Skip to content
Politică

Daniel Buda, mesaj alarmant: Guvernul PSD-ALDE compromite viitorul generațiilor actuale și următoare!

Europarlamentarul PNL, Daniel Buda, a publicat pe Facebook în cursul zilei de luni o reacție critică la adresa guvernării PSD-ALDE. Concret, eurodeputatul a atras atenția că actuala putere neglijează calitatea capitalului uman, viitorul generațiilor actuale și următoare fiind compromis.

Astfel, Daniel Buda a transmis că a scăzut considerabil calitatea capitalului uman atât din perspectiva educației cât și a sănătății. Din punctul de vedere al învățământului, liberalul a scos în evidență că un copil în România beneficiază numai de 8,8 ani de școlarizare, ceea ce reprezintă un decalaj de învățare de 3,4 ani, cel mai mare nivel din Uniunea Europeană. Mai mult, în ceea ce privește sănătatea, eurodeputatul PNL a atenționat că procentul persoanelor în vârstă de 15 ani care vor supraviețui până la 60 de ani este de doar 87% față de state precum Croația sau Suedia.

Redăm postarea integrală pe Facebook a eurodeputatului Daniel Buda:

„Calitatea capitalului uman, neglijată de autoritățile naționale! Guvernul PSD-ALDE compromite viitorul generațiilor actuale și următoare!

Sănătatea și educația ar trebui să reprezintă priorități de investiție pentru fiecare stat care dorește să devină competitiv și să susțină dezvoltarea continuă a cetățenilor. Din păcate, România este clasată pe ultima poziție la nivelul statelor membre în ceea ce privește noul Index al Capitalului Uman, lansat de Grupul Băncii Mondiale. România a ajuns pe locul 67 în acest clasament, ceea ce implică necesitatea imediată de a lua măsuri prin care să fie îmbunătățite performanțele în educație, dar și rezultatele din domeniul sănătății.

În ultimii cinci ani, calitatea capitalului uman a scăzut considerabil, iar statisticile arată că un un copil din România beneficiază numai de 8,8 ani de școlarizare, ceea ce sugerează un decalaj de învățare de 3,4 ani, cel mai mare decalaj din UE. În mod similar, procentul persoanelor în vârstă de 15 ani care vor supraviețui până la vârsta de 60 de ani este de numai 87%, față de, de exemplu, 91% în Croația și 95% în Suedia. Mai mult, scorul României de 0,6 arată că nou-născuții de astăzi vor avea o productivitate de doar 60% când vor crește față de cât ar putea avea dacă ar beneficia de servicii de educație și sănătate de o calitate adecvată.

De asemenea, România pierde mai mult de 10 miliarde de euro anual din cauza deficitului de talente, ceea ce înseamnă aproximtiv 6% din PIB-ul naţional, iar la nivelul Uniunii Europene, pierderile însumează 324 de miliarde de euro pe an potrivit unui studiu realizat de PwC România. Companiile antreprenoriale din Europa de Est au atras atenția asupra dificultățile întâmpinate cu angajarea de personal calificat. Disponibilitatea personalului calificat este în strânsă legătură cu sistemele de educaţie care asigură absolvenţilor pregătirea corespunzătoare. Astfel, se impune o mai mare corelare a programelor școlare cu cerințele de pe piața muncii și cu mediul antreprenorial. Am adus la cunoștința Comisiei Europene această situație îngrijorătoare și am solicitat, printr-o întrebare cu solicitare de răspuns scris, să îmi transmită care sunt recomandările pentru autoritățile române în ceea ce privește creșterea competitivității prin îmbunătățirea rezultatelor în sănătate și educație, dar și care sunt instrumentele de care dispune Comisia în vederea combaterii deficitului de talente la nivelul statelor membre. Vă voi reda răspunsul Comisiei de îndată ce îl voi primi”, a scris Daniel Buda pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *