Skip to content
Politică Video

Daniel Constantin, alarmat de mamuții radioactivi și de infringementul pe poluare EXCLUSIV

psnews.ro

Vicepremierul Daniel Constantin (ministrul Mediului și co-președinte al ALDE) a fost vineri invitatul celei mai recente ediții a interviurilor video PSnews.ro.

Demnitarul a adus în atenția publicului o situație puțin cunoscută în mass media: infringementul pe poluare impus unor mari orașe din România (București, Brașov, Iași).

Din păcate, Ministerul Mediului – pe care îl conduc în momentul de față – are mult mai multe probleme decât mă așteptam. Am condus 3 ani și jumătate Ministerul Agriculturii și chiar glumeam cu colegii de acolo: nu-mi imaginam că există un alt minister care să aibă atâtea lucruri rămase în urmă, atâtea probleme. Și, din acest punct de vedere, cred că separarea a avut o logică: sunt probleme foarte multe și în partea cealaltă și știți bine: ați abordat și dumneavoastră, și toată presa problema defrișărilor, dar pe zona aceasta de mediu și pentru mine e o provocare. A fost, din păcate, de-a lungul timpului, un minister care a fost considerat poate un minister de mâna a doua. Problema mediului e o problemă extraordinar de importantă, pe care câteodată noi, ca cetățeni, nu o conștientizăm. Am ajuns astăzi – cred eu – într-o situație destul de critică pe această zonă. Am încercat să trag câteva semnale de alarmă și o să trag în continuare.

De exemplu, puțini știu, probabil, că, în momentul de față, Bucureștiul în care trăim noi sau alte orașe (cum este Brașovul, cum este Iașiul) sunt în procedură de infringement. Nu e o procedură doar birocratică pe care o avem în relația cu Bruxelles-ul; este vorba de poluarea atmosferei pe care noi o respirăm în fiecare minut, în fiecare secundă”, a afirmat Constantin.

Alt subiect discutat cu jurnalistul Dan Bucura s-a referit la cazul mamuților de la Muzeul de Geologie din Capitală. Ministrul Mediului a dat asigurări că nivelul radioactivității nu este în măsură să pună probleme.

„Pentru mine a fost o alertă atunci. Am rugat colegii de la Garda de Mediu să facă imediat o verificare și pot să vă spun primul lucru care m-a bucurat: am avut și colegii de la ANPM și colegii de la Garda de Mediu care s-au prezentat imediat la fața locului, au avut dotările necesare (mă refer aici la un laborator mobil pentru măsurarea radioactivității) și au constatat că, din fericire, nu există un pericol – cel puțin în perimetrul din jurul muzeului.

Rezultatele arată că nu sunt probleme în jurul obiectivului menționat. Nu s-a constatat un nivel care să depășească limita maximă admisă. Deci nu sunt probleme – nu este niciun fel de pericol”, a punctat Daniel Constantin.

Vedeți mai jos ce spune Daniel Constantin despre problema defrișărilor din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *