Skip to content
Politică

Dăncilă, apel către CE pentru eradicarea fenomenului căsătoriei copiilor

caleaeuropeana.ro

Eurodeputata Viorica Dăncilă, membră a Comisiei pentru drepturile femeii și egalitatea de gen, vineri, într-un comunicat de presă remis redacției de știri Psnews.ro, solicită Comisiei Europene să aibă în vedere căsătoriile de copii în statele UE, prin monitorizarea acestui fenomen și luarea de măsuri în conformitate cu documentele în domeniu ale UE.

”Vreau să vă atrag atenția în primul rând că, odată cu recenta criză a migrației, au apărut noi cazuri de căsătorii de copii încheiate în străinătate, care implică uneori copii cu vârsta mai mică de 14 de ani, ceea ce este absolut revoltător. În al doilea rând vreau să subliniez faptul că atât la nivel național, la nivelul Uniunii cât și la nivel internațional sunt disponibile foarte puține statistici care să demonstreze magnitudinea problemei reprezentate de căsătoriile copiilor, căsătoriile timpurii și căsătoriile forțate (CEFM).

Având în vedere că această practică este prezentă nu doar în țările terțe, ci și în unele state membre ale Uniunii Europene, consider că este necesară o monitorizare adecvată și armonizată a tuturor acestor cazuri de căsătorii pe teritoriul UE, dar și a colectării de date defalcate în funcție de gen, pentru a putea evalua mai bine amploarea acestei problemei” a transmis eurodeputata în contextul întrebării adresate Comisiei Europene, cu privire la modul în care acționează pentru a stopa fenomenul căsătoriei copiilor.

În cadrul unei întrebări orale, Comisiei Europene i s-a cerut opinia cu privire la impactul proiectelor și al campaniilor menite să combată căsătoria copiilor, precum și cu privire la nivelul finanțării prevăzute pentru acest obiectiv. Totodată, Comisia Europeană este întrebată dacă, în acordurile de cooperare pe care le semnează, include indicatori de referință specifici pentru eradicarea acestui fenomen.

De asemenea, CE este chemată să prezinte ce măsuri sunt întreprinse pentru a se asigura protecția drepturilor și a sănătății tuturor copiilor din UE, în contextul existenței căsătoriei copiilor, dar și în pregătirea ratificării de către UE a Convenției de la Istanbul.
Nu în ultimul rând, Comisia Europeană este chemată să lămurească modul în care privește problema căsătoriilor între copii în cazul copiilor refugiați și solicitanților de azil”, se arată în comunicat.

1 comentariu la “Dăncilă, apel către CE pentru eradicarea fenomenului căsătoriei copiilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *