Skip to content
Politică

Daniel Buda, clarificări pe tema momentului: Președintele are posibilitatea de a participa la orice ședință de Guvern!

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți dimineața, că va merge la ședințele de Guvern. Iohannis i-a transmis luni o scrisoare prim-ministrului Viorica Dăncilă, prin care îi solicită agenda de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Iohannis intră la rupere: Voi merge la şedinţele de Guvern!

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura marți cu europarlamentarul PNL, Daniel Buda. Concret, întrebat cum vede anunțul lui Klaus Iohannis de a participa la ședințele de Guvern, eurodeputatul PPE a reliefat că președintele României are practic posibilitatea, în baza articolului 87 din Constituție, să participe la orice ședință a Executivului. Pe cale de consecință, Daniel Buda i-a îndemnat pe cei din coaliția de guvernare PSD-ALDE să mai pună mâna pe o carte pentru a înțelege normele constituționale.

„Potrivit articolului 87 din Constituția României poate lua parte la ședințele de Guvern! Din economia textelor constituționale rezultă clar dreptul Președintelui țării de a participa după liberul arbitru la ședințele de Guvern și, mai mult, le și prezidează ! Sintagma “apărarea ordinii publice “ îi conferă acestuia practic posibilitatea de a participa la orice ședință de Guvern! Spun asta pentru cei mai puțin avizați în normele constituționale ! Adoptarea unei multitudini de acte normative sunt subsumate ordinii publice! Iar cele care nu ar intra aici, intră la politica externă sau apărarea țării ! Le recomand celor din coaliția guvernamentală să mai pună mâna pe carte!, a declarat Daniel Buda în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Redăm în cele ce urmează articolul 87 din Constituția României, invocat de europarlamentarul Daniel Buda:

„ARTICOLUL 87

Participarea la şedinţele Guvernului

(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.

(2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *