Skip to content
Politică

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei AGRI din PE: Combaterea concurenței neloiale în sectorul agroalimentar, prioritară pentru protejarea fermierilor și a consumatorilor

PSNews.ro
" "

Să ai un preț de 3 euro per kilogramul de brânză la poarta fermei și să găsești aceeași brânză la 10 euro pe raft este profund imoral atât pentru fermieri, cât și pentru consumatori, a declarat eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) din Parlamentul European, potrivit caleaeuropeana.

Luni seară, Daniel Buda a prezidat reuniunea Comisiei AGRI, în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii privind alianțele în domeniul comerțului cu amănuntul cu Grégory Besson-Moreau, deputat în Parlamentul Franței și raportor al unei comisii de anchetă privind alianțele cu amănuntul și concentrarea pieței.

" "
" "

În ceea ce privește subiectul, eurodeputatul a precizat că AGRI a abordat deja alianțele cu amănuntul în mai multe rânduri, din cauza puterii lor de negociere și a impactului lor asupra furnizorilor de produse agricole și alimentare. Totuși, spune Daniel Buda, problema rămâne de actualitate și mult dezbătută, în ciuda regulilor adoptate de majoritatea statelor membre pentru a preveni practicile comerciale neloiale în sectorul agroalimentar.

„Directiva privind practicile comerciale neloiale trebuie să fie corect implementată, în litera și spiritul ei astfel încât fermierii să fie protejați, iar consumatorii să aibă acces la alimente de calitate și la prețuri accesibile”, a subliniat Daniel Buda, care a adus în discuție problema concurenței neloiale și a protecției echilibrate atât a comercianților, cât și a agricultorilor și consumatorilor.

„Aseară, un fermier din România îmi spunea faptul că vinde kilogramul la poarta fermei cu 3 euro, iar pe raft, același kilogram de brânză se găsea la 10 euro. Stau să mă întreb și cred că ne întrebăm cu toții, ce a făcut acel retailer astfel încât să justifice creșterea prețului acelui kilogram de brânză de 3-4 ori, transportând-o doar pe o distanță de 50-60 de kilometri. Or, eu cred că trebuie să discutăm serios referitor la un raport corect între prețurile produselor care ies pe poarta fermei și prețul produselor pe care le găsim în raftul magazinelor. Nu cred că trebuie să ne fie frică de această abordare pentru că altfel vom fi profund incorecți pe de-o parte cu fermierii, pe de altă parte cu consumatorii. Până la urmă, și consumatorii plătesc un preț ce nu se justifică în transportul efectuat de retaileri de la fermieri la magazin”, a explicat vicepreședintele AGRI.

În ceea ce privește importurile din MERCOSUR, eurodeputatul a precizat că membri Comisiei AGRI nu sunt împotriva importurilor din alte state în afara UE, însă sunt interesați de a avea o garanție a faptului că acele produse respectă standardele de calitate din UE.

„Combaterea concurenței neloiale rămâne o prioritate în Comisia AGRI și în mod cert, această problemă poate să cunoască o rezolvare doar prin eforturile concertate ale instituțiilor europene și naționale. Este extrem de important ca această Directivă să fie corect implementată, în litera și spiritul ei astfel încât fermierii să fie protejați, iar consumatorii să aibă acces la alimente de calitate și la prețuri accesibile”, a mai punctat Daniel Buda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *