Daniel Constantin: România a cerut Comisiei Europene soluții globale pentru o piață unică

Vicepremierul Daniel Constatin a declarat, vineri, la finele reuniunii miniștrilor Agriculturii de la Bruxelles, pe tema embargoului impus de Federația Rusă, că a cerut Comisiei Europene soluții globale pentru o piață unică și ”nu soluții care să fie mutate în curtea statului membru.”

 

România poate să sufere indirect de pe urma acestei crize. Încurajăm, dincolo de creșterea sumelor, să se găsească soluții globale pentru că soluția propusă de Comisie, respectiv ca fiecare stat membru să vină cu ajutoare de stat, nu este una care să ne satisfacă. Nu putem vorbi de piață unică, iar pe urmă să ni se spună: găsiți voi bani ca să vă rezolvați piața internă. Trebuie să găsim soluții la nivel global pentru a nu risca soluții extreme pe piața unică ale unor state membre, precum ar fi blocarea comerțului intracomunitar. Stocarea privată poate fi o soluție în țările cu producție excedentară„, a precizat Constantin, informează Agerpres.

Ministrul Agriculturii a subliniat că statele membre au fost nemulțumite de faptul că nu s-au găsit măsuri suplimentare, dar și față de suma prea mică alocată, în comparație cu costurile de producție și cu pierderile care ar putea fi înregistrate.

Totodată, potrivit reprezentantului Delegației României pe lângă Comisia Europeană, Achim Irimescu, România a mai solicitat, în cadrul reuniunii, ca pe lista de legume și fructe să fie adăugată și ceapa, unde România are 20.000 de tone pe stoc, dar și să nu se mai facă diferențe între producătorii individuali și organizațiile de producători, conform Realitatea.net.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: