Skip to content
Politică

Daniel Buda, în Parlamentul European: Comisia Europeană trebuie să asigure sustenabilitatea economică pentru fermieri

Europarlamentarul Daniel Buda a avut o intervenţie în Parlamentul European în cadrul căreia a solicitat Comisiei Europene să asigure sustenabilitatea economică pentru fermieri, în contextul respectării normelor de bunăstare a animalelor.

Comisia Europeană trebuie să asigure sustenabilitatea economică pentru fermieri, în contextul respectării normelor de bunăstare a animalelor!

În cadrul Comisiei de Agricultură și Devoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte sunt, a avut loc o audiere publică privind „Bunăstarea animalelor: sprijin, condiții favorizante și astimulente pentru a consolida poziția de lider a UE și a garanta sustenabilitatea economică pentru fermieri”. Am intervenit în cadrul dezbaterii și am atras atenția asupra a trei probleme principale: durabilitatea fermierilor, calitatea importurilor de produse de origine animală, creșterea atractivității și accesabilității produselor ecologice. Este esențial ca de la nivel european, să asigurăm durabilitatea fermierilor europeni în contextul aplicării unor norme înalte de bunăstare a animalelor.

Iată intervenția pe care am avut-o:

Bunăstarea animalelor este un subiect foarte important. Avem și o comisie de anchetă privind bunăstarea animalelor în cadrul Parlamentului European și lucrăm intens la identificarea unor soluții în această zonă.

Există trei mari probleme la care trebuie să răspundem: în primul rând, durabilitatea fermierilor, cum devin aceștia sustenabili și cum pot să dureze în timp afacerile lor în condițiile în care aplică norme de bunăstare sporite, dat fiind că acestea sunt costisitoare. În al doilea rând, importurile de produse de origine animală este un subiect ce trebuie abordat în profunzime deoarece știm foarte bine că nu este un control foarte riguros. Îndemn pe această cale Comisia Europeană să se asigure că nu intră în UE carne și alte produse care nu sunt la aceleași standarde de calitate ca cele din UE. A treia chestiune foarte importantă este legată de cum atragem consumatorul în această direcție, a produselor ecologice.

Aș dori să întreb Comisia Europeană dacă s-au realizat studii de specialitate care să demonstreze științific legătura între calitatea cărnii și respectarea condițiilor de bunăstare a animalelor. Altfel zis, dacă o carne provenită de la animale care au întrunit condiții înalte de bunăstare este superior calitativă față de o carne care provine de la alte animale”, a scris Daniel Buda pe pagian sa da Facebook.

Olga Kikou, șefa Biroului European Compassion in World Farming, a transmis următoarele mesaje: „În ultimii ani, am asistat la o creștere a numărului de ONG care lucrează pe bunăstarea animalelor în Europa. Cetățenii europeni salută angajamentul Comisiei cu privire la Inițiativa Sfârșitul Erei Cuștilor. Sunt tot mai multe publicații științifice pe chestiunea bunăstării animalelor. Există din ce în ce mai multe informații pe această temă. Cetățenii vor să vadă o reformă sporită în sistemul nostru alimentar. Avem diete nesănătoase, cu un aport din ce în ce mai mare de proteină animală. Costurile sunt din ce în ce mai crescute și pentru fermieri. Venitul pentru micii fermieri este mic. Alt cost ascuns pentru planetă este chestiune ce privește degradarea mediului, emisiile, defrișările.

Vrem să existe legislație pe specii, legislație specifică și vrem să îmbunătățim situația în ce privește regulile curente, vrem o actualizare a regulilor în ce privește alinierea lor la ultimele dovezi științifice. Susținem mai multe fonduri pentru fermieri, mai ales în perioada de tranziție. Avem strategia Farm to Fork, o mare oportunitate.

Luc Mounier, Profesor pe componenta de bunăstare a animalelor, VetAgro Sup, șef al unității pentru bunăstarea animală, a subliniat faptul că: „Mă ocup de catedra de bunăstare a animalelor. Reglementarea din Franța derivă din standardele internaționale și europene. În ce privește legislația din Franța, există actori naționali și regionali. Avem cam 5000 de controale anuale în exploatații, avem inspecții periodice în abatoare. Lucrăm cu EFSA. Din 2017, avem noi reglementări europene și Franța a înființat un centru național de referință pentru bunăstarea animalelor, ce are rol de oferirea de expertiză, informarea publicului de specialitate, dar nu numai. Avem o nouă strategie privind bunăstarea animalelor, care este în elaborare.”

Andrea Gavinelli, Șef al Unității pentru Sănătatea Animală, DG SANTE, a transmis următoarele mesaje: „În ce privește importurile de produse animale, consumatorii vor să aibă garanția că animalele sunt bine tratate. Această percepție depășește costul anumitor produse. Trebuie să vedem ce facem cu legislația actuală și cum o putem îmbunătăți.”

EPP PPE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *