Skip to content
Politică

Daniel Buda, detalii din culisele de la Bruxelles: În momentul de față doamna Kovesi are prima șansă

Eurodeputatul liberal Daniel Buda, contactat de PSNews, ne-a oferit câteva detalii din culisele structurilor europene care se ocupă de negocierile privind șefia Parchetului European.

El spune că se duc negocieri intense în spatele ușilor închise, însă momentan nu s-au luat măsuri sau decizii oficiale, nu s-au demarat proceduri, iar calendarul pașilor necesari abia urmează a fi stabilit:

”Nu pot să vă spun mai mult decât ceea ce este în spațiul public deocamdată pentru că nu s-a făcut niciun pas concret într-o ședință la nivel oficial. Negocierile se poartă în spatele ușilor închise încă de la începerea acestor proceduri și deocamdată Kovesi este favorită la aceste proceduri de selecție. Așa cum vă spuneam la un moment dat, discutăm, totuși, de niște chestiuni care țin de poziția Parlamentului European, unde doamna Laura Kovesi este audiată. Pe de-o parte, pe de altă parte, o comisie de experție care a făcut o evaluare punctuală la ceea ce înseamnă dosarul profesional al fiecărui participant și avem această clasificare la această comisie la care este pe primul loc. ” a declarat liberalul.

Daniel Buda mai spune că opoziția COREPER nu este un lucru de îngrijorat, deoarece Laura Kovesi are susținerea majoritară a comisiei tehnice (Comisiile LIBE și CONT) și a Parlamentului European, ambasadorii neavând competențe juridice în domeniu, votul lor fiind unul strict politic:

”Practic, discuțiile care s-au purtat în acel COREPER (Comisia Ambasadorilor, unde Laura Kovesi a ieșit pe locul 2 – n.r.) cu ambasadorii de rangul 2 sigur că a fost un vot eminamente politic fără să se facă o evaluare punctuală a competențelor profesionale ci o evaluare de dosar. Competențele acestor persoane de a face astfel de evaluări în astfel de domenii sigur că pot fi puse sub semnul întrebării, dar nu sunt în domeniul juridic ca să poată să facă o apreciere punctuală asupra acestor aspecte, pe când cei care s-au pronunțat în comisia tehnică, în momentul de față doamna Kovesi are prima șansă. Rămâne să vedem când vom stabili etapele procedurale în vederea parcurgerii acestei proceduri, pentru că în momentul de față suntem în comisiile formate. Aceste două comisii trebuie să-și facă, practic, caldendarul de audieri. ” a mai spus eurodeputatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *