Skip to content
Politică

Daniel Constantin și Mihai Tudose, de negăsit după anunțul privind alianța PRO România-ALDE: culisele unei rupturi interne

psnews.ro

Decizia anunțată luni de președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu se pare că nu a șocat numai întreaga opinie publică, ci și chiar pe o parte din liderii marcanți ai PRO România, partid condus de fostul social-democrat Victor Ponta.

În timp ce Tăriceanu anunța „eliberarea” de mai vechii prieteni PSD-iști, alierea cu PRO România și susținerea, alături de Victor Ponta a candidaturii lui Mircea Diaconu la prezidențiale, în partidul ex-premierului social-democrat se aruncau reproșuri grele.

Mihai Tudose și Daniel Constantin, „uitați” de Ponta

Surse politice au dezvăluit pentru PSnews.ro că negocierea dintre Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu în privința unei alianțe s-a purtat fără ca liderul PRO România să ia în considerare ieșirile publice virulente ale lui Mihai Tudose și Daniel Constantin și fără ca aceștia să fie consultați, fapt care a generat o rupere, cel puțin la nivel declarativ, în partidul lui Ponta.

De la anunțul lui Tăriceanu, atât Mihai Tudose, cât și Daniel Constantin sunt de negăsit. Surse politice susțin că nemulțumirea celor doi a creat valuri în PRO România, iar mai mulți membri ai partidului, inclusiv Daniel Constantin, fondatorul partidului, și Mihai Tudose se gândesc să părăsească formațiunea politică în perioada imediat următoare. Printre cei nemulțumiți de o alianță cu ALDE se numără și Mircea Banias și Eugen Durbacă.

Amintim că în urmă cu câteva zile vicepreședintele Pro România, Mihai Tudose, a lansat un atac extrem de dur la adresa liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. El a susținut la acea vreme că orice încercare de alianță între Pro România și ALDE este ”absurdă, ireală” și îi cerea lui Tăriceanu să se mai odihnească un pic ”să-și vină în fire”.

„Orice discuție despre o eventuală logodnă, înfrățire, mezalianță sau alianță cu domnul Călin Popescu-Tăriceanu și ALDE este absurdă și ireală, total neserioasă”, un astfel de proiect nefiind fezabil nici după o eventuală ieșire a ALDE de la guvernare”, declarat Mihai Tudose.

De cealaltă parte, vicepreşedintele Pro România Daniel Constantin a declarat recent că nu va accepta niciodată o alianţă cu ALDE, catalogându-l pe Călin Popescu Tăriceanu drept „un rebut politic”.

„O face dintr-un simplul motiv, că domnul Tăriceanu în acest moment caută şi eu cred că decizia este luată în ALDE, să iasă de la guvernare, sperând că vor face această alianţă cu Pro România. Eu, ca fondator al Pro România, niciodată nu o să fiu de acord să facem orice fel de combinaţie politică cu domnul Tăriceanu. Nu o să fiu de acord cu acest lucru din multe puncte de vedere: neseriozitatea domnului Tăriceanu, chestiuni personale pe care le am cu dl Tăriceanu, am plecat de acolo pentru că mi-am dat seama ce fel de om este şi multă lume şi-a dat seama. (…) Pro România s-a construit pentru viitor. Tăriceanu este un rebut politic. Asta au zis cetăţenii la vot”, a spus Daniel Constantin.

Daniel Constantin a fost exclus în anul 2017 din ALDE pe motiv că s-a opus deciziilor partidului şi a adoptat poziţii duplicitare în legătură cu ALDE.

S-a rupt lanțul de iubire

Conducerea ALDE a votat luni după-amiază ieșirea de la guvernare și demisia imediată a miniștrilor. Ca urmare a declanșării crizei politice, PSD trebuie să meargă la vot în Parlament în 45 de zile pentru a prezenta noii miniștri rezultați în urma schimbării compoziției guvernamentale.

Tăriceanu a spus și motivul ruperii coaliției de guvernare: ”Noi nu putem să cauționăm în continuare măsuri precum OUG 114, nu putem merge mai departe cu construcții bugetare nefuncționale. Blocajul l-am constatat atât la nivel local, cât și la nivel central”.

Șeful ALDE a mai spus că partidul său va vota moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *