Daniel Coriu (Colegiul Medicilor): Dezechilibrul în repartiţia medicilor este principala noastră problemă

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, afirmă că, deși România se apropie de standardul în ceea ce privește numărul de medici la o mie de locuitori, distribuția acestora în județe este una inegală, existând zone unde numărul medicilor la mia de locuitori este mult peste standard, dar și zone care se confruntă cu deficit de medici.

„Noi avem 55.600 de medici, dar marea majoritate a lor sunt concentrați în centrele universitare. În București avem peste 7 medici la o mie de locuitori, standardul ar fi să fie în jur de 3-3,5 medici la 1.000 de locuitori. În România avem undeva la 2,9 (medici la o mie de locuitori – n.r.), deci aproape de standard. Dar ceea ce este foarte complicat în România este dezechilibrul major, pentru că avem București, cu peste 7 la o mie de locuitori, avem alte zone universitare – Dolj, Timiș, Cluj, Iași – cu între 4 și 6 medici la o mie de locuitori, deci foarte bine, asta este România ideală. Dar restul, avem încă 11 județe în arcul carpatic care au între 2 și 4 medici la o mie de locuitori, dar avem 24 de județe, jumătate din țară, a doua Românie, care au între unu și doi medici la o mie de locuitori și două județe, Ilfov și Călărași, care au sub un medic la o mie de locuitori. Acest dezechilibru în repartiția medicilor este principala noastră problemă”, a declarat Daniel Coriu, luni seară, la Medika Tv.

El a explicat și fenomenul legat de lipsa medicilor specialiști din unele zone ale țării.

„Este imposibil să aducem specialiști de nișă în toate spitalele României, acesta este motivul pentru care oriunde în lume există centre regionale, unde sunt echipe capabile să rezolve astfel de situații. (…) Acest dezechilibru există în toate specialitățile”, a mai spus președintele Colegiului Medicilor, conform news.ro.

El a explicat că la nivel național există, spre exemplu, 144 de medici specialiști în chirurgie toracică, dintre care 65 sunt în Capitală. Cu excepția câtorva centre universitare, restul județelor au câte unu-doi medici de chirurgie toracică, iar opt sau zece județe nu au niciun astfel de specialist.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: