Skip to content
Economie

Daniel Cadariu: În luna ianuarie se va închide schema de ajutor pentru HORECA

gandul.ro

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a anunţat marţi seara că în luna ianuarie va fi închisă schema de ajutor HORECA, existând bani alocaţi în buget, el precizând că în luna decembrie s-a făcut o primă plată, de aproximativ 46% din valoare, pentru fiecare beneficiar. Ministrul a mai spus că va avea o discuţie cu ministrul Mediului în privinţa plajei de la Mamaia, pentru a se găsi o soluţie legală, în condiţiile în care în prezent terenul nu este cadastrat.

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului a afirmat că iniţial s-au alocat 2,5 miliarde de lei şi au fost zece mii şi ceva solicitări, această schemă având de la început alocare de la la bugetul de stat. ”8.300 de solicitări au fos eligibile, s-a încheiat contractarea şi suma totală necesară a fost de 2,2 miliarde, cu 300 de milioane mai puţin decât se estimase iniţial. S-a făcut o primă plată, de aproximativ 46% din valoare, pentru fiecare beneficiar, numită pro-rata, şi pentru că în decembrie existau bani, un miliard de lei, în conturile ministerului, s-au făcut plăţile”, a spus Constantin Daniel Cadariu la Profit TV.

Ministrul a mai afirmat că diferenţa de 1,2 miliarde a fost prinsă în bugetul pe anul acesta. ”Avem alocare, deja facem notificări, în măsura în care banii ajung în conturile noastre de la Ministerul Finanţelor, le virăm la bănci, pentru a ajunge la beneficiari, cu speranţa că în luna ianuarie, dacă toate aceste condiţii sunt îndeplinite, să închidem schema HORECA”, a mai spus ministrul.

Cadariu a mai spus că îşi propune să deblocheze toate programele care au fost blocate anul trecut, o prioritate fiind şi promovare a exportului. ”Avem un deficit comercial care în 2021 a crescut lună de lună, e o realitate”, a spus ministrul precizând că este nevoie de o eprezentare externă a producătorilor – fie că discutăm de turism, târguri, fie promovarea exportului, lista de târguri tradiţionale, şi misiuni economice.

El a explicat că în 2020, din cauza pandemiei, aceste târguri de turism au fost anulate, şi acelaşi lucru s-a întâmplat şi anul trecut. ”Aşteptăm o nouă abordare. Trebuie să ajute şi au ajutat şi în trecut. Dacă nu ar fi necesare, la nivel internaţional, marile firme nu ar participa la ele”, a spus ministrul despre eficienţa acestor târguri de promovare, arătând că este nevoie de o analiză şi după ce se desfăşoară aceste acţiuni.

Daniel Cadariu a mai precizat că va avea o discuţie cu ministrul Mediului, Tzancos Barna, despre situaţia plajelor extinse de la Marea Neagră, din zona staţiunii Mamaia. ”Ştim ce se întâmpla pe tot litoralul, aproape nu mai exista plajă, lucrările în sine trebuiau făcute. Acolo au fost firme, s-au făcut proiecte, lucrări, în momentul de faţă, lucrarea la Mamaia nu e închisă complet, pentru că terenul nu e cadastrat”, a spus mininistrul, precizând că a avut o discuţie cu ministrul Mediului, pentru a se găsi o soluţie, în cadrul legal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *