Skip to content
Coronavirus

Danemarca mulțumește României pentru vânzarea a 1,17 milioane de vaccinuri Pfizer: Mai mulți danezi pot fi vaccinați rapid

ft.com

Danemarca a ajuns la un acord pentru achiziționarea a 1,17 milioane de doze de vaccinuri Pfizer-BioNTech COVID din România. Vaccinurile ar putea fi incluse în programul general de vaccinare din Danemarca, accelerând astfel finalizarea procesului de imunizare, anunță Ministerul danez al Sănătății.

Această oportunitate de achiziționare este determinată de faptul că România se confruntă în prezent cu o rată scăzută de vaccinare și, prin urmare, are un surplus de doze de vaccin pe care dorește să le vândă.

„Cu ajutorul vaccinurilor achiziționate din România, mai mulți danezi pot fi vaccinați rapid. Acest lucru este deosebit de important acum, când, din păcate, avem o variantă delta mai contagioasă, care a fost descoperită pentru prima dată în India, dar care se răspândește rapid în Danemarca și în restul lumii. Putem încheia acest acord deoarece România se confruntă cu o rată scăzută de vaccinare și, prin urmare, dorește să vândă surplusul de vaccinuri pe care nu le utilizează”, a declarat ministrul sănătății, Magnus Heunicke, informează caleaeuropeana.ro.

Premierul Florin Cîțu a precizat marți că vaccinul produs de Pfizer este vândut Danemarcei la prețul de achiziție, din surplusul de doze contractate de Comisia Europeană în numele statelor membre.

„Datorită bunei cooperări diplomatice și a bunelor relații dintre Danemarca și România, am reușit acum să ajungem la un acord pentru a cumpăra o parte din surplusul de vaccinuri din România pentru propriul nostru program de vaccinare. Sunt foarte mulțumit că s-a reușit acest lucru și mulțumesc mult României pentru buna cooperare. La fel cum Danemarca a donat și împrumutat în mod regulat surplusul de vaccinuri altor țări, acest acord este, de asemenea, un semnal puternic de cooperare europeană și internațională în lupta împotriva coronavirusului”, a declarat ministrul afacerilor externe, Jeppe Kofod.

Planificarea finală pentru împachetarea și transportul vaccinurilor este încă în curs de desfășurare, dar Statens Serum Institut – care se ocupă de achiziție și logistică – se așteaptă ca primele vaccinuri să ajungă deja în Danemarca în această săptămână. Autoritatea sanitară va actualiza calendarul de vaccinare în funcție de vaccinurile suplimentare din România.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *