PSnews

Ultima Oră

Dăncilă, despre soarta impozitelor: Să nu ne plângem de ceva care nu s-a aplicat! EXCLUSIV

ziarulunirea.ro

Europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă a oferit luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a vorbit despre soarta impozitelor, în lumina recentei răzgândiri a premierului Mihai Tudose, cu privire la impozitarea cifrei de afaceri.

Astfel, șefa delegației eurodeputaților social-democrați din România a scos în evidență faptul că, până la urmă, prim-ministrul și-a dat seama că mutarea impozitării generale de pe profit pe cifra de afaceri „poate provoca mai mult rău decât bine, astfel încât, deși am fi colectat impozitul de la cei care încearcă să-și transfere profiturile în afară, cred că i-am fi afectat pe toți cei corecți”.

Totuși, Viorica Dăncilă a amintit că rămân valabile prevederile Codului Fiscal privind impozitarea cifrei de afaceri a firmelor (respectiv 1% pentru cele care au minimum 2 angajați și 3% pentru cele fără angajați), „iar pentru restul companiilor se vor găsi alte formule care să contracareze practica incorectă de diminuare premeditată a bazei impozabile, practicată de companii care își externalizează astfel profitul”.

Confruntată cu criticile venite dinspre antreprenori, care s-au plâns că astfel de idei guvernamentale bulversează mediul de afaceri, Dăncilă a răspuns: „În primul rând, pe orice măsură, vom încerca prima dată să vedem impactul acestei măsuri și pe urmă o vom aplica. Este adevărat că trebuie găsite modalități – așa cum a spus prim-ministrul – prin care să-i impozităm pe cei care se cred mai deștepți decât statul (companiile care nu declară profit în România), dar în același timp nu trebuie să-i afectăm pe cei corecți. Mediul de afaceri s-a plâns de acest lucru, dar a fost în dezbatere, s-a discutat despre acest lucru și, văzând că impactul nu este cel pe care ni l-am fi dorit, această măsură nu se aplică. Deci nu cred că e normal să ne plângem de ceva care nu s-a aplicat.

Al doilea subiect discutat cu Viorica Dăncilă s-a referit la controalele Inspecției Judiciare de la DNA. Astfel, europarlamentarul a subliniat că, dacă DNA nu are nimic de ascuns, nu ar trebui să se teamă despre acțiunile IJ.

„Eu cred că, în momentul în care toate lucrurile sunt bune (și nu vreau să merg pe scenarii – voi merge pe buna-credință și pe ideea că lucrurile sunt în regulă), controalele nu au de ce să fie un impediment – nici pentru DNA, nici pentru Inspecția Judiciară. Orice instituție (fie că ne referim la domeniul juridic sau la cel economic), atunci când nu are nimic de ascuns, nu are de ce să se teamă de un eventual control. Eu am încredere că Inspecția Judiciară își va face datoria și vom vedea dacă, în urma celor găsite acolo, vom avea un impact pozitiv sau nu”, a detaliat PSD-ista.

Întrebată cum i se pare bagatelizarea de către Codruța Kovesi a subiectului „sufrageria lui Gabriel Oprea”, Viorica Dăncilă a replicat: „Eu cred că cel mai important (mai ales dacă suntem persoane publice) este să dăm răspunsuri la toate întrebările care ni se pun, pentru că astfel dăm dovadă de transparență”.

„Eu nu cred că doamna Kovesi ar avea ceva de ascuns, dar în același timp, nerăspunzând întrebărilor pe care le adresează presa, societatea civilă, bineînțeles că se nasc suspiciuni, care la rândul lor nasc diferite scenarii. Din punctul meu de vedere, orice răspuns de la care doamna Kovesi se eschivează poate aduce un prejudiciu de imagine instituției pe care domnia sa o conduce. Ar fi foarte bine dacă ar răspunde tuturor întrebărilor și solicitărilor, pentru că acest lucru ar aduce clarificări, iar astfel Direcția Națională Anticorupție nu ar mai avea de suferit din punctul de vedere al imaginii”, a conchis Dăncilă.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi