Skip to content
Politică

Dăncilă pune degetul pe rană în problema justiţiei. Priorităţi pentru noua sesiune EXCLUSIV

caleaeuropeana.ro

Europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă, marți, într-o declarație exclusivă pentru PSnews.ro, a tranșat punctele care ocupă principalele poziții pe agenda publică.

Mai exact, Viorica Dăncilă a comentat declarația făcută de ministrul Justiției, Tudorel Toader, conform căreia acesta dorește preluarea modelului din SUA, unde procurorul general este numit de Senat, ca o modalitate de consolidare a democrației și în România. Ministrul Justiției a făcut această declarație luni seară, în contextul afirmațiilor ambasadorului SUA la București, care își exprimase îngrijorarea în legătură cu modificarea legilor Justiției.

Am încredere în declarațiile domnului Tudorel Toader. Pornind de la faptul că este un specialist, membru al Comisiei de la Veneția, domnul ministru a venit cu un set de propuneri care vor fi dezbătute, agreate de cei din magistratură. Vor fi dezbătute în plenul Parlamentului și se va găsi soluția cea mai bună. Domnul ministru Tudorel Toader caută soluții foarte bune, astfel încât să putem vorbi exact de o depolitizare a Justiției”, a declarat Dăncilă.

Mai mult: aceasta a vorbit despre propriile planuri pentru următoarea sesiune europarlamentară.

Există o serie de probleme importante pe ordinea de zi. Am în vedere rapoartele la care lucrez: statistici din agricultură, zonele defavorizate pe dezvoltare regională, depunerea de amendamente pe cât mai multe rapoarte și directive europene care să se plieze pe ceea ce este bun pentru România, dezbaterea pe probleme precum traficul de persane, violența împotriva femeilor (iar privitor la acest subiect, nu vorbim decât de o problemă a româncelor, ci și o problemă a femeilor unguroaice, bulgăroaice)… Astfel, am în vedere măsuri la nivel european care să amelioreze acest fenomen.

Organizarea Zilei Naționale (a României – n.r.) în Parlamentul European este un subiect foarte important, dar și o dezbatere a solidarității între femei. De asemenea, voi avea în vedere cele mai bune metode pentru a promova femeile din diferite domenii de activitate (precum cel politic, administrație, știință, la nivel de conducere), toate având ca finalitate transpunerea lor în amendamente care să îmbunătățească legislația europeană”, a detaliat eurodeputatul PSD.

Totodată, alt subiect la care s-a referit europarlamentarul Viorica Dăncilă este criza refugiaților – atât la nivel european, cât și la nivelul țării noastre.

Uniunea Europeană trebuie să dea un răspuns. Este o provocare la care s-au căutat soluții, dar e nevoie și de altele noi. Părerea mea personală este că soluțiile trebuie găsite în țările de proveniență ale refugiaților. Dacă ar fi o situație calmă, oamenii nu ar mai pleca spre alte țări, nu și-ar mai risca viața. Printre refugiați sunt foarte multe femei și copii și nu putem să-i privim pe toți ca și cum ar veni să facă un rău țărilor europene. Sunt situații particularizate, de la aspect la aspect, și o soluție ar putea fi obţinută punând la masă toate statele membre și încercând să vedem ce se pliază. Nu ar fi o soluție nici să ducem toți refugiații într-o țară și acolo să nu avem posibilitatea de a le crea condiții – nu numai de cazare, dar și de limbă, pe care n-o cunosc. Mulți știu doar limba maternă și e greu să îi integrezi în societate, școală, locuri de muncă. Trebuie avute în vedere mai multe aspecte. Repet: este important să găsim soluții pentru țările de unde provin refugiații.

Nu știu de ce aleg România, dar ei au încercat pe mai multe căi să ajungă în Europa. Ei încearcă să nu mai trăiască cu frica războiului. Au intrat pe partea turcă, italiană, iar România, stat membru UE, reprezintă o nouă cale de a ajunge în Europa”, a punctat Viorica Dăncilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *