Skip to content
Video

Daniel Constantin: „Dragnea e Boc 2!” Tăriceanu și Daea, trimiși și ei la colț EXCLUSIV

agerpres.ro

Ediția de joi a intervurilor video PSnews.ro l-a avut ca invitat pe deputatul Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii în guvernul Victor Ponta și acum coleg în partidul Pro România cu cel care i-a fost șef de Guvern.

Parlamentarul a început prin a spune că formațiunea lor politică a luat naștere din cauză că „sunt foarte multe dezamăgiri pe care le trăiesc oamenii”.

„Am avut perioada cu Victor Ponta prim-ministru, în care s-a guvernat bine: oamenii au ieșit după o perioadă neagră (perioada guvernării Boc-Băsescu). A venit perioada de tehnocrați – cred că a fost susținută și de PSD, și de PNL, dar mai puternic de PNL (ștampila s-a lipit mai mult de PNL) – și oamenii au făcut o comparație; au spus: «Parcă era mai bine cu PSD și Victor Ponta». Și cred că de-asta s-au câștigat alegerile (nu din alt motiv): pentru că oamenii s-au gândit la acel mod de a face politică din guvernarea Ponta. S-au trezit însă cu guvernarea Dragnea, care nu are nimic de a face cu ce s-a întâmplat atunci, dintr-un motiv foarte simplu: minciuna. Una s-a spus în campanie, alta se întâmplă în realitate. Și acesta este unul din motivele pentru care noi ne-am constituit: să încercăm să spunem lucrurilor pe nume, fără a avea un interes imediat. Nu vrem să intrăm la guvernare; vrem să așteptăm alegerile: doi ani, trei ani de zile – nu e niciun fel de problemă”, a explicat Constantin.

Totodată, fostul vicepremier s-a referit la controversata inițiativă privind TVA-ul defalcat („split TVA”), pe care a catalogat-o drept „o nenorocire pentru firmele mici și mijlocii, și o birocrație foarte mare pentru firmele mari”.

Întrebat dacă nu cumva prezența lui Victor Ponta în Pro România este un dezavantaj pentru partid (având în vedere dosarul lui penal), Daniel Constantin s-a abținut să comenteze, mulțumindu-se să pună accent pe experiența și imaginea ex-premierului, ca factori utili pentru noul partid.

Schimbând subiectul, fostul ministru al Agriculturii a vorbit despre actualul deținător al portofoliului, Petre Daea, și de colegii lui din Guvern. În acest context, deputatul a lăudat cabinetele Mihai Tudose și Sorin Grindeanu pentru atenția acordată reabilitării infrastructurii de irigații (pe baza legii promulgate de către președintele Klaus Iohannis chiar cu trei zile înainte ca Daniel Constantin să plece din minister) și atragerea a 435 de milioane de euro pe care Constantin îi negociase în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. În schimb „guvernarea Cioloș-Irimescu n-a mișcat un ac”, s-a plâns parlamentarul.

Pe de altă parte, Constantin l-a taxat pe Daea pentru neaplicarea Legii cooperativelor (scrisă de cel dintâi în 2015).

„Actualul ministru ar trebui să negocieze la Ministerul de Finanțe modificarea Codului Fiscal, ca acele facilități pe care le-am creat 5 ani de zile să nu plătească niciun fel de impozit (nici pe profit, nici pe proprietate), să se implementeze. Altfel, nu putem să vorbim de stimularea vânzării în comun și obținerea unui preț mai bun”, a atras atenția Daniel Constantin.

Alt capitol la care Daniel Constantin și-a exprimat nemulțumirea față de Petre Daea a fost atragerea fondurilor europene.

„Fără fonduri europene ne diminuăm șansele de a face investiții și de a dezvolta România”, a punctat politicianul.

În ceea ce privește investițiile, Constantin a arătat starea jalnică în care se află actuala guvernare față de regimul Dacian Cioloș.

„La 6 luni de zile, investițiile sunt la jumătate față de guvernarea Cioloș: 6 miliarde de lei față de 11, cât a atras Cioloș. Creștere economică bună, da (5,8%), dar din creșterea aceea 5% este consumul. Și consumul este generat de faptul că am importat mult mai mult decât anul trecut – o creștere mai mare (dacă nu mă-nșel) cu 8%. Eu vreau să trag un semnal de alarmă foarte serios: stăm foarte prost din punct de vedere economic! Guvernarea nu produce efecte benefice. Sunt măsuri – despre care s-a vorbit la începutul anului – care n-au fost implementate și măsuri despre care nu s-a vorbit și sunt implementate, cum ar fi supraacciza la motorină, splitul de TVA. Eu vă spun din surse sigure: dacă nu se luau aceste măsuri, în octombrie – cel târziu în noiembrie – România nu mai avea capacitatea de a plăti pensii și salarii, decât dacă se împrumuta extern. Și oricum împrumuturile externe o să vedeți că vor fi foarte mari la sfârșitul anului. Toate aceste lucruri sunt ca efect al faptului că n-am făcut investiții la timp. Și mai vine și rectificarea, și taie toți banii de investiții”, a detaliat deputatul de București.

În plus, Daniel Constantin a denunțat măsurile impuse de către guvernul Mihai Tudose mediului privat, care „duc mai degrabă spre zona de comunism”.

„Mie mi se pare că se aruncă în altă zonă fumigene în spațiul public, alte dezbateri… Acuma, dacă vă uitați la televizor, se discută mult despre justiție, referendum pentru familie și așa mai departe, și mai puțin de economie. În economie e adevărata problemă! În economie, din păcate, lucrurile vor produce efecte catastrofale. Riscăm s-avem guvernarea Dragnea ca o guvernare Boc 2. Cifrele sunt asemănătoare cu ceea ce s-a întâmplat în 2008-2009! N-aș vrea să trecem prin aceeași perioadă”, a tunat Constantin.

În ultima parte a secvenței, Daniel Constantin l-a taxat pe Călin Popescu-Tăriceanu pentru discursul radical privind justiția.

„I-am spus domnului Tăriceanu încă din momentul când am făcut fuziunea PLR-PC că dânsul poate să-și continue mesajele pe care le dorește; eu o să vorbesc de economie. Am separat oarecum responsabilitățile. Cred și eu că sunt lucruri care trebuiesc discutate într-un sens sau altul, dar nu se fac lucrurile acestea la televizor. În momentul în care vorbești despre justiție – într-un sens sau altul – la televizor, oamenii nu mai au încredere în justiție. Sigur că sunt 400-500-1.000 de oameni sau mii de oameni care sunt în zona asta politică și care au opiniile formate, dar milioanele de români, în momentul în care văd că se discută o dată așa, o dată invers despre justiție, își pierd încrederea. Ea este singurul element care transformă o societate în ceva solid, pentru că ei cred în justiție”, a  comentat fostul lider ALDE.

Întrebat dacă în opinia lui s-au făcut și se fac abuzuri în justiție, Daniel Constantin a răspuns: „Sunt lucruri care sunt discutabile, dar cred că aceste lucruri nu se discută în spațiul public. Ele trebuiesc rezolvate atunci când sunt”.

În continuare, ex-ministrul Mediului a făcut o antiteză între România și Marea Britanie, subliniind că în Regatul Unit nu se face paradă de luptă anticorupție.

„Un ministru cred că din România a mers la un ministru din Marea Britanie și a început să spună: «câți oameni am pus noi sub acuzare, câți oameni am arestat»… Ministrul din Marea Britanie a spus: «Am înțeles. La noi nu s-a întâmplat așa ceva». «De ce? Nu aveți corupție?» «Ba da, avem corupție, dar noi nu o expunem în spațiul public, pentru că n-ar mai avea oamenii încredere». Deci aceste lucruri se rezolvă, nu se discută”, a mai zis Constantin.

Când jurnalistul Dan Bucura i-a amintit că lumea vrea dezbateri pe justiție, iar cel mai puternic simptom au fost protestele #REZIST cu sute de mii de oameni, deputatul a replicat: „Sigur că trebuie dezbătute (în special în partea de specialitate), dar s-a ajuns în faza respectivă tocmai pentru că n-au fost dezbateri; au fost acuzații foarte multe de o parte și de alta. Și în momentul în care sunt acuzații, oamenii nu înțeleg foarte bine. Se împarte societatea în două: unii cred într-un sens, alții cred în sensul celălalt. În momentul în care se dă o măsură într-un sens, ies ceilalți în stradă și invers. De-asta cred eu că s-a ajuns în acea situație”.

Urmăriți mai jos secvența, în intervalul 4:59 – 22:08.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *