Skip to content
Politică

Dăncilă vrea aprobarea rectificării pentru despăgubirea oamenilor afectați de pesta porcină

G4Media.ro
" "

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, la Constanţa, că este important să fie aprobată rectificarea bugetară pentru a putea despăgubi oamenii care au fost afectaţi de pesta porcină. Ea a spus că şi-ar dori ca necazurile oamenilor să nu mai fie subiecte de ”dispută politică”.

Viorica Dăncilă a fost întrebată, vineri, la Constanţa, dacă va merge în zonele afectate de pesta porcină şi a răspuns: ”Pentru mine nu este importantă vizita. Dacă va fi necesar, voi merge. Pentru mine este important să luăm toate măsurile pentru a ajuta zonele respective, să respectăm ceea ce s-a stabilit la nivel guvernamental şi, în acelaşi timp, pentru mine este important că avem rectificarea bugetară pentru a putea despăgubi oamenii care au fost afectaţi de acest lucru”, potrivit News.ro.

" "

Dăncilă a comppletat, spunând că ar vrea ca necazurile oamenilor să nu mai fie subiecte de ”dispută politică”.

Pentru că tot aţi adus în discuţie acest subiect, mi-aş dori foarte mult ca în an Centenar să nu mai profităm de necazurile unor oameni şi să facem din aceste lucruri subiecte de dispută politică. Eu cred că este foarte important să luăm măsurile care se impun şi au fost luate. (…) Din păcate, este un virus care nu are un antidot şi nu putem să spunem că eradicăm de mâine peste tot”, a ai spus premierul.

Aceasta a explicat că va veni în România comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Potrivit statisticilor, s-au înregistrat 781 de focare de pestă porcină, în zece judeţe, peste 120.000 de porci fiind deja sacrificaţi. Până în prezent, au fost finalizate dosare pentru despăgubire pentru 1.890 de exploataţii, în valoarea totală de aproape 6,8 milioane de lei.

Au fost plătite 84 de dosare, în valoare de 220.060 de lei şi sunt în curs de finalizare 681 de dosare.

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului măsuri de urgenţă în cazul pestei porcine şi despăgubirea producătorilor, afirmând că „prinsă în lupta cu Justiţia, pentru a obţine subordonarea acesteia, guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină africană”.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a dat vina pe întârzierea aprobării rectificării bugetare, astfel că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară (ANSVSA) nu a avut bani pentru despăgubirile fermierilor.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *