Skip to content
Video

Daniel Băluță, depășit de reabilitarea blocurilor din S4: Situația este gravă! EXCLUSIV

danielbaluta.ro

Primarul Sectorului 4 Daniel Băluță, în interviul acordat redacției PSnews.ro, a dat detalii despre subiectul reabilitării blocurilor.

În acest sens, primarul a ținut să menționeze problema majoră cu care se confruntă Sectorul 4 și care afectează implicit și demersul privitor la consolidarea blocurilor și anume, lipsa unui buget care să facă față nevoilor majore din această zonă.

Vreau să plecăm de la următoarea premisă: în 8 ani, din anul 2008 până în anul 2016, la nivelul Sectorului 4, a fost reabilitat un număr de 144 de blocuri. În timpul mandatului meu, deci într-un an de zile, am reușit să reabilităm mai mult de jumătate din numărul total al locurilor reabilitate, deci un 73 de blocuri am reabilitat. Sectorul 4 se confruntă cu o serie de probleme: în primul rând are de departe cel mai mic buget de la nivelul municipiului București, un buget care este la cifra de cca 120 de milioane de euro, însă din acești bani, peste 55% reprezintă cheltuieli salariale. Salariile sunt reprezentate de salariile profesorilor care reprezintă un cuantum de aproximativ 150 de milioane de lei și banii sunt proveniți de la Ministerul Educației. O altă categorie de bani este reprezentată de banii proveniți de la  Ministerul Muncii, de unde avem diverse ajutoare, cifrate la 75 de milioane de lei. Pentru cheltuielile de funcționare pentru salariile din Primărie, erau la început acestui an prognozate 75 de milioane. Probabil că suntem printre puținele unități administrativ-teritoriale care au redus această anvelopă a salariilor pentru propria funcționare, pentru că odată ce la începutul anului au fost crescute cu 20% salariile, Primăria Sectorului 4 risca să intre în incapacitatea de plată”, a spus Daniel Băluță.

În plus, Daniel Băluță a menționat că este o prioritate pentru el să se țină de cuvânt, în sensul „atingerii cifrei pe care a promis-o cetățenilor Sectorului 4 în timpul campaniei: 400 de blocuri”, număr pe care dorește să-l realizeze în decursul acestui mandat.

„Nu avem pur și simplu cum să supraviețuim și să și dezvoltăm un sector cu atât de multe nevoi, fără să avem finanțare. Ca atare, împrumutându-ne de la Banca Europeană de Investiții 20 de milioane de euro și în plus, faptul că  avem până la această oră 200 de blocuri pe care dorim să le introducem pentru POR, dorim să atingem cifra pe care am promis-o cetățenilor Sectorului 4 în timpul campaniei electorale și anume un minim de 400 de blocuri pe care doresc să îl fac în acest mandat. Vestea bună este că până la această oră am reușit să punem deoparte 170 de milioane de lei pentru anul 2018, bani pe care îi vom folosi exclusiv pentru reabilitarea termică. Banii sunt proveniți din cota proprie(o parte din ei), iar cealaltă parte din împrumutul de la BEI. Sperăm ca proiectele noastre să aibă succes la nivelul Programului Operațional Regional și să putem obține finanțare și de la Ministerul Dezvoltării prin bani europeni.”, a adăugat primarul Sectorului 4.

Pe de altă parte, Daniel Băluță a ținut să realizeze verbal o imagine de ansamblu a situației clădirilor și blocurilor din Sectorul 4 despre care spune că „este una gravă”.

„Situația în Sectorul 4 este una gravă și din acest motiv am și convocat de mai multe ori Comitetul Local pentru Situații de Urgență, pentru că sunt extrem de multe clădiri ce se dezintegrează. Vreau să vă spun că 85% din blocurile din Sectorul 4 au peste 40 de ani vechime. La nivelul Sectorului 4 sunt înregistrate, în total, 1680 de asociații de proprietari, suma totală de care am avea nevoie pentru a le reabilita pe toate ar fi de fi de 608 milioane euro. Gândiți-vă ce înseamnă un Sectorul cu un buget de 120 de milioane de euro, din care se scad cheltuielile salariale. Noi nu suntem în măsura în care să cofinanțăm pentru un număr mai mare de 380-400 de unități locative, cifră de care ne și apropiem, pentru că dorim să facem un mix între împrumutul de la BEI. Va reprezenta cota de cofinanțare pe care o vom avea pentru banii europeni.

Aceasta este situația la noi, avem nevoie de sprijin și de un program guvernamental pentru că nu este suficient și nu avem cum vreodată să avem succes doar cu bani din fondurile proprii ale Primăriei, din bani europeni și am subliniat de ce, pentru că nu avem nici măcar cum să îi cofinanțăm raportându-ne la nevoile pe care le avem. Trebuie să existe un program guvernamental pentru că blocurile din Sectorul 4 pun în pericol viața celor care trec pe lângă ele. Comitetul Local pentru Situații de Urgență a decis ca în regim de urgență numărul blocurilor ce vor fi anvelopate să fie condiționat de amplasamentul acestora, astfel încât am făcut un calcul de risc. Riscul cel mai mare îl avem la blocurile ce se situează pe marile bulevarde și au la parter spații comerciale. În ultimul an am avut 8 incidente, ne-au căzut de la etajul 9 sau 10, balcoane. Au căzut părți întregi din fațada unui bloc. E adevărat că ar fi cel mai simplu să vă spun că cetățenii trebuie să se ocupe sau că cetățenii trebuie să facă. Trebuie mult mai mult decât atât, trebuie ca autoritatea locală să găsească soluții pentru această reabilitare, respectiv consolidare și maniera în care o facem este prima dată legată de bani. Pentru că nu mi se pare nimic mai important în momentul aceasta, decât să găsim surse de finanțare, ceea ce am și făcut pentru un număr cât mai mare de unități locative”, a ținut să conchidă Daniel Băluță.

Puteți vedea secvența de la minutul 6:19, până la minutul 12:51

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *