Skip to content
Politică

Dăncilă îl pune la punct pe Tudose: Totdeauna a avut conflicte cu femeile din Guvern! EXCLUSIV

caleaeuropeana.ro

Europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă – președintele Organizației Femeilor Social Democrate (OFSD) – a acordat miercuri seară o declarație pentru PSnews.ro, în care l-a criticat virulent pe premierul Mihai Tudose pentru conflictul dintre acesta și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Discuția s-a purtat în contextul în care Tudose a refuzat în aceeași zi să îl demită pe Bogdan Despescu de la conducerea Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), deși Carmen Dan se pronunțase explicit în acest sens, din cauza felului în care Despescu gestionase cazul lui Eugen Stan, fostul polițist acuzat de pedofilie.

Concret: Dăncilă – președintele delegației eurodeputaților PSD din Parlamentul European – l-a acuzat de misoginism pe politicianul de la Palatul Victoria, amintind că nu este prima dată când șeful Executivului de la București se ceartă cu un ministru-femeie, cele mai celebre dintre precedentele cazuri fiind Rovana Plumb și Sevil Shhaideh.

Pentru mine este inexplicabil faptul că premierul Mihai Tudose a avut întotdeauna o relație conflictuală cu ministrele. Din guvernul Tudose au plecat opt femei-ministru, dintre care patru au avut o relație conflictuală (mai puțin Doina Pană – care a plecat din motive de sănătate) și au plecat din guvernul României. Nu știu cum pot cataloga această relație pe care Mihai Tudose o are cu colegele-ministru; atât doar că aș vedea că nu acceptă femei în guvernul dumnealui. Din câte am văzut, problemele domnului Tudose sunt la ministerele conduse de femei.

În ceea ce privește acțiunea domnului prim-ministru împotriva doamnei ministru de Interne Carmen Dan: mi se pare total inoportun să vii să anunți în ședința de Guvern, când putea – ca șef al Executivului – să aibă o discuție prealabilă cu doamna ministru. E clar că a vrut să o pună pe doamna ministru într-o postură neplăcută, iar eu consider decizia pe care doamna ministru a luat-o ca pe o decizie care se impunea: o anchetă și o demitere a celor vinovați.

Părerea mea este că prim-ministrul nu a procedat corect, iar acțiunea dumnealui arată că de fapt avea ca țintă să aibă o atitudine umilitoare la adresa ministrului de Interne, Carmen Dan. Deci nu pot fi de acord cu comportamentul prim-ministrului și nu înțeleg de ce domnul Mihai Tudose a vrut să dea afară până acum două colege-ministru, iar acum are aceeași reacție împotriva unei colege. Să înțeleg că domnul prim-ministru vrea un guvern numai din bărbați, că nu acceptă un guvern în care să existe și femei? a declarat Viorica Dăncilă pentru PSnews.ro.

Întrebată dacă putem vorbi despre un caz demn de un studiu psihologic, Dăncilă a răspuns: „Nu cred că este vorba despre psihologie. M-aș gândi mai mult la faptul că domnul prim-ministru nu vrea să lucreze cu femeile. Aș putea spune că este misogin sau că domnul prim-ministru nu a auzit de egalitatea de gen – care este o valoare la nivel european. Dar repet: în ceea ce o privește pe doamna ministru Carmen Dan, mi se pare că atitudinea premierului este una complet neconformă cu funcția pe care dumnealui o deține. Domnul Tudose trebuie să fie un exemplu în ceea ce privește comportamentul, iar modul în care a umilit-o pe doamna ministru crd că este inacceptabil pentru orice femeie din România”.

Noi am insistat: de unde crede că i se trage lui Mihai Tudose misoginismul? Viorica Dăncilă, în schimb, a subliniat că premierul însuși este cel care trebuie să dea răspunsul.

„Nu pot răspunde eu în locul prim-ministrului – cred că dumnealui trebuie să dea răspunsul. M-aș fi așteptat de la dumnealui la un comportament corect, normal, care să arate că își respectă colegele care sunt din același partid cu dumnealui și să aibă înainte o discuție legată de un anumit subiect. Eu nu cred că această ironie permanentă este un comportament pe care trebuie să-l aibă un premier”, a spus europarlamentarul.

În acest punct, am vorbit cu eurodeputatul despre conflictul Mihai Tudose-Carmen Dan privit ca parte din confruntarea dintre șeful Executivului și cel al PSD (Liviu Dragnea). La rândul ei, Viorica Dăncilă i-a amintit lui Tudose că actualul guvern a fost instalat ca urmare a susținerii din partea Partidului Social Democrat.

„Dacă domnul prim-ministru consideră că trebuie să aibă o confruntare cu președintele partidului, trebuie să aibă o confruntare ca între bărbați. Nu trebuie ca domnul premier să umilească o colegă din partid (o colegă care e ministru și senator), pentru a arăta că este mai puternic. Dimpotrivă: mie mi se pare o dovadă de slăbiciune, și nu un lucru care să-i facă onoare prim-ministrului.

Guvernul este pus politic, miniștrii – inclusiv doamna Carmen Dan – au fost votați de către toți colegii din Comitetul Executiv și cred că, prin această atitudine față de un ministru votat de toți colegii, de fapt domnul Mihai Tudose dovedește o atitudine ostilă față de toți cei care au votat-o pe doamna ministru de Interne”, a zis Dăncilă.

Tocmai fiindcă eurodeputata a adus în discuție susținerea politică a cabinetului actual, am întrebat-o dacă riscă Mihai Tudose să aibă soarta lui Sorin Grindeanu. În replică, șefa femeilor PSD-iste a mărturisit că personal nu își dorește așa ceva, dar a avertizat – chiar dacă voalat – că pot exista în conducerea partidului oameni care să nu fie la fel de împăciuitori.

Nu pot eu să spun care este modul de gândire al tuturor colegilor în legătură cu acest aspect. Nu mi-aș dori să mai cadă un guvern, să mai trecem o dată prin ceea ce am trecut cu domnul Grindeanu, dar mi se pare total inoportun ca prim-ministrul să se comporte în modul în care s-a comportat și cred că va trebui să le dea un răspuns tuturor celor 240.000 de femei din Partidul Social Democrat, care – văzând atitudinea domnului Mihai Tudose – au avut o reacție de dezaprobare. De asemenea, cred că domnul prim-ministru trebuie să se gândească la faptul că fiecare dintre cei care ocupă un portofoliu a fost ales pe o listă de partid sau a fost numit pentru că un partid întreg a luptat să obțină niște rezultate. Iar modul în care dumnealui s-a comportat nu cred că este un mod european de comportament, a încheiat Viorica Dăncilă.

2 comentarii la “Dăncilă îl pune la punct pe Tudose: Totdeauna a avut conflicte cu femeile din Guvern! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *