieșire publică, în care s-a arătat uluită de protocolul semnat în anul 2009 între Serviciul Român de Informații (SRI) și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ).

CITIȚI ȘI:UPDATE Moment istoric: SRI a publicat protocolul cu PICCJ / DOCUMENT

" "
" "

Președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) a publicat un amplu status pe Facebook, în care a scos în evidență patru aspecte revoltătoare pe care le-a identificat în documentul amintit.

„1. Protocolul a extins competentele de cercetare penala ale SRI-ului chiar dincolo de cele pe care le avea fosta Securitate comunista […]

2. Parchetele erau obligate sa dea rapoarte SRI-ului […]

3. Echipe mixte operative si plan de actiune comun procurori-agenti SRI […]

4. Probe/informatii erau depuse selectiv la dosar” – așa arată cele patru puncte evidențiate de către judecătorul de la Secția Civilă a Curții de Apel (CA) Cluj.

„Reiterez faptul ca in perioada comunista Securitatea avea o directie speciala de anchete penale, care insa avea competenta de ancheta doar la infractiunile ce, la acea vreme, tineau de siguranta nationala (pe langa spionaj, tradare, sabotaj etc. era inclusa si trecerea frontierei si altele asemenea, care se considerau ca subminau regimul). Asadar, pana si in comunism competenta Securitatii de a face ancheta penala era limitata.

Chiar daca limitata ca sfera de actiune, aceasta directie a Securitatii a comis cele mai atroce abuzuri in perioada comunista. Securistii faceau cercetarea penala, dupa care dadeau dosarul la procurori doar sa-l «confirme» si sa-l trimita in instanta. Daca era cazul, securistii le mai dadeau si o «mana» de ajutor procurorilor.

Ca urmare a acestor abuzuri din perioada comunista, atunci cand s-a infiintat SRI-ul, prin Legea 14/1992, s-a interzis EXPRES Serviciului Roman de Informatii sa efectueze acte de urmarire penala.

Acest Protocol ne dezvaluie acum ca, ceea ce SRI-ului avea interzis expres prin lege sa faca inca din 1992, i s-a permis sa faca printr-un protocol secret din 2009, iar «permisiunea» i s-a dat tocmai de Ministerul Public, care e autoritatea constitutionala din stat responsabila cu «apararea ordinii de drept».

Mai grav, daca in comunism Securitatea avea o arie limitativa de infractiuni prevazute in lege si legate de siguranta nationala pe care le putea cerceta, prin acest Protocol secret aria SRI-ului de ancheta penala a devenit practic nelimitata.

Astfel, art. 2 din Protocol prevede ca «partile coopereaza, potrivit competentelor si atributiilor prevazute de lege, in activitatea de valorificare a informatiilor din domeniul prevenirii si combaterii infractiunilor impotriva securitatii nationale, a actelor de terorism, infractiunilor ce au corespondent in amenintarile la adresa sigurantei nationale si a altor infractiuni grave, potrivit legii»”, comentează Dana Gîrbovan.

Găsiți AICI postarea integrală a magistratului.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *