Daniel Buda: Ce s-a întâmplat acum cu NTG, arată că nu prea suntem luați în serios pe la Bruxelles!

Sursa foto: Inquam Photos / Dan-George Porcuțan
„Noile tehnici genomice (NGT) au fost votate de Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală din PE”, a anunțat Daniel Buda  pe pagina de Facebook.
Europarlamentarul a mai subliniat că fermierii europeni și implicit cei români vor avea la dispoziție semințe care vor genera culturi rezistente la secetă, culturi care necesită mai puține pesticide și îngrășăminte chimice dar care în același timp vor avea producții mai mari la hectar cu până la 2000 de kg conform unor specialiști din sector!
„Câteva scurte considerații:
Plantele obținute prin Noile Tehnici Genomice (NTG) nu sunt organisme modificate genetic (OMG)! Vorbim de procese de ameliorare care au loc și în natură doar că în intervale mai mari de timp! Prin propunerea comisiei AGRI, ne-am asigurat că nu vor fi brevetate “astfel de procese“, dar și că va exista o bază de date “catalogate fiind“ pentru cei interesați de trasabilitate! În același timp, producția ecologică este ținută în afara acestui regulament!
În același timp EFSA, autoritatea în materie de siguranță, ne spune că nu există niciun risc pentru sănătatea oamenilor sau a animalelor! Destul de inexplicabilă este în acest context, dezbaterea internă pe acest subiect la nivel național!
Fie este un subiect greu accesibil publicului mai puțin avizat, fie interese mărunte au polarizat mediul asociativ care ar trebui să lucreze exclusiv în interesul fermierilor! Ce s-a întâmplat acum cu NTG, este o explicație clară a faptului de ce nu prea suntem luați în serios pe la Bruxelles, dar și că mai este mult până vom deveni o voce ascultată la nivel european!”, a anotat pe Facebook, BUDA.
D. BUDA: Cât de serioși putem fi considerați dacă pe parcursul unor ani declarăm că susținem NTG, dar mai apoi când să finalizezi procedurile impui niște condiții care de fapt demonstrează că nu cunoști subiectul!
Sursa FB Daniel BUDA

D. BUDA: Ne plângem și cerem în draci derogări pe GAEC 7 și 8 – adică rotația culturilor și terenuri pârloagă, deoarece altfel ne falimentează fermele, vrem derogare pe neonicotinoide pentru că ne mănâncă gândacii culturile, vrem ajutor de secetă, vrem ajutor de inundații, vrem ajutor pe bază de Ucraina, dar nu comunicăm o cifră la Bruxelles să vadă și acel comisar în ce ape te scalzi! 

„Trăim într-o ipocrizie care dacă ne-ar durea, am striga de durere! Noi nu vrem OMG dar le importăm cu grație. 98% din șroturile de soia provin din organisme modificate genetic! Iar producerea laptelui, a cărnii, a ouălor și ce mai vreți dumneavoastră sunt toate dependente de furaje proteice, adică OMG! Ne plângem și cerem în draci derogări pe GAEC 7 și 8 – adică rotația culturilor și terenuri pârloagă, deoarece altfel ne falimentează fermele, vrem derogare pe neonicotinoide pentru că ne mănâncă gândacii culturile, vrem ajutor de secetă, vrem ajutor de inundații, vrem ajutor pe bază de Ucraina, dar nu comunicăm o cifră la Bruxelles să vadă și acel comisar în ce ape te scalzi! Dar, noi vrem, vrem și iar vrem… Nu-i bai! Dăm și cu pumnul în masă pe aici pe la Bruxelles, obținem și derogare pe pesticide pe bună dreptate, dar în PE nu în Consiliu și am putea continua exemplele! Dar, tu, decident vremelnic din minister, așa cum suntem toți de altfel pe unde “om fi“, cum crezi că cineva ne va mai lua în serios când îți sunt puse pe masă alternative aproape la toate nevoile tale iar tu te ridici și pleci?! Mă întreb dacă am fi trăit în vremurile în care s-au inventat antibioticele, ce am fi făcut?! Tratam mai departe bolnavii cu cărbunii stinși cu scuipat și ne descântam copiii la sân pentru că doar așa știam?! Sigur, te vezi cu mulți experți și pro și contra, dar până la urmă trebuie “să ai mintea la purtător și să decizi!”, a mai spus Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din PE.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL