Skip to content
Politică

Dăncilă vine cu cifre sumbre despre situația femeilor de pe piața muncii

caleaeuropeana.ro

Europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă vine cu cifre sumbre în ceea ce privește situația femeilor de pe piața muncii la nivel mondial.

Dăncilă (membră în Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen din Parlamentul European) a participat luni, în Geneva, la Conferința organizată de către Consiliul Drepturilor Omului al ONU pe tema rolului și a drepturilor femeilor, informează un comunicat remis marți PSnews.ro.

Liderul delegației eurodeputaților social-democrați din România a atras atenția asupra faptului că discriminarea de gen este o problemă globală și că autoritățile naționale și internaționale trebuie să caute soluții pentru reducerea acestui fenomen. De asemenea, Viorica Dăncilă a salutat importanța acordată de către ONU problemei discriminării de gen pe piața muncii, marcată în mod special în 2017 cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii (8 martie).

„Purtăm această discuţie pe o temă atât de relevantă, chiar cu puţin timp înainte să celebrăm oficial Ziua Internaţională a Femeii, căreia ONU i-a acordat în acest an tema: Femei în Peisajul în Schimbare al Pieţei Muncii (…)

Ştim, că, din nefericire, doar 50% dintre femeile de vârstă activă participă la nivel global pe piaţa muncii, faţă de 76% în cazul bărbaţilor. Mai mult, numeroase femei sunt implicate în economia informală, se ocupă de munca domestică sau de activităţi de îngrijire, ori sunt concentrate în zone ocupaţionale mai slab plătite. Cu siguranţă nu putem vorbi despre dezvoltare durabilă fără a atinge egalitatea de gen pe piaţa muncii (…)

Discriminarea femeilor este o problema globală, chiar dacă gradele în care aceasta se manifestă sunt diferite. Și în Uniunea Europeană ne confruntăm cu problema nivelului diferit de salarizare între bărbați și femei, pentru aceeași muncă; cu faptul că numărul femeilor în poziții decizionale, deopotrivă în economie și politică, este încă unul scăzut; cu hărțuirea sexuală a femeilor la locurile de muncă. Căutăm soluții pentru a reduce manifestarea acestui fenomen – sunt soluții care vizează deopotrivă sancționarea discriminării de gen, dar și educarea societății către apărarea și promovarea drepturilor femeii.

Trebuie să avem o colaborare bună a femeilor și acțiuni comune nu numai în interiorul UE, ci și pentru egalitate de gen și drepturile femeii în toată lumea. Un rol aparte trebuie acordat combaterii sărăciei în rândul femeilor și al copiilor, dar și accesului acestora la sănătate și educație”, a declarat Dăncilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *