Skip to content
Editorial Opinii

Dăncilă și pactul cu Isărescu. PSD vrea să fie avocatul băncilor pe care le amenința

Toată telenovela cu OUG 114 a fost niște praf aruncat în ochii electoratului și s-a dovedit că Dragnea și Guvernul său nu avea nicio intenție să supere băncile, însă probabil voiau să stoarcă mai mulți bani în campania electorală sau să aranjeze câteva contracte din care să-și ia partea.

PSD n-a fost capabil să vină cu o măsură concretă și solidă, deși aveau toată majoritatea în Parlament, să o supună dezbaterii publice unde ar fi avut tot sprijinul electoratului. Ei au vrut doar să-i sperie pe bancheri și să negocieze ceva. Ce au negociat, doar PSD și Isărescu știu.

Și pentru că negocierile au mers bine, acum PSD îl ia în brațe pe Mugur Isărescu care a pus stăpânire pe BNR. De peste 30 de ani acest individ conduce BNR, deși moneda națională este mai slabă de la an la an și s-a dovedit că BNR face jocurile băncilor și protejează interesele băncilor, nu ale cetățenilor români.

BNR a apărat băncile ori de câte ori Guvernul sau Parlamentul a vrut să vină cu măsuri pentru a stabili un echilibru în relația client-bancă. Câteva exemple mai recente ar fi legea dării în plată, pe care chiar Mugur Isărescu a atacat-o, sau când s-a descoperit că Robor e manipulat în folosul băncilor a atacat pe oricine i-a stat în cale. Este aproape imposibil să găsim o declarație în care Mugur Isărescu, cunoscut și drept „Manole” printre prietenii săi, a vorbit despre interesul României și nu al băncilor.

Isărescu e un animal politic școlit în regimul comunisto-securist. Probabil când va renunța la funcție o să avem confirmarea că a colaborat cu Securitatea, pentru că acum nimeni nu are curajul să verifice acest lucru.

De data aceasta, Isărescu a simțit PSD-ul vulnerabil și majoritatea parlamentară fragilă și a fugit imediat să-și ia mandatul pe următorii 5 ani. Dăncilă fiind disperată să țină de fotoliul de premier, pentru că altul nu mai vede în viața ei, a acceptat colaborarea cu Isărescu care probabil i-a promis și niște sprijin pentru Guvern. Pe cât e Dăncilă mare politician, pe atât e și Isărescu competent la BNR.

PSD nu mai are acum o busolă pe scena politică și merge în toate direcțiile sperând că se vor salva, deși barca lor e scufundată. Sprijinirea lui Mugur Isărescu pentru un nou mandat la conducerea BNR va fi o altă palmă dată de PSD propriului său electorat.

După ce au luptat cu băncile, după ce au acuzat BNR că manipulează ROBOR în folosul băncilor, după ce Mugur Isărescu a fost 30 de ani avocatul băncilor și le-a protejat, PSD continuă tot ce a reprezentat Isărescu pentru România.

Dacă PSD înțelegea ceva din politică, avea șansa să crească în sondaje chiar pe spatele lui Mugur Isărescu și al opoziției, cu o campanie gândită și programată. Cel mai slab premier din istoria noastră este momentan ca un cal speriat, care nu mai privește în jurul său. Pactul cu Mugur Isărescu o să compromită definitiv PSD și credibilitatea partidului.

PSD devine el însuși un avocat al băncilor și vrea să protejeze interesele băncilor. Singura speranță pentru partid rămân parlamentarii, care pot boicota decizia de la vârful coaliției de guvernare și să respingă numirea lui Isărescu. Însă stăpânul BNR-ului va avea voturile opoziției și va primi mandatul fără emoții, în timp ce toți politicienii vor spune că fără el nu se poate. Și așa rămâne cu Isărescu, care are o dictatură la BNR mai lungă decât dictatura lui Nicolae Ceaușescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *