Daniel Buda, europarlamentar PNL, invitat în emisiunea Puterea Știrilor, moderată de Marinela Angheluș, a vorbit despre cât de importantă este apartenența țărilor la UE dar și despre beneficiile și obligațiile pe care le vor avea Moldova și Ucraina, proaspăt candidate la UE.
În viitorul apropiat oamenii vor înțelege mai bine importanța majoră de a fi stat membru UE
„Este extrem de important să înțelegem, în perioada următoare, despre ceea ce înseamnă beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană și când spun acest lucru mă refer la toate aspectele care sunt legate de resursele financiare ce vin în în România, pe de o parte, pe de altă parte capacitatea instituțională a Uniunii Europene de a lupta cu diversele provocări pe care le are în față, fie că discutăm de ceea ce a însemnat criza COVID, unde cu siguranță nu am fi putut să facem fata. Putem discută, de asemenea, de ceea ce înseamnă securitatea din punct de vedere militar. Sigur că NATO este structura care se ocupă de această componenta, dar, împreună cu Uniunea Europeană, avem garantate aceste aspecte”.
Provocări climatice greu de gestionat fără solidaritatea europeană
„Mai avem aspecte care țin de securitatea alimentară. Am citit câteva studii destul de îngrijorătoare legate de reducerea cantităților de alimente produse la nivelul Uniunii Europene, urmare a provocărilor schimbărilor climatice. Pe de o parte, vedem că avem de-a face cu fenomene de secetă severă în anumite perioade ale anului, pe de alta parte, avem inundații în diverse perioade ale anului care vin și impactează foarte mult mediul agricol. Aceste aspecte sunt foarte greu de gestionat. Mai sunt și alte provocări, dacă ne gândim, de exemplu, la creștere a inflației, la războiul care a afectat foarte multe medii, diverse sectoare din zona agricolă. Reamintim pentru România ce a însemnat importurile de cereale din Ucraina, importuri care au un impact major asupra sectorului agricol din România. Uniunea Europeană, având aceste provocări la nivelul statelor membre, are capacitatea instituțională ca prin alocarea unor resurse financiare serioase și consistente în anumite direcții, să rezolve anumite probleme”.
Nu se reduce totul la bani. Este nevoie de chibzuință, de eforturi comune, pentru putea rezolva anumite probleme
„Dacă ne gândim la ceea ce înseamnă zona aceasta a războiului, vedem cât de mari sunt provocările pentru noi toți. Uniunea Europeană a anunțat , a anunțat demararea procedurilor de aderare în Uniunea Europeană a Ucrainei si Moldovei ceea ce este un lucru foarte important pentru noi și am subliniat acest lucru chiar și în cadrul grupului nostru politic. Faptul că Moldova este o țară mică, destul de ușor influențabilă din perspectiva Moscovei, vedem si la alegerile care au avut loc în duminica trecută: marile orașe au fost câștigate de partidele pro-ruse”
Serviciile de specialitate de la nivelul Parlamentului European ne-au informat că în 11 țări din Uniunea Europeană, Rusia a avut influențe mari în alegerile care au avut loc de-a lungul timpului
„Deci, iată că alegerile din țările din Uniunea Europeană sunt afectate de influența rusă. Vă dați seama ce înseamnă să ai o țară ca Republica Moldova, care este o țară mică și care are o populație destul de numeroasă, vorbitoare de limba rusă, cât de ușor este să fie influențată de Rusia? Evident că este îngrijorare aici la Bruxelles, legată de aceste aspecte și această anunțată aderare la Uniunea Europeană a Moldovei și a Ucrainei, dar, pe de alta parte, UE oferă un sentiment de siguranță populației din aceste țări , arătând-le că nu sunt singure în această bătălie cu Rusia. Dacă își doresc să intre in UE, și cu siguranță se va întâmpla, vor vedea care este complexitatea problemelor discutate la nivelul Uniunii Europene cu privire la ceea ce înseamnă, până la urmă, viața de zi cu zi”.
33 de milioane de cetățeni europeni nu-și permit o masă caldă o dată la 3 zile
„Vreau să vă reamintesc cât de complicată este securitate alimentară: 33 de milioane de cetățeni europeni nu-și permit o masă caldă o dată la 3 zile. Uniunea Europeană trebuie să se manifeste ca un actor global în ceea ce înseamnă garantarea securității alimentare, deoarece în caz contrar, ne putem confrunta cu fenomene de migrație severă”
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News