Skip to content
Politică

Dăncilă: Un premier desemnat nu poate să ia o decizie în legătură cu comisarul european. Cred că preşedintele a făcut o mare greşeală

Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul Partidului Social Democrat, Viorica Dăncilă, spune că un premier desemnat nu poate să ia o decizie în legătură cu comisarul european propus de România şi crede că preşedintele Klaus Iohannis a făcut o mare greşeală atunci când a spus că un guvern demis nu mai poate face o propunere care să fie şi acceptată, potrivit news.ro.

Dăncilă a fost întrebată, joi seara, la Constanţa, într-o conferinţă de presă, despre afirmaţia preşedintelui Klaus Iohannis care a spus că va cere respingerea propunerii făcută de România pentru postul de comisar european.

„Aşa cum preşedintele a confundat Franţa cu Finlanda, cred că aşa a confundat un premier interimar cu un premier desemnat. Avem un premier desemnat, nu avem un guvern. Asta nu înseamnă că un premier desemnat poate să ia o decizie în legătură cu comisarul european. Deci cred că preşedintele a făcut o mare greşeală”, a declarat Viorica Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis, care participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, a declarat, joi, că va avea o discuţie cu preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe tema comisarului european. Iohannis a apreciat că Guvernul Dăncilă nu mai poate face o propunere în numele României.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că va avea o discuţie cu Ursula von der Leyen pe tema comisarului european.

Întrebat dacă Guvernul Dăncilă ar mai putea face o nouă propunere, Iohannis a spus: ”Eu o să mă opun ferm la aşa ceva, pentru că un Guvern care a fost demis de drept în Parlament nu poate fă facă o propunere în numele României pentru următorul mandat al Comisiei, în care, cu certitudine, acest Guvern nu va avea niciun rol” .

Iohannis a spus că nu va avansa nume de comisar în discuţia cu von der Leyen, dar i ca transmite foarte clar că nu va accepta ca ”un guvern demis sp facă o propunere care să fie şi acceptată”.

Iohannis a precizat că a mai discutat cu preşedintele ale al CE despre portofoliul României şi nu se aşteaptă la schimbarea acestuia.

De asemenea, întrebat dacă-i va cere preşedintelui ales al CE să aştepte învestirea unui nou Guvern în România, Iohannis a spus: ”Aceasta variantaideală. Eu sper să înţeleagă toate părţile implicate – în speţă Parlamentul României – că nu putem să ne jucăm cu regulile democraţiei. Cum ar fi asta să exste un prmi-ministru desemnat şi să nu se discute în Parlament două guverne. Este un scenariu greu de imaginat, care sper să nu devină realitate”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *