Skip to content
Politică

Dăncilă are așteptări mari de la întâlnirea Iohannis-Trump. Se extinde UE? EXCLUSIV

caleaeuropeana.ro

Viorica Dăncilă (liderul delegației eurodeputaților PSD din Parlamentul European) are așteptări mari de la întâlnirea dintre președintele României, Klaus Iohannis, și cel al SUA, Donald Trump.

Europarlamentarul a acordat miercuri un interviu pentru PSnews.ro, după dezbaterea organizată în PE de către alt eurodeputat PSD, Doru Frunzulică, în legătură cu colaborarea dintre Uniunea Europeană și Orientul Mijlociu. Publicăm acum prima parte a interviului, urmând ca a doua parte să apară duminică.

CITIȚI ȘI: Doru Frunzulică (PSD), dezbatere esențială pentru cooperarea UE-Orientul Mijlociu. Și Dragnea participă

Concret: Dăncilă a exprimat așteptări mari de la întrevederea Iohannis-Trump, punând accent pe latura economică a parteneriatului strategic România-SUA.

În altă ordine de idei, PSD-ista a vorbit despre posibilitatea extinderii UE în zona Mării Mediterane.

Reporter PSnews: Ce impresie v-a lăsat dezbaterea despre Orientul Mijlociu? Ce șanse considerați că are această regiune de a-și îmbunătăți cooperarea cu UE?

Viorica Dăncilă: Dezbaterea din Parlamentul European a pus accentul pe nevoia de cooperare sporită, iar acest lucru a fost subliniat inclusiv de Gianni Pittella, liderul grupului socialist. Acest eveniment arată importanța dialogului pe probleme comune.

Reporter PSnews: Există posibilitatea ca vreunul dintre statele mediteraneene ale Orientului Mijlociu să adere la UE în viitorul apropiat?

Viorica Dăncilă: UE este un proiect a cărui extindere nu s-a încheiat la nivel european. Din punctul meu de vedere, important este ca UE să își consolideze relațiile cu țările din regiune.

Reporter PSnews: Constituie exportul de terorism principala piedică în calea unei astfel de aderări? Întrebarea vine mai ales pe fondul valului de atentate islamiste din Europa ultimilor doi ani și jumătate.

Viorica Dăncilă: Este o realitate faptul că numărul de atentate teroriste din Europa a crescut semnificativ și trebuie făcut totul la nivel de securitate pentru a opri dezvoltarea acestui fenomen. În același timp, nu cred că este util să vorbim despre „export de terorism”, ci să găsim căile comune, inclusiv cu statele din Orientul Mijlociu, pentru a combate fenomenul. Cred că orice om normal, din orice țară, vrea să traiască în pace, iar el, familia, apropiații săi să se simtă în siguranță.

Reporter PSnews: Ce așteptări aveți de la vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA?

Viorica Dăncilă: În SUA, invitația a fost adresată președintelui României și acest lucru contează foarte mult. Orice dialog la nivel înalt între liderii politici din România și cei din SUA – fie că vorbim de Liviu Dragnea în luna ianuarie, fie că vorbim de Klaus Iohannis acum – este un lucru foarte bun pentru țara noastră. Este foarte important să continuăm consolidarea parteneriatului cu Statele Unite și sper ca președintele să insiste în discuțiile de la Casa Albă – dar nu numai – inclusiv asupra elementelor economice ale acestui parteneriat. SUA este în mod cert un furnizor fundamental de securitate pentru țara noastră, dar trebuie să luptăm mai mult pentru a atrage investiții americane aici și vreau să cred că domnul Iohannis va avea acest punct pe agenda discuțiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *