Skip to content
Politică

UPDATE Premierul și-a cerut scuze pentru gafa făcută / Dăncilă, taxată dur

cotidianul.ro

UPDATE 11:55

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în ceea ce priveşte declaraţiile premierului Viorica Dăncilă – care i-a numit ”autişti” pe cei care ”dezinformează UE” -, şefa Executivului urmând să fie citată pentru audieri marţi, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele CNCD, Asztalos Csaba.

UPDATE 10:30

Pe fondul scrisorii deschise de Asociația Părinților și Copiilor cu Autism, prim-ministrul Viorica Dăncilă își cere scuze public pentru declarația făcută, în care ar fi folosit termenul ”autist” ca fiind o jignire. În plus, în comunicatul de presă, șefa Executivului și-a declarat susținerea față de persoanele cu dizabilități, susținând că s-a implicat de-a lungul anilor în protejarea drepturilor acestor persoane.

Redăm integal comunicatul de presă:

Premierul Viorica Dăncilă își cere scuze public pentru declarația făcută în cadrul unei emisiuni televizate și precizează că prin comparația făcută nu a dorit să aducă jigniri persoanelor cu tulburări din spectrul autismului.”Îmi declar sprijinul ferm pentru  persoanele cu dizabilități, indiferent de natura acestora. Sunt oameni care au nevoie de grija și de susținerea noastră. Avem datoria să dovedim înțelegere și umanitate, să le respectăm drepturile, să le apărăm demnitatea”, a afirmat prim-ministrul Dăncilă.

Șeful Executivului subliniază că doar printr-o atenție constantă acordată  persoanelor cu dizabilități putem contribui la integrarea acestora în societate și punerea în valoarea a calităților lor. ”M-am implicat activ în tot ceea ce înseamnă promovarea și apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Ca prim-ministru, voi folosi toate pârghiile legale pentru a pune în practică, în cel mai scurt timp, măsuri active destinate rezolvării dificultăților pe care le întâmpină semenii noștri”, a subliniat Viorica Dăncilă”.

——————

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a fost sesizat, pe Facebook, de către președintele Asociației Autism Europa, Ana Dragu, privind declarația premierului Dăncilă.

Citiți mesajul președintelui Asociației Autism Europa AICI

—————–

Premierul Viorica Dăncilă a fost taxată dur de o asociație importantă din România, după ce noul șef al Executivului a făcut o gafă când îi critica pe cei care își „pârăsc” țara în Parlamentul European.

Mai precis, prim-ministrul i-a catalogat, în timpul unei emisiuni televizate, ca fiind „autişti” pe cei care „dezinformează UE, în ciuda faptului că stiu adevărul”. Pe acest fond, Asociația Părinților Copiilor cu Autism a reacționat printr-o scrisoare deschisă, afirmând că este o jignire la adresa ”persoanelor cu autism din ţara noastră şi din întreaga lume”, adăugând că ”există aproape 200.000 de „autiști” (plus familiile lor), și ei tot cetățeni români, care așteaptă să fie tratați cu respect de către reprezentanții statutului”, relatează Digi24.ro.

Președinta AUTISM România i-a mai transmis Vioricăi Dăncilă că nu este ”primul politician care folosește termenul de autism în sens negativ, peiorativ, în răfuieli politice”, și că s-ar fi așteptat ca prima oară când șeful Executivului folosește acest termen pentru prima oară în spațiul public să fie ”într-un moment în care anunță, de exemplu, crearea unei strategii naționale sau a unui program național pentru aceste persoane”.

Citiți mai multe AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *