Daniel Buda: Fără o activitate europeană susținută, 80% din sectorul agricol românesc ar fi fost în faliment

Daniel Buda, europarlamentar PNL, în direct la PS News, la „Dosar de europarlamentar” a relatat despre ceea ce înseamnă să fii reprezentant al românilor, în cea mai importantă instituție europeană, Parlamentul European, despre ce înseamnă să duci un proiect pe mai multe mandate, să te lupți cu celelalte partide din opoziția europeană, să aperi interesele României și nu în ultimul rând cum este să fii in conducerea Comisiei de Agricultură din PE.
Ce poate face un europarlamentar în Parlamentul European
” Eu am stat între într-un vot diferență legat de ceea ce înseamnă blocarea plafonării subvențiilor în agricultură, la 100.000 euro și în același timp garantarea unei plăți cu cel puțin 10% din pilonul unu, de dezvoltare, pentru micii fermieri. Deoarece era o dezbatere destul de interesantă, începută în celălalt mandat și finalizata în acest mandat, fără continuitate, acest lucru n-ar fi însemnat altceva decât falimentul a peste 80% dintre fermierii de pe piață, pentru că acești fermieri mari, aveau credite luate de la bancă, aveau leasing- uri și in momentul în care băncile sau cei din firmele de leasing ar fi constatat că nu mai au resursele financiare necesare pentru a plăti aceste rate, i-ar fi declarat falimentari.
„Am reușit, la un vot, să scot această plafonare, pentru că altfel, pentru România ar fi fost un dezastru. În același timp, am reușit, urmarea unor discuții pe care le-am avut cu fermierii romani din diverse ferme din Olanda, Belgia, Franța ș.a.m.d. care voiau sa se întoarcă acasă, dar nu se mai încadrau in segmentul de vârsta pentru a primi subvenții de instalare pentru tinerii fermieri, obtinerea de resurse financiare și pentru cei care sunt peste 40 de ani și doresc să se instaleze”.
Potrivit lui Daniel Buda, la Bruxelles se discuta despre eliminarea disparităților sociale, între regiuni, dar în România încă nu discută despre ceea ce înseamnă eliminarea disparităților dintre mediul rural și mediul urban.
„Viața la țară este mult mai complicată în lipsa diverselor servicii medicale, școlare, infrastructura de transport etc. Acestia sunt factori limitativi. Spațiul rural nu înseamnă numai fermierii, adică aici ai nevoie să găsești și un service auto și o brutărie sau alte structuri unde să poți să își  desfășori activitatea”
Mutarea oamenilor la țară sau în zona agricolă este condiționată de lipsa de venituri consistente
„Să nu uităm că fermierii au copii, au nevoie de concedii și atunci se pune întrebarea oare veniturile pe care ei le au în agricultură sunt suficiente pentru a le garanta cel puțin un concediu pe an, dacă nu chiar două, să-și trimită copiii la școală, să se bucure de de weekend-uri? Aici nu prea avem răspunsuri concrete. Încercăm, evident, să venim cu aceste politici prin care să facilităm dezvoltarea diverselor structuri rurale, agricole, în așa fel încât să le găsim în teritoriu și peste zeci de ani, dar este un proces extrem de complicat și de anevoios”.
Provocat de Marinela Angheluș,  vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, de a vorbi despre top trei realizări din dosarul de europarlamentar, a enumerat câteva dintre provocările pe care le-a avut la nivel european, toți anii aceștia.
Am reușit să blochez plafonarea subvențiilor pentru fermierii din România, la 100.000 euro
” Am reușit să blochez plafonarea subvențiilor pentru fermierii din România la 100.000 euro, pentru că altfel, am fi asistat la falimentul lor. Am reușit să impun obligativitatea alocării a cel puțin 10% din bani din pilonul unu de dezvoltare pentru fermierii mici și mijlocii-asta îmi garantează că vor exista resurse financiare și pentru acești fermieri în așa fel încât să poată continua activitatea și cred că cel mai important lucru pe care am realizat în Parlamentul European, acolo unde am fost raportor, sunt aspectele legate pe care ce înseamnă posibilitatea de transport de animale vii în interiorul Uniunii Europene și în afara Uniunii Europene. Si aici am fost la un vot distanță, de a bloca aceste transporturi care cu siguranță ar fi însemnat falimentul mai ales sectorului de creștere a animalelor din România”.
De vreo trei ori era să ne batem și fizic cu cei din grupul Verzilor
„Am dus niște bătălii aici, de vreo trei ori era să ne batem și fizic cu cei din grupul Verzilor. Dar am reușit să protejăm sectorul agricol din România și să îi oferim perspectivă și predictibilitate ca în viitor sa se poată dezvolta și moderniza. Sigur, sunt mai multe chestiuni care le-am făcut aici, dar mă opresc la aceste trei, pentru că trei m-ați întrebat. Este important, ca în Parlamentul European să se regăsească oameni profesioniști in domeniile lor de activitate”.
https://www.youtube.com/watch?v=2jGLz4ULzf8

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: