Skip to content
Politică

Daniel Buda (PNL, PPE) prezintă principalele măsuri care pot susţine agricultura ecologică

psnews.ro

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) anunţă o serie de măsuri concrete pentru atingerea obiectivului ca 25% din terenurile agricole să fie utilizate pentru agricultura ecologică până în 2030.

Comisia Europeană a prezentat un Plan de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice, scopul general fiind de a stimula producţia şi consumul de produse ecologice, de a atinge un procent de 25% terenuri agricole utilizate pentru agricultura ecologică până în 2030, precum şi de a dezvolta în mod semnificativ acvacultura ecologică.

Producţia ecologică aduce o serie de beneficii importante atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru fermieri și consumatori: câmpurile cultivate în mod ecologic prezintă cu circa 30% mai multă biodiversitate, animalele crescute în mod ecologic se bucură de un grad mai mare de bunăstare şi primesc mai puţine antibiotice, fermierii ecologici au venituri mai mari şi sunt mai rezilienţi, iar consumatorii ştiu exact ce obţin, datorită logoul-ui UE pentru produse ecologice.

Planul de acţiune este conceput pentru a oferi sectorului agriculturii ecologice instrumentele adecvate pentru a atinge obiectivul de 25%. Acesta propune 23 de măsuri structurate în jurul a 3 axe – stimularea consumului, sporirea producţiei şi îmbunătăţirea în continuare a sustenabilităţii sectorului – pentru a asigura o creştere echilibrată a acestuia.

Planul de acţiune include mai multe măsuri concrete menite să stimuleze cererea, precum: informarea şi comunicarea cu privire la producţia ecologică, promovarea consumului de produse ecologice, stimularea unei utilizări sporite a produselor ecologice în cantinele publice prin achiziţii publice şi sporirea gradului de distribuire a produselor ecologice în cadrul programului UE pentru şcoli.

De asemenea, măsurile vizează, de exemplu, prevenirea fraudelor, sporirea încrederii consumatorilor şi îmbunătăţirea trasabilităţii produselor ecologice. Prin intermediul acestui plan, va fi puternic sprijinit sectorul, fermierii care vor practica agricultura ecologică se vor bucura de venituri mai ridicate, iar consumatorii vor avea la îndemână alimente sigure, sănătoase și de înaltă calitate!„, scrie pe Facebook Daniel Buda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *